Hlavní navigace

Hostem online chatu České televize byl její šéf digitalizace

17. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
17. 10. 2008

Posledním hostem online chatu České televize byl včera na webu zpravodajského kanálu ČT 24 šéf projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš. Diváci a návštěvníci webu na něj měli především obecné otázky, a protože se objevily i chatující, kteří nevěděli, kam Hanuše zařadit, ptali se i na digitalizaci ostatních kanálů, především pak televizi Prima. Šéf digitalizace České televize zopakoval, že po definitivním pokrytí České republiky počítá až s devadesáti devíti procentní dostupností signálu, ale nelze v tuto chvíli říci, kde signál nebude.

BRAND24

Protože se ozývali lidé z různých koutů republiky, zajímalo je pochopitelně, jak se bude na DVB-T přecházet u nich. Jednoho z diváků rozesmutněla kvalita obrazu digitálního oproti analogovému, napsal: Pokud běží rychle v obraze text je v případě digitálního vysílání nečitelný. Typicky to jsou titulky pořadu Všechnopárty. Na to Pavel Hanuš reagoval slovy, že nelze posoudit jednotlivé případy, pokud je nezná podrobněji, ale v multiplexu 1 (veřejnoprávní síť, pozn. red.) by se tento problém objevovat neměl. Hanuš se také vyjádřil k přechodu z komprese MPEG-2 na MPEG-4. Řešit nyní tento problém, není aktuální.

Vedoucí digitalizace České televize nezapomněl ani zavtipkovat. To když jeden z chatujících pochyboval nad kvalitou programů veřejnoprávního média. ČT nestačí naplnit současné kanály kvalitními pořady a digitalizace má umožnit provozovat další. Digitalizací se kvalita programů nezvýší, namítal koncesionář a na to mu Pavel Hanuš sdělil, ať svůj dotaz směřuje na čerta. Ani Hanuš však neznal odpověď na všechny otázky. S jednou ho zaskočil Josef Kalous. Ten se ho zeptal, kolik milionů barev je schopen přenést DVB-T signál. Teď jste mě zaskočil, přiznal, ale dodal, že to bude méně než True Color.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).