Hlavní navigace

Homecast HT 5101 CO: první zemský HD MPEG-4 set-top-box pro volný prodej

21. 8. 2007
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 118483
V České republice se už měsíce diskutuje o tom, jak se postavit k modernějšímu kompresnímu formátu MPEG-4 a k vysílání ve vysokém rozlišení. Dosud na tuzemském trhu, a možná i po celé Evropě, chyběl volně dostupný set-top-box pro DVB-T, pomocí kterého by si diváci mohli takové vysílání naladit. Situace se ale mění a do Česka míří první ryze zemský digitální přijímač pro HD i MPEG-4. Víme, co nabízí, kolik bude stát i kdy přijde do prodeje. Server DigiZone.cz ho totiž mohl jako první médium v ČR vyzkoušet.

České televize (ČT) a Telefónica O2 nabízejí od 2. července letošního roku vysílání ČT 1 ve standardu MPEG-4 AVC a s prokládanými 1080 řádky. Zkouška moderních technologií byla dosud určena jen vyvoleným, především zákazníkům televize přes pevnou linku (IPTV) od Telefóniky O2, jejichž set-top-boxy si poradí s příjmem zemského digitálního vysílání a navíc zvládají i MPEG-4. Na přelomu týdne jsem si ale zmíněné HDTV mohl vyzkoušet i já, ačkoli operátorovi multiplexu C a provozovateli pevné i mobilní telefonní sítě neplatím za jeho služby ani korunu. Umožnil mi to testovací vzorek nového set-top-boxu od společnosti Homecast.

Homecast HT 5101 CO

S jakou výbavou přichází?

Homecast HT 5101 CO patří do kategorie velkých digitálních přijímačů. Jeho rozměry jsou 36×27×6 centimetrů a hmotnost výrobku je 3,4 kilogramu. V krabici set-top-boxu zákazníci naleznou uživatelskou příručku, dálkové ovládání se dvěma AAA bateriemi, třížilový komponentní kabel (YPbPr) a kabel pro HDMI. Můj vzorek měl manuál pouze v angličtině, jeho český překlad je ale v přípravě a na trh přijde set-top-box už s ním. Uživatelská příručka je přehledná a hojně doplněná ilustracemi zapojení i obrázky z menu digitálního přijímače.

Více než sada přibalených kabelů diváky však asi zaujmou technické parametry výrobku. Set-top-box podporuje prostorový zvuk Dolby Digital, umožňuje přepínat obrazový poměr mezi 4:3 a 16:9 a především rozumí nejen formátu MPEG-2, ale i H.264/AVC, tedy MPEG-4. Podporu modernějšího kompresního standardu doprovází také připravenost na vysoké rozlišení. Homecast HT 5101 CO si kromě standardního rozlišení 720×576 obrazových bodů s prokládanými řádky (576i) poradí také s kvalitnějším obrazem: 576p (576 řádků postupně vykreslovaných), 720p a 1080i.

Homecast HT 5101 CO panel II

Cesty k vysokému rozlišení a technické parametry

Aby si zákazníci mohli užít vysokého rozlišení, SCART kabel jim stačit nebude. Zadní panel set-top-boxu proto kromě dvou konektorů SCART (pro standardní rozlišení) obsahuje i digitální komponentní výstup YPbPr. Ten zvládne přenést ale jen obraz, a proto kvůli zvuku musí diváci využít ještě oddělený kabel pro analogový stereo zvuk nebo optický digitální zvukový výstup S/P-DIF.

Nejjednodušší cesta k vysokému rozlišení ale vede přes kabel HDMI, který integruje digitální obraz i zvuk do jednoho, a za televizním stolkem tak nemusí vznikat žádné propletence. Na dálkovém ovladači si uživatelé mohou navolit, jak kvalitní obraz digitální cestou povede. Volit můžou mezi možnostmi 576p, 720p a 1080i. Nabídku konektorů na zadním panelu završuje anténní vstup a výstup, sériové rozhraní RS-232 a kompozitní videovýstup. Vzadu je také spínač, který celý set-top-box uvede do chodu.

Homecast HT 5101 CO zezadu
Homecast HT 5101 CO zezadu II

Z technických parametrů doplňme ještě fakt, že spotřeba výrobku se může za provozu vyšplhat až ke 24 wattům. Stejný údaj pro standby manuál bohužel neuvádí. Vstupní signál se musí pohybovat v rozmezí –90 až –20 dBm. Homecast HT 5101 CO je vybavený také čtečkou karet systému Conax – odtud CO v jeho názvu. Možná tedy budou existovat varianty i s jiným typem čtečky. Zdířka na kartu je ukrytá na předním panelu pod poklopem napravo od displeje.

Homecast tradičně vybavuje svoje přijímače modulátorem, který jejich vysílání nabízí skrz anténní kabel i starším televizorům. Něco takového se u HDTV výrobku jeví jako zbytečnost. Přes vysokofrekvenční anténní propojení vysoké rozlišení do staré televize neprojde a kupovat si pro modulaci standardního rozlišení HD MPEG-4 set-top-box mi přijde jako drahý špás. Přesto se manuál staví k modulátoru poměrně zmateně. Zatímco v přehledu technických parametrů ho neuvádí, v sekci věnované menu a televiznímu výstupu na něj pamatuje a nabízí s ním dokonce screenshot. Ten ale neodpovídá realitě a skutečné menu přijímače žádnou volbu UHF kanálu neobsahuje. Pro jistotu jsem ale ještě cvičně zapojil set-top-box k televizi přes anténu a projel celé UHF pásmo, abych zjistil, že tady žádný signál z digitálního přijímače opravdu nenaladím. Stručně řečeno: HT 5101 CO žádný modulátor nemá.

Homecast HT 5101 CO ovladac

Digitální přijímač v akci

V našem představení jsme zatím opomenuli vzhled výrobku. Set-top-boxu dominuje stříbrná barva, do které se na předním panelu zakrojuje oblý klín z tmavého plexiskla. Pod ním se skrývá prostorný bodový displej. Ten ukazuje v pohotovostním režimu datum a čas, za provozu je tu pak napsaný název stanice. Poblíž displeje je také snímač signálu dálkového ovládání a sedm podlouhlých tlačítek. S jejich pomocí si mohou diváci přepínat programy, pohybovat se v menu nebo měnit formát videa v HDMI kabelu. Tlačítkem nejvíce vlevo uvedou diváci přístroj do provozu.

Homecast HT 5101 CO teletext menu
Homecast HT 5101 CO teletext

Menu výrobku odpovídalo testovací verzi set-top-boxu. Chyběla nejen česká verze popisků, ale i výběr České republiky při ladění přijímače. Není důvod ale být kvůli tomu teď na Homecast přísný, před uvedením na trh mají být tyto nedodělky podle společnosti Allcom, která značku do Česka dováží, odstraněny. V jiných ohledech je menu podobné rodině set-top-boxů stejného jména, jejímž nejznámějším členem je model T 3000, který televize Nova rozdávala během Chodských slavností na Domažlicku.

Správou češtinu v elektronickém programovém průvodci (EPG) měl set-top-box už v testovací verzi. V sadě znaků pro teletext jsou ale zatím zřejmě některé symboly jinak, než se používají v Česku. Na ukázce služby se proto můžete podívat na záplavu „liber“, které autoři při tvorbě stránky asi nepoužili, i na ypsilon s půlkroužkem namísto čárky. Prostřednictvím EPG si diváci mohou programovat také časovač pořadů, který výrobek ve správný čas zapíná i vypíná. Pro detailnější popis základních funkcí set-top-boxu se podívejte na recenzi modelu T 3000.

Homecast HT 5101 CO ČT 1 EPG
Homecast HT 5101 CO ČT 1 EPG detail

Zkouška vysokého rozlišení

Klíčovou vlastností HT 5101 je podpora vysokého rozlišení a standardu MPEG-4. Já mohu potvrdit, že obojí mu funguje. Přístroj jsem nejprve testoval doma se starou CRT televizí od Sony s 55 centimetrovou úhlopříčkou, na HD zcela nepřipravenou a pouze s jedním SCART vstupem. Set-top-box se na mne za to nezlobil a do propojení přes SCART nacpal, co se sem vlezlo, tedy pouhých 576 řádek vysílaných na střídačku. Přístup ke zkušebnímu HD vysílání ČT 1 v síti Telefóniky jsem získal i tak. Za okolností daných mým televizorem jsem mezi ČT 1 ve standardním rozlišení v multiplexu A a stejným programem vysílaným ve vysokém rozlišení v zemské digitální síti C nemohl pozorovat teoreticky žádný rozdíl. Přesto tu rozdíl byl. Když jsem měl set-top-box zapnutý s poměrem stran 4:3, bylo ČT 1 u Radiokomu­nikací v normálních proporcích, zatímco u Telefóniky O2 se smrsklo na úzkou nudli, která proporčně neodpovídala. Po přepnutí na 16:9 se obraz v multiplexu A roztáhl tak, že na mé neširokoúhlé televizi přišel o okraje. V multiplexu C ale až po tomto přepnutí získal „lidské proporce“.

ČT HD útlé

Zajímavější test přišel až včera v Sony Centru na pražském Chodově, kam jsem si vzal set-top-box na zkoušku s sebou. V technologií nabité místnosti se televizor bez HDMI a s úhlopříčkou pod 80 centimetrů nevyskytoval. Nový Homecast jsem tu zkusil hned se dvěma společníky. Prvním byla nová televize, sama pro MPEG-4 a Full HD už vybavená. Ani tady jsem mezi oběma verzemi ČT 1 nenašel kvalitativní rozdíl. Snad jen oblasti kolem textu vloženého do obrazovky působily v HD vyhlazenějším dojmem, což se ve větší míře projevilo pouze u loga stanice. Problém s neširokoúhlostí vysílání ČT 1 v síti Telefóniky O2 se ale samozřejmě projevil i tady, a to citelněji. Ani při roztažení obrazu na 16:9 totiž vysílání nezaplnilo celou obrazovku a zbyly kolem něj postranní černé pruhy.

ČT 1 HD 1
ČT 1 HD 2

Shrnutí a uvedení do prodeje

Zemská digitalizaci si na kvalitní HD musí ještě chvíli počkat. Podle signálů z České televize i televize Nova ale takové čekání nemusí být dlouhé. Vzhledem k tomu, že minimálně do doby, než vstoupí nová digitální novela v platnost, bude v síti C dost místa na to, aby tu Nova i ČT 1 mohly vysílat v MPEG-4 společně a snad i s nějakými pořady ve skutečném HD. Nákup set-top-boxu pro vysoké rozlišení, navíc s MPEG-4 AVC, který se může ještě dnes jevit jako technologický výstřelek, může být už letos na Vánoce zajímavým námětem k přemýšlení. Alespoň pro obyvatele Prahy a Brna, kde Telefónica O2 svoji digitální vysílání zatím šíří.

Pravděpodobně vám k recenzovanému set-top-boxu chybí ještě dvě základní informace: cena a termín uvedení na trh. Přijímač bude minimálně v začátcích prodeje stát 8 990 korun včetně DPH. Zájemci se ho dočkají ještě před koncem astronomického léta. V současné době čekáme pouze na dokončení překladu uživatelského manuálu a menu přijímače do češtiny. To testovacímu modelu zatím chybí. Výrobek uvedeme na trh ale do tří týdnů, tedy v polovině září, řekl serveru DigiZone.cz ředitel společnosti Allcom Miroslav Sinkule.

ČT 1 HD info

Přijímač zatím nebudeme bodovat, počkáme si až na jeho prodejní verzi a na to, zda distributor dodrží slovo ohledně češtiny. Mimochodem, pokud vás zaráží poměrně vysoká cena, vezměte v úvahu tři skutečnosti. Součástí balení je HDMI kabel, který běžně stojí sám okolo tisíce korun. Výrobek má výbavu pro MPEG-4 i pro HD, což je také o poznání dražší záležitost než komponenty pro masový MPEG-2 a standardní rozlišení. A do třetice se jedná o první vlašťovku určenou v začátku pro úzký segment zájemců. Vzpomenete si ještě, kolik stály přijímače pro MPEG-2 před pěti sedmi lety? Do budoucna lze proto očekávat sice pohyb cen směrem dolů, ale na trh musí přijít více výrobců a vysílání ve vysokém rozlišení musí v českém DVB-T přejít ze zkušebního provozu do řádného vysílání, které dává distributorům větší jistotu odbytu.

Homecast HT 5101 CO panel

Přístroj zapůjčil: Allcom

Orientační cena: 8990 Kč

BRAND24

Foto a screenshoty: Autor

Screenshoty byly tentokrát pořízeny digitálním fotoaparátem, který fotil příslušné obrazovky LCD televizorů. Snímky byly pořizovány v rozlišení 2304×1536 pixelů, bez blesku a s uzávěrkou 1/30 sekundy nebo kratší.

Chtěli byste si HD MPEG-4 pro DVB-T koupit ještě do letošních Vánoc?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).