Hlavní navigace

Homecast blackboxT: černá skříňka digitálního příjmu na 12 voltů

26. 11. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Set-top-boxy jihokorejského výrobce Homecast měly dosud dvě společné vlastnosti. Divákům nabízely modulátor a jejich cena byla vysoko nad hranicí dvou tisíc korun. Novinka v černém provedení, zemský digitální přijímač blackboxT, jde proti oběma těmto charakteristikám. Výrobek bez modulátoru a v ceně do dvou tisíc nabízí kromě sympatického designu i napájení na 12 voltů a podporu českého jazyka.

Nejznámějším přijímačem zemského digitálního vysílání značky Homecast je v Česku nejspíš model T3000. Divákům v České republice ho nabízeli podomní obchodníci a na Chodských slavnostech na Domažlicku ho lidem rozdávala televize Nova. Nový přírůstek do rodiny je na první pohled „černou ovcí“, protože se odklonil od tradičního šedivého designu a přinesl také jiné dálkové ovládání.

Set-top-box blackboxT má míry 23,5×4,5×19 centimetrů a hmotnost necelého jednoho kilogramu. Aspoň tolik uvádí originální německý manuál. Česká příručka se v popisu technických dat odlišuje, rozměry neuvádí vůbec a hmotnost popisuje jako přibližně dva kilogramy. Pravda je přitom na německé straně.

V balení se kromě výrobku nachází i 12 voltový síťový adaptér pro klasickou zásuvku a jeho varianta pro „cigaretovou“ zásuvku v autě nebo v přívěsu. Dvě baterie typu AAA a dálkové ovládání k nim příslušející jsou standardní výbavou set-top-boxů, třímetrový kabel pro externí čidlo infračerveného signálu už tak obvyklý není. BlackboxT tak mohou mít zájemci schovaný někde za skříní a bude jim díky vyvedenému čidlu dobře fungovat i tak.

Homecast blackboxT

Pohled zepředu i zezadu

Digitální přijímač má na předním panelu celou řadu tlačítek, která mohou plnohodnotně zastat ovládání výrobku ruční cestou. Uživatelé mohou využít spínačů Menu / OK, Exit a kolébek pro přepínání programů a změnu hlasitosti. Na levém kraji je pak tlačítko přepínající přístroj mezi provozním a pohotovostním režimem. Set-top-box má vpředu také čtyřmístný číselný displej a čidlo dálkového ovládání pro ty, kdo by nechtěli využít jeho externí varianty.

Na zadním panelu čeká na někoho nemilé překvapení. Set-top-box má pouze jeden konektor SCART. Zájemci o připojení nahrávacího zařízení musí proto výrobek propojit méně běžnou cestou. Nejprve povedou SCART kabel ze set-top-boxu do videa nebo DVD rekordéru a odtud připojí jiným SCART / HDMI kabelem nahrávací přístroj k televizoru. Samozřejmě ten, kdo by měl video nebo DVD rekordér jen s jedním konektorem SCART, nepochodí ani touto oklikou.

Homecast blackboxT zezadu

Další nabídku konektorů zadního panelu přijímače tvoří vstup a výstup pro anténu. Jak už zaznělo úvodem, anténní výstup je tentokrát bez modulovaného signálu digitálního vysílání a majitelé starších televizorů mají se set-top-boxem, na rozdíl např. od modelu T3000, smůlu. Výrobek má sériové rozhraní RS-232 pro dohrání aktualizací z počítače, analogový stereo výstup v podobě dvou cinchů a digitální zvukový výstup S/P-DIF v optické verzi. Chybět nemůže ani vstup pro síťový adaptér a posledním konektorem je přípojka pro externí dálkové ovládání. Set-top-box má provozní spotřebu maximálně 25 wattů, píše německý manuál.

Dálkové ovládání přijímače je menší, než bylo u Homecastu obvyklé, přesto mohutné a mně osobně se příjemně drželo. Na rozvržení tlačítek si člověk musí nějaký čas zvykat, ale během testu mi jejich pozice i velikost začala vyhovovat. BlackboxT reagoval na přijaté pokyny bez citelných prodlev a nevyžadoval ani příliš přesné nasměrování ovladače.

Homecast blackboxT ovladac

Instalace set-top-boxu

První start digitálního přijímače Homecast blackboxT je nenáročný. Po propojení výrobku anténním kabelem se zdrojem signálu a SCART kabelem s televizorem může přijít na řadu úvodní instalace. Výrobek dá svým uživatelům hned na úvod vybrat z pestré škály jazyků, mezi kterými je také Cestina. Zatímco startovní obrazovka je ještě v němčině, po volbě jazyka menu přejde už komunikace s uživatelem na českou notu. I když bez háčku a čárek.

Při instalaci mají diváci na výběr možnost zapnout si 5V napájení antény. Hledání programů může probíhat buď ručně, nebo automaticky. V mém případě neměl set-top-box s automatickým vyhledáním stanic v zemských digitálních sítích žádné potíže. Celá akce mu nezabrala víc jak dvě minuty a při hledání mě informoval ještě o síle a kvalitě signálu na tom kterém televizním kmitočtu. Po uložení programové nabídky jsem se už mohl začít dívat na pořady v DVB-T.

Homecast blackboxT instalace
Homecast blackboxT programy

Schopnosti a provoz přijímače

„Černá skříňka“ blackboxT je základním přijímačem zemského digitálního vysílání. Zájemci v ní nenajdou podporu multimediálních aplikací nebo pevný disk, přesto nabízí dva přídavky nad rámec standardních schopností. Jsou jimi režimy mozaiky s obrazem rozčleněným až na 16 programových oken a funkce pro až pětinásobné zvětšení obrazu. Nakolik jsou tyto bonusy k užitku, to musí posoudit už diváci sami.

Homecast blackboxT přehled programů
Homecast blackboxT menu I

Běžné sledování DVB-T mi přišlo s výrobkem bezproblémové. Informační panel mi dával zprávy o aktuálně sledovaném pořadu i o dostupných funkcích. Elektronický průvodce programy (EPG) pak poskytoval přehled vysílání na sedmi stanicích zároveň po dobu dvou hodin.

Diváci si přes EPG mohou rezervovat pořady pro samočinné zapnutí a vypnutí set-top-boxu. Přijímač blackboxT se ve zvolené časy skutečně probouzí i přechází zpět do režimu spánku. Kdo by si ale časovač programoval ručně, měl by mít na paměti, že druhý časový údaj je délkou pořadu – nikoli časem vypnutí. Set-top-box podporuje opakování navoleného cyklu každý týden, denně, ve všední dny nebo o víkendu. Příznivci seriálů a jiných pravidelně uváděných pořadů proto budou mít s nastavením rezervace méně práce.

Homecast blackboxT info I
Homecast blackboxT info II

Nakolik je povedené řešení informačního panelu a EPG, to je věc k diskusi. Homecast blackboxT se v tomto ohledu i v celém provedení menu shoduje s jinými set-top-boxy stejné značky. Vyznačuje se grafickou líbivostí, ale někdy menší přehledností než nabídky zaměřené víc textově (např. TechniSat). Mně na informační pruhu chyběl údaj o následujícím pořadu a v EPG mi přijde dvouhodinová doba bez možnosti rychlého posunu jako příliš krátký časový úsek. Jinému může ale totéž vyhovovat a navíc ocení možnost prohlédnout si program několika stanic zároveň, což jiné set-top-boxy leckdy postrádají a omezují se v EPG pouze na vysílání aktuálně nastavené stanice.

Homecast blackboxT EPG

Teletext přijímače se zobrazuje vkládaný do obrazu a jako poloprůsvitný. Při jeho užívání by se diváci měli připravit na delší čekací dobu pro „dohledání“ vzdálených stránek. Paměť na stovky stran výrobek nemá, i když na krabici výrobce píše Rychlý dekodér teletextu s pamětí na 800 stránek.

S teletextem souvisí i skryté titulky, které po nalistování strany 888 set-top-box zobrazuje bez rušivých grafických elementů na obrazovce. Při testu mi přišlo, že někdy řeč plynula dál, ale text zůstával na předchozí výpovědi a pak rovnou přeskočil na tu následující. Možná to byla ovšem jen vada zdrojových titulků, které z časových důvodů ne vždy mohou plně odpovídat mluveným dialogům.

Homecast blackboxT teletext

Podpora češtiny a shrnutí

Umí dobře česky - pečeť

Homecast se na české prostředí adaptoval, což potvrdil už model T3000. Protože software přijímače blackboxT je obdobný, je nasnadě, že také tento model bude češtinu ovládat. Výrobek má kromě důkladně zpracovaného českého manuálu doplněného řadou obrázků také do češtiny přepsané menu. Set-top-box zvládá i zobrazení EPG s diakritikou a totéž na stránkách teletextu.

Jedinými (drobnými) vadami je přidávání mezer navíc po některých znacích s háčky a psaní vybraných dlouhých samohlásek s háčkem místo čárky. Při praktickém provozu si člověk těchto nedotažeností na první pohled ani nevšimne a jak jsem uvedl, jsou to jen drobnosti. Proto můžu konstatovat, že blackboxT si pečeť „Umí dobře česky“ zaslouží. I když je to s odřenýma ušima a výrobce by se měl v novém firmwaru polepšit a uvedené chyby odstranit.

Homecast blackboxT panel

Konkurence v cenové oblasti dvou tisíc korun je mezi set-top-boxy na českém trhu dnes veliká. Osobně si myslím, že blackboxT v ní přes svůj sympatický vzhled a nadstandardní schopnosti (práce s obrazem, externí čidlo dálkového ovládání a 12 voltové napájení) nebude mít lehkou pozici. Za stejnou cenu se prodává i TechniSat DigiPal 2 TX, a to je těžký soupeř podpořený řadou diváckých pozitivních zkušeností.

Homecast blackboxT
Celkové hodnocení 8 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 3,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

BRAND24

Orientační cena: 1990 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

Jak podle vás vystupuje uživatel "Jan Man" v diskusích na serveru DigiZone.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).