Hlavní navigace

Finsko vypne analog 31. srpna 2007, chystá čtvrtou digitální síť

10. 11. 2005
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
10. 11. 2005

Televizní diváci ve Finsku budou muset přejít na pozemní digitální příjem nejpozději do 31. srpna 2007. Toto datum určila finská vláda jako termín definitivního vypnutí analogového vysílání. Po něm bude možné přijímat televizi pozemní cestou pouze v DVB-T nebo DVB-H. Na pražské konferenci tel.noc to ve středu uvedl Marek Novotný, ředitel úseku Consulting společnosti TietoEnator, která se zabývá vývojem interaktivních aplikací pro digitální televize na bázi MHP.

BRAND24

V současné době ve Finsku vysílají tři digitální sítě, z nichž první dvě (multiplex A a B) pokrývají 99,9 procenta území. Multiplex C zasahuje 78 procent území. Do poloviny příštího roku chtějí Finové spustit ještě čtvrtou celoplošnou síť, kterou vyčlení pro pozemní vysílání digitální televize pro mobilní telefony třetí generace (DVB-H). Set-top-boxy pro příjem DVB-T je podle MArka Novotného vybaveno 35 procent finských domácností, což představuje 735 tisíc lidí. Pouhých pět procent z nich (asi 36 tisíc) tvoří set-top-boxy s podporou interaktivních služeb na bázi MHP. Jejich počet bude podle Novotného stoupat se zaváděním vysokorychlostního připojení k Internetu ADSL, jehož boom se ve Finsku očekává v průběhu příštího roku.

Ze začátku byly s doplňkovými a interaktivními službami problémy, protože jednotliví operátoři a provozovatelé vysílání používali různé standardy. Dnes se už používá třetí generace set-top-boxů a tyto potíže prakticky vymizely. Stalo se to i díky tomu, že se státní televize YLE dokázala dohodnout s největší komerční stanicí na shodných standardech MHP, takže ovládání doplňkových služeb je pro obě televize stejné, vysvětlil Novotný.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).