Hlavní navigace

Humax PVR-8100T: velikán s pevným diskem

29. 12. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Do početné rodiny set-top-boxů od firmy Humax patří také model PVR-8100T. Populární bratr F3-Fox T mu byl vzorem pro šikovné funkce a ovládání, oproti němu ale zmohutněl a naučil se nahrávat. Nedostatkem přístroje je překvapivě nedostatečná podpora české diakritiky, která naplno funguje jen v teletextu.

Na DigiZone.cz se zatím objevila pouze jediná recenze set-top-boxu s pevným diskem, šlo o model Finepass FTR-1000 DR, a tak jsem rád, že po měsíci mohu představit další přístroj, který umí digitálně nahrávat. Humax PVR-8100T má hranatý, leč elegantní design, kterému vévodí chromová šeď, doplněná zrcadlícím pásem v horní části předního panelu. Přístroj není žádná lehká váha, jeho hmotnost činí zhruba tři a půl kilogramu, rozměry má 37×6×26 centimetrů. Pravděpodobně zabere ve vašem stolku televizní techniky víc místa než videorekordér nebo přehrávač DVD, o umístění na televizor raději nepřemýšlejte.

Humax PVR-8100T

Vnější ohledání

Set-top-box přichází v balení s dálkovým ovládáním, dvěma bateriemi typu AAA, anténním kabelem, anglicko-německou uživatelskou příručkou a českým manuálem. Já omylem dostal brožurku k modelu CI-8100, který má navíc sloty pro karty umožňující placený příjem, ale předpokládám, že odlišnosti jednotlivých verzí nebudou velké. Barevný cizojazyčný i černobílý český návod na ovládání obsahují všechno podstatné, navíc v přehledné podobě.

Humax PVR-8100T nabízí uživatelům čelní panel, který je bohatě vybaven nejrůznějšími tlačítky, s jejichž pomocí může být přístroj vyjma několika funkcí ovládán i ručně. Vpravo je směrová růžice pro změnu programů, hlasitosti a pohybu v uživatelské nabídce, uprostřed ní je kulaté OK, kterým se vše potvrdí nebo vyvolá seznam stanic. Ve spodní části panelu je čtveřice tlačítek TV/Radio, Menu, Guide a Exit, jimiž se přepíná mezi rozhlasovým poslechem a televizním obrazem, vyvolává nabídka, EPG a nakonec také cokoli opouští. Velký obdélníkový spínač nalevo uvede přístroj do pohotovostního režimu nebo ho zapne. Uprostřed předního panelu je displej se čtyřmi číslicemi ve světle zeleném odstínu, které symbolizují aktuální program, případně vyjadřují další činnost set-top-boxu. Poblíž displeje najdou diváci ještě senzor dálkového ovládání a dvě diody signalizující nahrávání a poslech rádia.

Humax PVR-8100T zezadu

Konektory jsou soustředěny v zadní části digitálního přijímače. Uživatelé mají k dispozici dva SCARTy na připojení televize a další techniky, dvojici cinchů s výstupy stereo zvuku, kompozitní video výstup a zdířku pro digitální zvuk S/P-DIF v optické podobě. Na propojení s počítačem slouží rozhraní RS-232C, které má tentokrát malý kulatý konektor. Set-top-box samozřejmě nepostrádá anténní vstup a výstup, který je navíc obdařen modulovaným signálem i pro starší modely televizorů. Po energetické stránce přepokládá přístroj napětí 90–250 V a frekvenci proudu 50/60 Hz. Spotřeba zařízení je nejvýš 8,5 W v režimu standby nebo až 20 W za plného provozu. Zadní panel obsahuje ještě spínač na ovládání přívodu proudu, vzhledem k rozměrům PVR-8100T ale působí trochu prázdným dojmem. Chybí tu především konektor USB 2.0 pro rychlý a snadný přenos videozáznamů do počítače.

Humax PVR-8100T ovladac

První start

Po zapojení do sítě a spuštění přístroje se nastartuje pevný disk, jehož hlučné nabíhání přejde v mírné hučení, které uživatel vnímá i při prohlídce úvodní nabídky. Na předním panelu se objeví nápis Menu, ovšem redukovaný do dílků číslicového displeje a kvůli tomu i trochu zašifrovaný. Instalace po prvním spuštění je rozdělena do pěti rychlých kroků.

Nejdřív přichází na řadu výběr jazyka. Mezi čtrnácti možnostmi se nachází i čeština a slovenština. Dálkový ovladač reaguje na posun v seznamu opožděně, ale přece. Po volbě jedné z řečí může uživatel přejít k nastavení oblasti příjmu. Nabídka obsahuje 25 států, 26. možností je jiná země, Česká republika i Slovensko jsou však součástí základní pětadvacítky. Ovládání na této obrazovce funguje už příjemně svižně. Zklamáním je naopak první indicie nedokonalé podpory češtiny, na kterou poukazuje tlačítko na obrazovce s nápisem Dalí místo Další. Třetím krokem je nastavení pětivoltového napájení antény, které si mohou zapnout ti, kteří nemají příjmové prvky energeticky náročnější.

Volba anténního napájení je následována automatickým laděním programů. Vyhledávání je velmi rychlé, set-top-box mi v Praze našel stanice všech tří multiplexů do jedné minuty. Obrazovka v této fázi obsahuje společné okno, kam se ukládají televizní programy i rádia, ta jsou odlišena symbolem not. Menu postrádá u popisků š a ž, majitel přístroje proto musí luštit slova jako Uloit nebo Zruit výběr. Uložení vyhledaných programů je otázkou několika málo vteřin. Nyní stačí už jen nastavit si časový posun oproti GMT, přičemž vybrané pásmo je doplněné seznamem odpovídajících hlavních měst, prohlédnout si výsledek instalace a začít se dívat na digitální vysílání.

Provoz set-top-boxu

Vysílání první nalezené stanice se objeví po několika sekundách černého pozadí. Obraz je při dobrém příjmu kvalitní, ořez – hlavní nedostatek přístroje Finepass FTR-1000 DR – bez problémů. Přepínání programů pomocí dálkového ovládání trvá zhruba dvě vteřiny, v polovině čekací doby spatří diváci tabulku se základními informacemi. Funkce přístroje a jejich ovládání je prakticky totožné s modelem Humax F3-Fox T, zájemci se o nich dočtou proto více už v jeho recenzi a já se zaměřím jen na hlavní rozdíl – digitální záznam. Hračičky doufám potěším, že PVR-8100T má stejnou i nabídku her.

Humax PVR-8100T EPG

Zklamáním je špatně zvládnutá diakritika EPG, kde se místo správných písmen s čárkami a háčky zobrazí vždy znak bez nich doplněný pochybným symbolem před ním. Problém je názorně zdokumentován na přiloženém obrázku. Výjimkou jsou okruhy Českého rozhlasu vyjma Rádia Česko, na kterých se čeština programového průvodce vypisuje korektně.

Digitální záznam

Recenzoval jsem model s pevným diskem o velikosti 40 GB, přičemž podle manuálu může jedna hodina nahrávek zabrat až 3 GB místa, a tak by si uživatelé měli mít šanci uložit více než 13 hodin záznamu. Přístroj může být osazen až dvojnásobným harddiskem, větší kapacitu podle výrobce však nepodporuje. Majitel set-top-boxu se může rozhodnout, zda využije předem načasované nahrávky, nebo se pro záznam pořadu rozhodne až při jeho sledování. Pak může program nejen pasivně ukládat, ale díky funkci time-shifting si jeho vysílání i zastavovat, vracet se v něm, zrychlovat ho a přeskakovat do dalších nahraných pasáží.

Humax PVR-8100T zaznam I

Časované nahrávání funguje podle očekávání a bez nelogických překvapení. Ve zvolenou dobu se přístroj sám aktivuje, pokud má uživatel zapnutou obrazovku televizoru, ukáže se mu zde modré pozadí a stav inicializace pevného disku. Na displeji přitom září nápis Boot, který po startu nahrávání nahradí červený svit diody nad nápisem Record. Po skončení záznamu se digitální přijímač bez asistence také vypne. Pořad pro nahrání je možné vybrat i ve spolupráci s EPG.

Humax PVR-8100T zaznam II

Playback nahrávek je přístupný dvěma cestami. Jejich seznam je možné vyvolat pomocí tlačítka se symbolem Play na dálkovém ovládání a po kliknutí na ikonu pro výběr záznamu (šipka nahoru s čárkou pod ní) na nově zobrazeném panelu. Druhou možností je postupovat přes uživatelskou nabídku, ve které stačí vybrat položku Záznam a dále Zaznamenaný program z vyobrazené nabídky. Přehrávání umožňuje dvojnásobné až čtyřnásobné urychlení nahrávky dopředu i vzad, poloviční rychlost vpřed anebo pauzu. Pomocí tlačítek šipek vlevo a vpravo na panelu ovládání záznamu je možné provádět ve sledování také skoky. Prvek dálkového voliče se symbolem Stop převede diváka zpět na dříve sledovaný televizní program.

Humax PVR-8100T zaznam III

Shrnutí

Humax PVR-8100T podědil mnoho dobrého po set-top-boxu F3-Fox T od stejného výrobce. Navíc umožňuje všem, kdo se ho rozhodnou používat, aby si vysílané pořady ukládali v digitální kvalitě na pevný disk přístroje. Kdo si z televize nahrává jen to, co přes den nestihne, a po zhlédnutí už záznam nepotřebuje, může být spokojen. Archiváře mezi diváky ale zklame, že přístroj nenabízí žádnou rozumnou cestu pro export nahrávek do počítače nebo na DVD. Set-top-box se jinak snadno ovládá, jeho obraz dobře vypadá a pouze čeština uživatelské nabídky a EPG mu dělá černou skvrnu na stříbrném kabátu. Vyčistí ji novější firmware?

Humax PVR-8100T (40 GB HDD)
Celkové hodnocení 7,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 3,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčilo: Omko.cz

Databáze: Humax PVR-8100T

BRAND24

Orientační cena: 4990 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

Jakou velikost pevného disku set-top-boxu považujete za optimální?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).