Hlavní navigace

Fotbalové Euro 2012 se blíží. Zahraniční nekódované HD kanály odhalily svoje karty

21. 5. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Od 8. června do 1. července se bude konat v Polsku a na Ukrajině fotbalové Euro 2012. Na plány České televize stále čekáme, ne tak na nekódované zahraniční HD kanály.

BBC nabídne 16 živých přenosu včetně finále

Hlavní komentátorskou tváří na BBC bude bývalý anglický fotbalista Gary Lineker, který provede diváky spolu se svými kolegy všemi šestnácti zápasy, na které na území Velké Británie drží toto veřejnoprávní médium vysílací práva. Pokud by se Anglie zúčastnila i finále, ani tady nebude Lineker chybět, stejně jako u semifinále a finále. Další hvězdou v komentátorském týmu bude pětašedesátiletý Harry Redknapp, bývalý anglický fotbalista, který působí aktuálně jako manažer týmu Tottenham Hotspur. Moderní studio BBC bude situováno do nového sídla BBC Sport v MediaCity ve Salfordu. Fotbalovým fanouškům bude moci poskytnout kompletní servis a rozbory díky nejmodernější technice, kterou má k dispozici. Využije nejen grafiku a analýzu pohybu, ale také možnosti virtuální reality. BBC bude pokrývat nejen dění přímo v Polsku a na Ukrajině, ale také dění a reakce ve Velké Británii. Zájemci, kteří dají přednost přenosům na BBC mohou počítat nejen z televizí a rádiem, ale také online servisem. Stránku: http://www.bbc­.co.uk/sport/ nemusíme jistě dlouze představovat. Speciální „Euro fotbalovou“ stanicí se stane BBC Radio 5 Live. „Opravdu se těšíme na náš špičkový tým. Máme vynikající sestavu, a proto doufáme, že s ním budeme moci našim divákům zprostředkovat všechny vyřazovací zápasy živě,“ uvedl vedoucí sportovní redakce BBC Philip Bernie. Jeho kolega, šéf Radio 5 Live Adrian Van Klaveren ho pak doplnil: „Euro 2012 je začátek velkolepých letních sportovních zážitků. Přineseme vše důležité od prvního výkopu až po závěrečný hvizd.“

Bývalý anglický fotbalista Gary Lineker je hlavní komentátorskou hvězdou BBC.
Autor: BBC

Bývalý anglický fotbalista Gary Lineker je hlavní komentátorskou hvězdou BBC.

ITV už má k Euru speciální web. Nabídne 15 duelů

Veškeré informace o největším fotbalovém svátku letošního roku týkající se britské komerční skupiny ITV najdou zájemci na adrese: http://www.it­v.com/sport/fo­otball/euro/. Nechybí tu mimo jiné fakta o anglickém týmu, o dalších družstvech, která se Eura 2012 zúčastní (včetně České republiky), rozpisech zápasů, rozdělení do jednotlivých skupin, tabulky, statistiky, videa (v našem regionu logicky bohužel nedostupná) a řada dalšího materiálu. ITV má exkluzivní vysílací práva pro Velkou Británii na 14 zápasů a patnáctý – finále – odvysílá společně s veřejnoprávní BBC. Kompletní rozpis vám přinášíme v rámci PDF dokumentu, který si je možné také stáhnout. Co se týká samotného pojetí, tedy jak ITV Euro svým divákům zprostředkuje (technické zázemí, fotografie apod.), to je prozatím otázkou. „UEFA je potěšena, že i nadále zůstávají tradičním partnery pro fotbalové Euro BBC a ITV. Těšíme se na další spolupráci s britskými nekódovanými vysílateli, kteří jistě přinesou svými divákům hloubku pokrytí a dostupnost prostřednictvím všech médií,“ uvedl marketingový ředitel UEFA Events SA Guy-Laurent Epstein. ITV 1 bude konkrétně svědkem očekávaných duelů předních evropských týmů. Diváci tu uvidí například utkání mezi Španělskem a Irskem, Španělskem a Itálií nebo Portugalskem a Holandskem. „Významné události, jako je například Euro, mají pro naše diváky obrovský význam a dokážou doslova přilákat masy. Velice mě těší, že ITV si zajistila práva pro na turnaje, které zahrnují i duel Anglie s Francií,“ uvedl šéf sportovní redakce ITV Niall Sloane.

Das Erste se zaměří hlavně na Polsko, ZDF na Ukrajinu

Německo vstupuje do fotbalového Eura, které se koná v Polsku a Ukrajině, jako jeden z favoritů. To bude i jedním z důvodů, proč si chtějí dát veřejnoprávní média ARD a ZDF zvlášť záležet na jeho přenosech. Vysílání bude začínat vždy dopoledne rozborem dění z předchozího dne. Ranní servis už ale ZDF zprostředkuje ve tři čtvrtě na šest, další blok pak čtvrt hodiny před devátou. Přímé přenosy jsou připraveny na večer. Samotné fotbalové studio je situováno do nádherných scenérií na kraji moře, konkrétně na pobřeží Baltského moře. Fotogalerii z kulis si může prohlédnout na konci tohoto článku. Na ZDF uvidí diváci celkem 15 živě vysílaných přenosů (včetně finále), jehož vysílání doplní 16. a 18. června kanál ZDFinfo. Celkem půjde o 31 zápasů. Zajímavostí je i rozdělení mezi oba kanály, tedy ARD a ZDF. Zatímco Das Erste (ARD) bude přinášet duely především z polských stadionů, ZDF dá přednost dění na Ukrajině. Kompletní výsledkový servis bude k dispozici na www.zdfsport.de. Další informace, které budou k dispozici, si mohou diváci vyvolat prostřednictvím ZDFtextu na straně 200. Chybět nebude ani speciální servis hybridní televize (HbbTV) dostupný prostřednictvím dálkového ovladače (červené tlačítko). Nutností je pochopitelně televizor nebo box s podporou funkce HbbTV. Diváci mohou vyžít také informací a obrazového servisu, které budou dostupné na sociálních sítích Facebook a Twitter. Ty zároveň využijí ARD a ZDF pro komunikaci s diváky a zpětnou vazbu.

BRAND24

Plážové „studio“ v pojetí ZDF

Právě studio, které bude mít ZDF během mistrovství Evropy ve fotbale vybudované v reálných scenériích, stojí za samostatné povídání. Je pojato ve velkolepém stylu. Symbolizuje vesnici na břehu Baltského moře v sousedním Polsku. Odlehčená dovolenková atmosféra, která z něho doslova dýchá, nebyla zvolena záměrně – blíží se nejen letní prázdniny, ale řada diváků už myslí právě na takové destinace, jaké jim mohou právě tyto prostory připomínat. Zároveň má studio symbolizovat možnost oslav, zpěvu, ale i odpočinku. Právě tak o svém „studiu“ ZDF v tiskových materiálech hovoří. Studio ale dáváme záměrně do uvozovek. Když se na něho podíváte, nejsou to prostory v pravém slova smyslu, ale v podstatě celá pláž. Bez nadsázky se dá říci, že něco takového pravděpodobně diváci ještě neviděli. V případě nepříjemného počasí pochopitelně nechybí náhradní prostory. V rámci vesnice bude k dispozici i fotbalové hřiště a z galerie jistě nepřehlédnete ani horkovzdušný balón, který bude k dispozici podle toho, jaké budou povětrnostní podmínky. Dění bude možné sledovat i přímo na místě prostřednictvím řady sedaček. Sedačky budou sestaveny tak, aby symbolizovaly publikum, a moderátoři s hosty budou na jakémsi pódiu.

Fotbalovému Euru na polské veřejnoprávní televizi, stejně jako rozšiřování tamního zemského multiplexu 1, se bude věnovat DigiZone.cz v samostatném člán­ku

Kde budete sledovat fotbalového Euro 2012?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).