Hlavní navigace

Hrozí konec Digi TV v Česku? Služba dluží desítky milionů placeným televizím

9. 5. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Satelitní služba Digi TV se dostala do vážných problémů. Podle informací serveru DigiZone.cz dlouhodobě neplatí za distribuci některých televizních stanic jejím provozovatelům. Teď se to stalo i jednomu z jejich nejvýznamnějších partnerů, skupině Nova, které Digi TV dluží za šíření kanálů Nova Sport a MTV. Pod svým jménem nechce nikdo o problémech Digi TV mluvit, takzvaně off record je přiznávají téměř všichni. Jediný, kdo byl ochoten mluvit na rovinu, byl šéf společnosti Film Europe Ivan Hronec, jemuž provozovatel této satelitní služby dluží téměř 20 milionů korun.

Digi TV neplatí Nově za šíření kanálů Nova Sport a MTV

O problémech satelitní služby Digi TV se i mezi běžnými diváky hovoří poměrně dlouhou dobu. Platforma je označována jako nespolehlivá, zákazníci hovořili o častých výpadcích některých stanic, špatné podpoře a řadě dalších záležitostí. Věci tedy sice nepříjemné, které jakékoliv společnosti dobré jméno neudělají, nicméně s nimiž se přesto dá podnikat. Na počátku května však vyšel v deníku Hospodářské noviny inzerát, v němž společnost CET 21, provozovatel kanálů pod hlavičkou Nova, shání další věřitele firmy Digi Czech Republic. Důvod? Nova chce zjistit, zda jsou naplněny podmínky pro podání návrhu na zahájení insolvenčního řízení s Digi TV. Těchto pár řádků odstartovalo v redakci DigiZone.cz páteční maraton, v němž jsme se snažili zjistit, o co vlastně jde. Podle informací, které má k dispozici naše redakce, už společnost dlouhodobě neplatí televizi Nova za distribuci jejích placených programů, tedy Nova Sport a MTV Czech and Slovak. Pohár trpělivosti přetekl. Jde o pohledávky za velmi dlouhou dobu. Rozhodně ne jeden nebo dva měsíce, prozradil serveru DigiZone.cz dobře informovaný zdroj z vrcholového managementu televize, který si přál z pochopitelných důvodů zůstat v anonymitě.

Zástupce HBO: Platební morálka Digi TV byla strašná

Právní oddělení Novy disponuje informací, že společnost CET 21 není jedinou, které společnost DIGI Czech Republic dluží. Nemůžu říci, že by šlo o nějakého vzorného klienta, ale vše je v rámci standardních vztahů, snažila se mírnit problémy Digi TV zástupkyně několika televizních stanic, které jsou v nabídce operátora také šířeny. Pravděpodobně největší ranou za poslední dobu bylo pro zákazníky služby vyřazení prémiových stanic HBO a Cinemax, které bylo možné získat v rámci HBO Maxpak za cenu 240 korun měsíčně. Oficiálně se společnost HBO Česká republika nesmí k tomuto problému vyjadřovat. Na celou záležitost je uvaleno informační embargo přímo centrálou firmy. Mimo záznam vám mohu říci, že platební morálka Digi TV byla strašná. Za distribuci signálu nám neplatili dlouhodobě, uvedl jeden ze zaměstnanců firmy obeznámený se situací. To byl tedy i důvod, proč společnosti HBO Česká republika došla trpělivost a na počátku ledna tyto programy přestala pro zákazníky satelitní služby z Rumunska programy distribuovat. Abychom ale pouze nespoléhali na vyjádření anonymních zdrojů, můžeme vám podat jednoho konkrétního člověka, kterým je Ivan Hronec ze společnosti Film Europe, provozovatele kanálů pod hlavičkou CS TV a budoucí stanice Film Europe.

HBO screenshot 2011

HBO byste v satelitní službě Digi TV hledali marně (Screenshot: autor)

Šéf kanálů CS TV: Z Digi TV se stal trapný neplatič

Ivan Hronec, úspěšný slovenský podnikatel, byl ještě loni kromě svých nových projektů také provozovatelem kanálů Filmbox. Po několika letech pak stanice předal do rukou polské centrále společnosti SPI International a ta jejich licence převedla z České republiky do Velké Británie. Právě Filmbox byl v nabídce Digi TV k dispozici, ovšem už dávno to není pravda. Na konci července 2008, tedy téměř před třemi lety, stanice z nabídky operátora zmizela. Jaké bylo vyjádření společnosti SPI International pro server DigiZone.cz? Jsme v jednání se společností Digi TV a projednáváme zařazení našich kanálů, uvedla tehdy výkonná ředitelka SPI International Ivana Sulíková, která dnes stejně jako Hronec působí ve společnosti Film Europe, kde se podílí na přípravě nové televizní stanice, jež má odstartovat 17. listopadu. Šéf této firmy se dnes s odstupem několika let dívá na celou věc úplně jinak. Digi TV je smutný případ. Nejprve stoupající hvězda s téměř 500 tisíci domácnostmi v České republice a na Slovensku, poté komplikovaný klient, mrtvý brouk a nakonec trapný neplatič, uvedl doslova pro DigiZone.cz Hronec.

Ivan Hronec 500

Digi TV je smutný případ. Nejprve stoupající hvězda s téměř 500 tisíci domácnostmi v České republice a na Slovensku, poté komplikovaný klient, mrtvý brouk a nakonec trapný neplatič, říká o provozovateli satelitní služby šéf společnosti Film Europe Ivan Hronec (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Hronec se soudí s Digi TV o dvacet milionů

V Digi TV byli a jsou šikovní lidé, ale vyjednávat s nimi o obchodě se dá jen jako s pošťáky, kteří telegrafují do Bukurešti. Odpověď z jihu většinou nepřišla. V červenci 2008 jsem byl na dovolené na Krétě. Ráno jsem dostal zprávu od svojí televizní šéfky, že Filmbox služba Digi TV vypíná. Jen tak, že vypíná. Před tím už měsíce nepřišla žádná platba a my jsme se báli něco říct, protože jsme se báli, že nás vypnou. Tak jsme jen trpěli a trpěli a trpěli, až jsme dotrpěli. Dnes se s Digi TV soudíme o skoro 20 milionů, popisuje peripetie s provozovatelem satelitní služby šéf společnosti Film Europe Ivan Hronec. Ten vidí své šance optimisticky a věří, že firma spor stoprocentně vyhraje. Bojuji za sebe i svého partnera SPI International a Help Film. Slyšel jsem, že nejsem sám. Zástava je výše, rád pod ni pozvu další oklamané domácí i zahraniční rytíře, vyzývá další subjekty oklamané provozovatelem služby, společnosti RCS&RDS, Hronec. Ze satelitní služby Digi TV byly v minulosti vyřazené také programy firmy IKO Cable – Fishing and Hunting a DoQ, zůstal pouze Film+, její zástupkyně Erika Luzsicza se však pro server DigiZone.cz v této věci nevyjádřila.

Filmbox screenshot - CS Link Skylink

Za šíření kanálu Filmbox dluží Hroncovi Digi TV okolo 20 milionů (Screenshot: autor)

Kolik Digi TV za šíření placených programů dluží? Těžko říct

Digi TV dluží stoprocentně svým klientům, provozovatelům televizních stanic, minimálně desítky milionů korun. Z výše uvedeného vyjádření Ivana Hronce je již jasné, že má u ní dluh dosahující osmiciferné částky. Jak vysoké jsou ale pohledávky dalších provozovatelů, je velkou neznámou. Na otázku, kolik milionů, případně desítek milionů korun dluží Digi TV za šíření kanálů Nova Sport a MTV, nedokázal zdroj z Novy zodpovědět, protože touto informací nedisponoval. Na přímý dotaz mluvčí nejsledovanější televize v zemi, Michaely Fričové, jsme se odpovědi nedočkali. Skupina se k celé záležitosti odmítá vyjadřovat. Nova také odmítá sdělit, kolik platí provozovatelé kabelových a satelitních služeb za šíření těchto programů, jelikož jde o interní informaci. Operátor musí za placené kanály odvádět jejím provozovatelům drobné měsíční poplatky za každého zákazníka, který může daný program sledovat. Jde většinou o jednotlivé přípojky a částky rozhodně nejsou dány fixně. Za jeden prémiový program se tak můžeme dostat na částku pět, ale klidně také patnáct korun. Záleží přitom na mnoha faktorech, například zda operátor nabízí více stanic z portfolia firmy, zda jsou v balíčku s jinými programy a podobně. V případě, že by Nova Sport patřila mezi TOP stanice a platilo se za ni dejme tomu 10 Kč za jednoho zákazníka měsíčně (což je spíše nereálné), pak v případě společnosti, která má okolo tří set tisíc zákazníků, což byl poslední počet klientů, jež Digi TV loni při startu kanálu Digi Sport prezentovala, by byl měsíční poplatek tři miliony korun. Pokud by tedy firma neplatila za zprostředkování programu svým klientům rok, dluh by dosáhl přibližně 35 milionů korun. Tak dlouhou dobu by ale na Nově čekali asi jen stěží…

BRAND24

Digi TV - parabola

Kolik zákazníků má nyní satelitní služba Digi TV? Otázka, na kterou neznají odpověď ani provozovatelé konkurenčních platforem. (Foto: archiv)

Získat vyjádření firmy? Není jak

Pokud se v podstatě kterýkoliv novinář snaží získat oficiální vyjádření zástupců satelitní služby Digi TV, jde o naprosto nesplnitelnou misi. Důvod je jednoduchý – firma nemá v České republice žádné mediální zastoupení. Před několika lety se podařilo redakci České televize, která pracuje na pořadu Černé ovce získat vyjádření této společnosti, ovšem šlo pouze o jakousi řadovou manažerku, která nebyla příliš kompetentní k tomu, aby podávala jakékoliv informace. Digi TV jako taková je totiž centrálně řízená z Rumunska a dává pokyny jednotlivým pobočkám v zemích, ve které působí. Kontaktovat ale sídlo firmy na jihovýchodě Evropy se ukázalo už v průběhu několika let jako boj s větrnými mlýny – je to zkrátka nemožné. V pátek jsem se pokoušel získat vyjádření alespoň od nějakého zástupce z České republiky. I to dopadlo neúspěchem. Přesto, že jsem operátorce zákaznické linky kladl na srdce, že jde o velice důležitou záležitost, ke které by bylo dobré, aby se někdo z firmy vyjádřil, slíbený telefonát nazpět se nekonal. A jaké vyjádření čeká na běžného klienta, který je alespoň trochu obeznámen se situací? Buďto operátoři žijí v naprosté neznalosti, nebo záměrně v této věci mlží. Ostatně, posuďte sami.

Spadla už podle vašeho názoru klec a skončí tato satelitní služba v tuzemsku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).