Hlavní navigace

Google TV: blíží se příchod chytrých televizí, které převálcují ty tradiční?

5. 9. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Google oznámil, že jeho koncept chytré televize s názvem Google TV zamíří na počátku příštího roku do Evropy. Co tato služba nabídne běžnému divákovi? A jakým způsobem může změnit televizní vysílání? Opravdu se nemají klasické televizní stanice čeho bát, jak tvrdí ředitel internetu Novy Pavel Krbec, podle něhož bude Google TV chybět kvalitní obsah? A pokud jej bude chtít, udrží koncept bezplatného přístupu, nebo sklouzne k placeným službám, jako třeba novácké Voyo.cz?

Lidé tráví u televizorů velké množství času a kupují si stále lepší a větší přístroje. Televize je téměř všude významným prvkem v interiéru obývacích pokojů a vezmeme-li v úvahu také to, že postupně roste čas strávený u televizí (například v Velké Británii meziročně o šest procent), je zřejmé, že se jedná o oblast velice zajímavou nejen pro klasické distributory televizního obsahu, ale také pro další firmy, které by chtěly televize využívat intenzivněji.

Koncept chytrých televizí je tak poměrně jednoduchý; máme velkou obrazovku, ke které je možné připojit nějaké rozumně drahé a velké zařízení (případně jej do televizoru integrovat) a tímto zařízením se pokusíme nabídnout o něco více, než jen obyčejný archiv pořadů, na který je dnešní divák zvyklý.

Google TV - verze pro USA

Ukázka, jak vypadá Google TV na televizní obrazovce v USA, kde již tato služba funguje (Foto: Worldtvpc.com)

Google TV

Zřejmě nejdále s vývojem systému pro chytré televize je Google se svým projektem Google TV, který se zatím pokusil neúspěšně nasadit v USA. Počátkem příštího roku by měl dorazit do Evropy a bude jistě zajímavé sledovat, jakého přijetí se mu dočká. V podstatě jde o upravený operační systém Android, který zná většina lidí z mobilních telefonů. Přechod na televizní obrazovky je tak jedním z prvních pokusů o jeho rozšíření na další platformy.

Co vlastně Google TV nabízí? Předně by mělo jít o propojení webu a televize. Jednoduše si na obrazovce otevřete okno prohlížeče, projdete si zprávy nebo se podíváte, co je nového na Facebooku. Výhodou takového řešení je, že především méně nároční uživatelé nebudou vůbec potřebovat počítač. Postačí jim mobilní telefon, který slouží jako dálkový ovladač, a televize. Zde půjde v neposlední řadě také o peníze z reklamy.

Druhým zajímavým bonusem bude možnost instalovat aplikace, které jsou určené pro Android. Nebude tak problém přímo z obrazovky zkontrolovat e-mail, prohlížet si fotografie z webu nebo číst pracovní dokumenty. Ještě větší možnosti se pak nabízejí v oblasti zábavy. Televize v sobě bude integrovat herní konzole pro online hry nebo nabídne sledování videa na YouTube.

Google TV - set-top-box

Speciální set-top-box pro příjem služby Google TV

Pokud jde o podporu videí a distribuci obsahu, což je téma pro úspěch klíčové, tak mimo služby YouTube je připravena spolupráce s Netflix, Amazonem či Video IM. Zatím tedy jde spíše o zdroje dat, která nejsou pro českého diváka úplně atraktivní. Je možné, že se ale budou přidávat také lokální hráči. Ať již prostřednictvím aplikací nebo nějakou hlubší spoluprácí.

Nechybí ani možnost přehrávání online rádií, tvorba playlistů nebo vylepšené nahrávání. Televizor s Google TV navíc dostane domovskou stránku, která by měla sloužit jako rozcestník pro další aktivity. V neposlední řadě pak bude přítomná také interakce se sociálními sítěmi. Společnost navíc slibuje, že další funkce budou postupně přicházet.

Podle šéfa Googlu Erica Schmidta přijmou tvůrci televizí Google TV do pěti let. Sám Google si nedávno pořídil Motorolu, která je největším výrobcem set-top-boxů na světě a lze tak očekávat, že ji použije jako přirozený odrazový můstek pro další růst. Schmidt také zdůraznil, že právě podpora televizí patří mezi hlavní priority společnosti.

Pavel Krbec 200

Šéf internetu Novy: Google TV v Česku fungovat nebude

Projekt internetové televize Google TV, s níž chce největší světový webový vyhledávač přijít po Novém roce i do Evropy, v České republice fungovat nebude. Myslí si to ředitel internetu televize Nova Pavel Krbec, podle něhož nebude mít Google dostatek atraktivního obsahu na to, aby si divák mohl složit v rámci Google TV zajímavý televizní program. Google TV má fungovat jako „skládačka“ pořadů, které si divák sám vybere na nastaví pořadí jejich přehrávání na webovém prohlížeči.

Změní se forma televizního vysílání?

Je otázkou, co může koncept chytré televize znamenat pro strukturu vysílání, případně pro to, jak budou jednotlivé pořady vypadat. Zde je třeba vzít do úvahy především dva základní pohledy. Za prvé se ukazuje, že Internet není žádným zabijákem televize. Lidé mají rádi své pořady, které jdou ve stanovený čas, nebo chtějí, aby se televize o jejich vlastní volno postarala. Nechtějí u ní obvykle vykazovat žádnou aktivitu. Druhý pohled je takový, že nové možnosti půjdou proti lineárnímu vysílání v podobě, jakou známe dnes.

Divák bude moci daleko více ovlivňovat, na co se má zájem dívat a na co nikoli. Bude moci si jednou za týden vytvořit playlist zajímavých pořadů a dokud mu nedojdou, bude si je moci pouštět, tak jak si sám nastavil. Pro televize to bude jistě znamenat nutnost částečně změnit reklamní model a jednak jistě půjde o novou vlnu boje o diváka.

Google TV - televizor Sony

Stane se z Google TV nejpoužívanější nelineární televizní služba přímo na televizních obrazovkách?

Nové možnosti chytré televize také umožní tvorbu pořadů, které budou od těch současných poněkud odlišné. Divák bude moci daleko více vstupovat do děje, klást otázky, diskutovat o pořadech, sdílet je s přáteli. Lze také očekávat, že pořady jako jsou události mu nabídnou možnost shlédnutí přednostně vyžádaného příspěvku či reportáže. To znamená, že pořady budou muset být mnohem flexibilnější a dynamičtější.

BRAND24

Ocení to divák?

Google TV je koncept, který jistě ocení každý fanoušek moderních technologií, vlastnící telefon s Androidem; přirozené spojení telefonu a televize jistě uvítá. Budou ho bavit aplikace, interakce s pořady nebo možnost vybudovat z televize informační a multimediální centrum domácnosti. Možná někde televize úplně vytlačí počítače, které budou pro určitý segment uživatelů zbytečné.

Ale je takový i „průměrný“ divák? A připojí se k projektu lokální distributoři obsahu, jejichž spolupráce je na celém konceptu klíčová? Nepohoří právě na nich celý projekt tak jako v USA? Právě odpověď na tyto otázky rozhodne, jak se Google TV u nás bude dařit. Ku prospěchu televizní tvorby i diváka by byl úspěch projektu. To, jestli nastane, je zatím ale ve hvězdách.

Má koncept Google TV, tedy nelineární televize, kde si program skládá sám divák, šanci porazit klasické lineárně vysílající televizní stanice?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).