Hlavní navigace

HBO dá na výročí 21. srpna 1968 „normalizační“ film Občanský průkaz

12. 7. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
12. 7. 2011

Třiačtyřicáté výročí okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy připomene placený filmový kanál HBO přímo 21. srpna premiérou hořké česko-slovenské komedie z doby normalizace Občanský průkaz. Film režiséra Ondřeje Trojana měl premiéru v kinech loni v létě a jeho děj se odehrává v letech 1973 až 1977 v Praze. Probíhá nejtužší normalizace po okupaci vojsky „spřátelených“ armád. Big beat a dlouhé vlasy byly tehdy rebélií, občanský průkaz prostředkem k policejní buzeraci a modrá knížka vymodlenou svátostí, charakterizuje snímek HBO.

K TÉMATU: HBO dá v červenci premiéru českého Románu pro muže, i v HD verzi

Film vznikl na motivy stejnojmenné knihy Petra Šabacha, který dosud spolupracoval na filmových podobách svých děl především s Janem Hřebejkem. Diváci se v Občanském průkazu setkají s herci Liborem Kovářem, Matoušem Vrbou, Janem Vlčkem, Jakubem Šárkou či Annou Geislerovou. Komedie Petra Šabacha sleduje osudy čtveřice dospívajících mladíků, jejich přátel, lásek a rodičů. Od okamžiku, kdy v patnácti letech dostanou občanský průkaz, až do chvíle, kdy se v osmnácti snaží uniknout vojně a pokoušejí se získat modrou knížku, líčí HBO.

BRAND24

Filmový kanál nasadí Občanský průkaz do hlavního vysílacího času od 20 hodin. V následujících týdnech počítá s několika jeho reprízami. Snímek se objeví i ve Full HD verzi na kanálu HBO HD.

Komedie Petra Šabacha a Ondřeje Trojana Občanský průkaz sleduje životní peripetie mladých lidí v normalizačním Československu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).