Hlavní navigace

Gital: rozpoutala se válka o ovládnutí satelitního trhu, vydírají nás

7. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
7. 10. 2008

Distributor přístupových karet k satelitní službě CS Link, společnost Gital, čelí podle vlastního vyjádření vydírání od nejmenované společnosti. Firma to oznámila prostřednictvím tiskové zprávy, kterou médiím zaslala PR agentura Donath-Burson-Marsteller, již v minulosti využívala např. mediální společnost CME v boji proti někdejšímu řediteli televize Nova Vladimíru Železnému.

Společnost Gital, dodavatel dekódovacích karet pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu, se v posledních týdnech stala předmětem nekalých obchodních praktik a vydírání. Vedení společnosti se proto obrátilo na soud s žádostí o soudní ochranu svých zájmů a práv svých zákazníků, obchodních partnerů a vlastníků, píše se v tiskové zprávě.

Vyděračské praktiky odmítáme, cituje zpráva jednatele Gitalu Leoše Pohla, jemuž měl neznámý pisatel odeslat výhružný e-mail, v němž údajně vyhrožuje, že nebude-li uhrazen exekuční příkaz z počátku září na 25 milionů, mohou se objevit další exekuční příkazy. Z tiskové zprávy vůbec není jasné, komu má Gital dlužit zmíněných 25 milionů korun. Uvádí se v ní pouze, že exekuovaná pohledávka v auditovaném účetnictví Gitalu není vůbec evidována.

Firma tvrdí, že i když má k dispozici požadovanou sumu peněz, nehodlá blíže specifikovanou pohledávku v žádném případě uznat. Tato pohledávka nikdy nevznikla a je zcela vykonstruována. Podání trestního oznámení bude s největší pravděpodobností následovat. Gital podnikne veškeré právní kroky, abychom efektivně zabránili útoku na naši firmu. Je to stejně důležité jako zachovat korektní vztahy se zákazníky i dodavateli programového obsahu, říká Pohl v tiskové zprávě Donath-Burson-Marsteller.

BRAND24

Jednatel Gitalu také slibuje, že aktuální vývoj okolo této společnosti se nijak neprojeví na kvalitě služeb zákazníkům, ani na vztazích s obchodními partnery. Naprostou většinu činností pro společnost Gital včetně péče o stávající zákazníky, prodej nových karet a služby placené televize zajišťují partnerské firmy Bohemia Connect a Media Vision. Všichni zákazníci a obchodní partneři budou o celé záležitosti bezprostředně informováni osobním dopisem jednatele, stojí v tiskové zprávě. Gital v této souvislosti zřídil pro své zákazníky a obchodní partnery bezplatnou infolinku na čísle 800 800 100.

I když tisková zpráva nehovoří jasně o žádné společnosti, která by měla Gitalu vyhrožovat, titulek „Válka o ovládnutí českého televizního satelitního trhu?“ naznačuje, že se Gital cítí být ohrožen konkurenční společností TradeTec, která v České republice a na Slovensku provozuje satelitní služby Skylink. Rovněž Gital, jehož obchodní model a programová nabídka jsou podobné jako u Skylinku, nabízí svoji satelitní službu jak v České republice, tak na Slovensku a vztahy mezi oběma společnostmi jsou napjaté.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).