Hlavní navigace

Hlasitost kanálů ČT už je vyrovnaná, diváka by neměla rušit

29. 3. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česká televize vyrovnala hlasitost všech svých čtyř programů tak, aby ani během jejich přepínání nedocházelo pro diváka k nepříjemným výkyvům audia.

Na včerejším zasedání Rady ČT o tom informoval generální ředitel Petr Dvořák. Nastavení a regulace hlasitosti byla provedena podle doporučení Evropské vysílací unie (EBU), jejímž je Česká televize členem.

ROZHOVOR: Události nabídneme od dubna v HD, říká šéf techniky České televize

Změna nastavení hlasitosti byla aplikována nejprve na programy ČT 2 a ČT 4, kde se vysílá reklama, a poté také na stanice ČT 1 a ČT 24, které již komerční přestávky neobsahují. To znamená, pokud divák přepíná z jednoho kanálu České televize na druhý kanál, tak aby nedocházelo k prudkému a náhlému zvýšení hlasitosti, které by mohlo působit rušivě pro diváky, uvedl současný šéf Kavčích hor Dvořák. ČT řešila nejen hlasitost reklam, které má do budoucna řešit zákon, ale i intenzitu zvuku u samotného programu.

BRAND24

K TÉMATU: Česká televize testuje hlasitost zvuku podle doporučení EBU

Server DigiZone.cz se problematice hlasitých reklam věnoval nejen v poslední době, ale v průběhu posledních let. Nedávno jsme například přinesli na toto téma rozhovor s technickým ředitelem České televize Rudolfem Popem a vedoucím Audioinženýringu Milanem Gazdíkem. České televizi se nejedná jen o úzkou problematiku reklamy, tak jak o ní mluví návrh (zákona, pozn. red.). Chceme dosáhnout vyrovnané modulace celého vysílání, tedy včetně toho, že divák při přepínání mezi kanály nebude nucen sahat na ovladač a měnit intenzitu, uvedl nedávno pro DigiZone.cz Pop.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).