Hlavní navigace

Finlux 55FLSR990LU: hliníková televizní kráska se třemi tunery

5. 9. 2012
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

Tak tohle je kus televizoru! Už název dává tušit, že tu máme plných 140 cm! Ty doplňuje leštěný hliník, všechny tři tunery (DVB-T/-C/-S) a výtečná cena.

Ve skutečnosti má úhlopříčka 141 cm, protože panel má rozměr 55,5", to vše při ceně 32 999 Kč. Navíc je tu výbavička jako z partesu: tři tunery pracující včetně podpory HD vysílání (DVB-T2 tu není), ethernetové připojení zvládající nejen přístup do domácí sítě, jako verze s 81 cm, ale už i na internet (widgety), nahrávání, přehrávání s časovým posunem a panel s úhly pohledu 178° a odezvou obrazovky pouhé 3 ms.

Televizor dorazí – kupodivu (!) – plně smontovaný, takže si asi dovedete představit šířku krabice. Nicméně díky tomu jsem ho vybalil vcelku pohodlně sám, i když na přenášení krabice čtvery ruce potřebujete. Krabice je vymyšlena chytře, takže stačí povolit plastové úchyty po stranách a vrchní část nadzvednout. Jde to jako po másle a musím říci, že takovýto přístup se mi líbí podstatně více, než panel a k tomu podstavec rozložený na tři části. V tomto ohledu se tu žádná přeúsporná opatření nekonají.

Obrazovku rámuje nefalšovaný broušený hliník (ovládání je vlevo zezadu) a celek působí – společně s bytelným  skleněným podstavcem – jedním slovem výborně.

Obrazovku rámuje nefalšovaný broušený hliník (ovládání je vlevo zezadu) a celek působí – společně s bytelným skleněným podstavcem – jedním slovem výborně.

Instalace, včetně setřídění i na satelitu!

Tuner DVB-T nepatří k nejcitlivějším, což se u mě projevilo hned při druhém ladění, kdy televizor vypustil dva multiplexy a při dalších je zase pokorně vrátil zpět. Instalace je ale výborná a jako obvykle rychlá. Na závěr vám nabídne seznam  kanálů k setřídění a i to jde jednoduše a velice efektivně. Nejinak je tomu i po naladění DVB-S. À propos satelit. Zapůjčil jsem si tentokráte televizor, včetně certifikovaného CAM adaptéru pro Skylink (Mascom Skylink Modul), i když běžně používám modul Technisatu, protože televizory s DVB-S jsou na CAM modul často dosti citlivé. (Škoda, že se s ním dodávají jen výjimečně, v rámci prodejních akcí, a je tak třeba ho prakticky vždy dokoupit zvlášť.)

Pokud budete televizor provozovat se Skylinkem, je nepochybnou výhodou to, že můžete zakoupit certifikovaný adaptér, u kterého máte záruku, že bude pracovat, a pokud ne, předpokládám, že vám ho bez potíží vymění.

A tady si nám Finlux odskočil až do Turecka. Jeho nabídnutý seznam je nutné odmítnout, jinak narazíte. Pokud ale máte systém se dvěma družicemi namířenými na Astru 1 a 3, můžete sáhnout po tom od místního distributora, tedy Mascomu. Ten už je v naprostém pořádku.

A tady si nám Finlux odskočil až do Turecka. Jeho nabídnutý seznam je nutné odmítnout, jinak narazíte. Pokud ale máte systém se dvěma družicemi namířenými na Astru 1 a 3, můžete sáhnout po tom od místního distributora, tedy Mascomu. Ten už je v naprostém pořádku.

Při ladění satelitu můžete zvolit buď režim jediného přijímače či více přijímačů vše na systému zachycujícím jednu  družici, nebo systém s více satelity přes přepínač DiSEqC. Vše doprovází názorné ukázky, takže co zvolit, bude dostatečně zřejmé nejspíše i laikovi.

Já ladil tři družice zabudované do jedné paraboly, takže jsem zvolil DiSEqC a následně tudíž uviděl možnost naladit buď aktuální družici nebo proladit všechny zvolené.

Nakonec vše fungovalo a naladil jsem všechny tři, i když jsem narazil na několik problémů, a to bych nebyl ani já, i na novou chybičku ve firmwaru.

První, pomalu dětinskou chybou Finluxu je, že vám po vybrání družic nabídne nahrání svého přednastaveného seznamu. A i když jsem samozřejmě v instalaci zvolil Česko, skončil jsem v Turecku

Na tuto volbu tedy musíte říci „Ne“, pokud řeknete „Ano“, televizor najednou zjančí a napíše vám, že nahrání seznamu vyžaduje alespoň jeden z následujících satelitů a doplní to názvem Turksat. Škoda, že spolupráce dovozce a výrobce nesahá tak daleko, že by se nabídl rovnou seznam pro Českou republiku.

Druhou chybičkou je, že v nápovědě na obrazovce, která je jinak velice spolehlivá a dobře udělaná, jsou přehozeny barvy teletextových tlačítek, takže mi chvíli trvalo, než jsem opravdu zmáčkl volbu pro naladění všech vybraných satelitů. Třetím, a u mě největším problémem, byla nemožnost vybrat ve volbě DiSEqC druhý a další satelit. Teprve po dvojím návratu do továrního nastavení a opětné instalaci se Finlux umoudřil a pustil mě nejen na DiSEqC 1, ale i na DiSEqC 2, DiSEqC 3 a DiSEqC 4. Pak už naladění všech tří Aster proběhlo bez potíží. Zjevně šlo o nějaké hluboké firmwarové zákoutí, které se mi později už zopakovat nepodařilo.

Setříděním kanálů, i když je tady mimořádně pohodlné, strávíte na DVB-S mnoho neplodných hodin. Naštěstí to jde udělat i jinak – přes seznam českého distributora, který na rozdíl od toho od Finluxu spolehlivě funguje a ušetří hodiny práce.

Řazení kanálů je vám nabídnuto hned po nainstalování tuneru a je snadné a rychlé. Stačí jen najet na tlačítko „Posun“ a zmáčknout OK.

Řazení kanálů je vám nabídnuto hned po nainstalování tuneru a je snadné a rychlé. Stačí jen najet na tlačítko „Posun“ a zmáčknout OK.

Vše je poměrně jednoduché. Na USB paměť zformátovanou jako FAT32 (to je podmínka) nahrajete dodaný soubor a zavedete ho do satelitního tuneru, pročež pochopitelně obdržíte i návod. Následně se vám objeví seznam kanálů z družic Astra 1 a Astra 3 s už setříděnými stanicemi začínající těmi českými. Je to určitě šikovná věcička, kterou si navíc můžete dále upravovat podle svého.

Seznam má jedno omezení – je určen pouze pro asi nejpoužívanější instalaci se dvěma satelity namířenými na Astru 1 a 3. Pokud byste, jako já, ladili tři satelity a seznam si přesto zavedete, zobrazí se vám pouze stanice ze dvou výše uvedených družic. Ta třetí jako by naladěna nebyla.

Dálkový ovladač je naprosto stejný, jako u 81 cm modelu Finlux 32FLHSR905LHU, jehož recenze vyšla na počátku měsíce srpna. OK vyvolá seznam naladěných kanálů, v multimédiích funkci nemá. Jejich kompletní ovládání je zcela nahoře.

Dálkový ovladač je naprosto stejný jako u 81 cm modelu Finlux 32FLHSR905LHU, jehož recenze vyšla na počátku měsíce srpna. OK vyvolá seznam naladěných kanálů, v multimédiích funkci nemá. Jejich kompletní ovládání je zcela nahoře.

Ovládání většinou příjemné

Základem by asi mělo být snadné přepnutí mezi tunery, ale tak triviální to tu není. Tlačítko na dálkovém ovladači totiž chybí, přes volbu „Source“ to také nejde, a tak jedinou možností jsou barevná teletextová tlačítka v okamžiku, kdy se nacházíte v seznamu kanálů, což může být pro někoho trochu přes ruku. Do něho se  naštěstí dostanete velice snadno přes OK. Škoda, že se také nevyužívá v multimédiích jako Play/Pause. K tomu ale slouží speciální tlačítka.

Dálkový ovladač je stejný jako u modelu s 81 centimetry, což je vidět i z připojené fotografie. Stejné je i ovládání, takže pohodlné, v menu se dá kolovat a některým volbám bylo přiděleno i samostatné tlačítko na ovladači (změna formátu, či přednastavený obrazový režim). Zlatavá barva menu je pak vysloveně příjemná.

I EPG je totožné. U recenze modelu s 81 cm najdete ho v dalších dvou náhledech, tady vidíte klasiku. Pořady se nahrávaly po vstupu na multiplex, někdy to ale překvapivě televizor zvládl i bez něj.

I EPG je totožné. U recenze modelu s 81 cm najdete ho v dalších dvou náhledech, tady vidíte klasiku. Pořady se nahrávaly po vstupu na multiplex, někdy to ale překvapivě televizor zvládl i bez něj.

Devítidenní EPG na tři způsoby

Jakmile do něj vstoupíte, přeruší se obraz i zvuk. Jinak je ale výborné. Na obrazovce vidíte najednou deset stanic a k dispozici jsou tři náhledy. EPG nabíhá do dvousloupcového, tudíž pro deset stanic zobrazuje aktuální a následující pořad, přičemž další zobrazit nelze. Z něj se přepnete do klasického náhledu, kterému se zde říká časový (viz foto) a náhledu, kdy se pro jednu stanici zobrazuje kompletní seznam pořadů ve sloupci pod sebou, takže vidíte přehled na mnoho hodin dopředu.

Virtuální zvuk tu nehledejte, poladit si ho ale můžete – v režimu Uživatel – v pětipásmovém ekvalizéru.

Virtuální zvuk tu nehledejte, poladit si ho ale můžete – v režimu Uživatel – v pětipásmovém ekvalizéru.

Možnosti přiměřené

Automatický režim pro poměry stran obrazu bezproblémově reagoval na příchozích 16:9 v televizním vysílání, 4:3 propouštěl v originále a po stranách připojil obvyklé pruhy. Formátů je k mání osm a nechybí ani 14:9 či 14:9 se zvýrazněním titulků. Automatika zazlobila pouze při přehrávání multimédií, speciálně na formátu WMV HD.

Zvuk má šest režimů, upravit ho v pětipásmovém ekvalizéru můžete pouze při nastavení „Uživatel“. Virtuální zvuk k dispozici není, AVL pro omezení hlasitosti u reklam, už ale ano.

Obraz má čtyři přednastavené režimy, tady si ale můžete ovlivnit každý z nich, a to v rámci tradičních základních veličin. Pokud vypnete volbu „Eko“, jde ve třech stupních nastavit i úroveň podsvícení. Jinak je podsvícení hlídáno automaticky (základní volba) a jak uvidíte ze spotřeby, naprosto bezchybně. Čidlo snímající úroveň okolního světla tu není, vše se řeší přes analýzu obrazu a právě to se skrývá za režimem „Eko“. Ani tohle nevadí, což opět potvrdí excelentní spotřeba.

V pokročilém nastavení můžete obrazu upravit dynamický kontrast, teplotu barev, poměr červené a zelené a mj. i pleťovou barvu. Na své si tedy přijdou i větší „ladiči“. Ne, že by to televizor příliš potřeboval – nastavení jsou provedena solidně, což se týkalo i přednastavených režimů. Někdy televizor pouze vyžadoval pohrát si s posledními dvěma volbami.

V této nabídce můžete zformátovat disk a centrálně prodloužit dobu nahrávání pořadu jak u jeho konce, tak u jeho začátku.

V této nabídce můžete zformátovat disk a centrálně prodloužit dobu nahrávání pořadu jak u jeho konce, tak u jeho začátku.

Nahrávání více než solidní

Na štítku si povšimněte i správné úhlopříčky v centimetrech a nenechte se mýlit tou v palcích. Je to opravdu 141 cm.

Na štítku si povšimněte i správné úhlopříčky v centimetrech a nenechte se mýlit tou v palcích. Je to opravdu 141 cm.

Nejen u recenze 81 centimetrové verze tohoto Finluxu jsem zaznamenal dotazy směřující k tomu, z jakých tunerů vlastně nahrávání funguje, a je vidět, že to pálí čím dál tím víc lidí. U tohoto přístroje to podle prohlášení Mascomu (něco jsem zvládl i vyzkoušet) funguje následovně:

– nahrávat jde opravdu ze všech zabudovaných tunerů,

– z DVB-S/S2 se nahrává jak z nekódovaného, tak z kódovaného vysílání,

– nahrávky z kódovaného vysílání na DVBS/S2 jdou následně přehrát i bez přístupové karty a nahrávka je pro přehrávání v televizoru odkódována,

– všechny nahrávky lze přehrávat pouze v TV, v počítači nikoli.

Minimální kapacita záznamového média specifikována není, což mohu po zasunutí 1 GB flash paměti potvrdit. To samé platí i pokud jde o přehrávání s časovým posunem, kdy si deset minut vezme nějakých 200, 250 MB, u HD pak kolem 1,7 GB.

Posun můžete nastavit v krocích 10 a 30 minut, dále pak na hodinu, 1,5 a 2 hodiny.

Spotřeba par exelance!

Televizor jsem měřil hned po instalaci a jako obvykle na DVB-T, zejména na stanici ČT 24. Obraz byl nastaven na „Přirozený“, zvuk na „Uživatel“ a režim „Eko“ pracující s analýzou scény byl zapnut.

Po hodině provozu jsem naměřil 102–105 wattů s průměrnou spotřebou 104 W. Jakmile jsem vypnul obrazovku a nechal puštěný pouze zvuk, což se dělá v menu, spotřeba klesla na 38 wattů a i to je určitě velice dobrý výsledek. Na energetickém štítku EU pak najdete 112 W a zařazení do energetické třídy A (výtečně!), což případně zákazníky taktéž potěší. Potěší je ale i excelentní spotřeba v pohotovostním režimu (tlačítko úplného vypnutí tu není), kterou bohužel příslušná komise EU z mě nepochopitelného důvodu na energetické štítky nedává – pouhopouhých 0,15 W, resp. méně než 0,15 W. To je hodnota, kterou v současnosti dosahují pouze ty nejlepší televizory na světě a maximálně sklouznou tak k 0,1!

A pozoruhodnostem není konec. Když jsem totiž volbu „Eko“ vypnul a podsvícení (stále jsem byl na základním režim obrazu, tedy „Přirozený“) nastavil na nejnižší úroveň, dostal jsem se na neuvěřitelných 83 W. A na to už se – při úhlopříčce 141 cm – dá jen nevěřícně kroutit hlavou. Pokud se ptáte, zda byl v tomto okamžiku obraz ještě koukatelný, záleží pochopitelně na okolních podmínkách nicméně u mě ve čtyři hodiny odpoledne ano, i když část, kde je umístěn televizor, není v tomto okamžiku nejsvětlejší.

((multimédia - spojeno.JPG))
Nahoře vidíte vstup do multimédií, dole pak souborový manažer při promítání fotografií.

Nahoře vidíte vstup do multimédií, dole pak souborový manažer při promítání fotografií.

Výborné titulky u filmů, horší podpora HD náhrávek

Finlux překvapil. To si řekněme hned úvodem této pro mnohé z vás důležité kapitolky. Po instalaci vám totiž upraví nejen češtinu v teletextu, ale kupodivu rovnou nabídne i češtinu v titulcích. Co víc – náhled na soubory je už nastaven na „Složka“, takže nejen ve fotografiích, v hudbě a ve filmech vidíte adresářovou strukturu, ale v základním menu se rovnou objeví i položka „Všechno“. A ta znamená, že si můžete z jedné volby pustit všechna dostupná multimédia a nezabývat se jejich druhem. Takhle by to měl mít udělané každý, navíc ještě s tím, že si velikost titulků můžete v pěti krocích v rozsahu od 44 bodů do 54 bodů změnit. Standardně je nastaveno 46 bodů, což možná pro někoho bude na takto olbřímí obrazovce malé.

V každém případě je to dotažení správné věci až do úplného konce! Vlastně ještě ne, do úplného konce. Videu totiž chybí navázání na poslední sledovanou scénu, například při odskoku do televizního vysílání. To se sice dá obejít skokem na čas, pokud si pamatujete, kdy jste přehrávání ukončili, ale škraloupek to přece jen je. A tady musíme být hodně přísní!

Souborový manažer je jednoduše ovladatelný a v bezproblémové češtině. Kodek x.264 je doprovázen bezchybnými českými titulky, což stále není zvykem, a o formátech XviD a MKV to platí jakbysmet (MKV bylo zkoušeno v kombinaci L4.0, L4.1). WMV pracovalo jak v HD Ready, tak ve Full HD a dokonce i se zvukem v AAC. Dts však podporováno není.

HD video z fotoaparátů a kamer je na to ovšem hůře. Bezchybně jelo pouze MPEG-4 z foťáků Panasonic a Samsung a také MOV z Nikonu. Nahrávky uložené jako MTS a M2TS (AVCHD) citelně kostičkovaly a byly k nekoukání, i když se je televizor snažil přehrát. Je to s podivem, protože výkon zjevně dostačovat bude, protože jinak by nejelo ani MKV.

Fotografie v JPG nabíhají rychle i při pěti megabajtech, bezchybné bylo i přehrání panoramatu. Hudbu jsem zkoušel ve formátech WAV, dále pak WMA a MP3, kdy fungovala, a to i s nejvyššími datovými toky. 

Panel je tlustý příjemných 39 mm (z boku je taktéž hliník) a na velice stabilním, skleněném podstavci, se s ním pohodlně otáčí.

Panel je tlustý příjemných 39 mm (z boku je taktéž hliník) a na velice stabilním skleněném podstavci se s ním pohodlně otáčí.

Povětšinou solidní práce

Obraz kupodivu neměl ani tak potíže s příliš červenou pleťovou barvou či v jiných scénách s přemírou zelené, což bych u takto levného televizoru očekával (potřeboval v tomto směru nepatrně ubrat jen někdy). Spíše jsem u DVB-T narážel na potíže s resamplováním při nízkém datovém toku, což není při velikosti obrazovky, úrovni českého vysílání  a nízké ceně přístroje divu. Resamplování pochopitelně není a ani nemůže být takové jako u televizorů dvakrát dražších a s o dvacet centimetrů menší úhlopříčkou, ale na problematické ČT 24 bylo vidět, že televizor dělá co může, a i to oceňuji.

V okamžiku, kdy už mu to opravdu nešlo, byly vidět drobné elektronické artefakty a zvýšená zašuměnost. Celková kvalita obrazu však v každém případě ceně televizoru odpovídá, spíše bych řekl, že nabídl o kus více, než jsem čekal. Zvukově mi ovšem při „vzdáleném“ porovnání (neměl jsem je vedle sebe) připadá o něco horší než verze s 81 cm, ale ani tento Finlux nezní typicky hluše televizorově. Jasně se to ukazovalo při zkoušení muziky přes USB.

Televizor nabízí nejen výbornou kombinaci cena/výkon (škoda především absence WiFi adaptéru pro internet, který bohužel nejde dokoupit), ale výtečná je i cena jako taková. Za 32 999 Kč dostáváte výrobek s rozhodně solidními vlastnostmi, i když možná někdy pro naladění satelitu budete potřebovat odborníka (věřím, že ne, takovéto věci se dějí jen u mě…). Ale tak to v této branži chodí.

Satelitní instalace televizoru je buď měně komplikovaná, nebo více komplikovaná. Tady, pokud bych nenarazil na onu záhadnou firmwarovou chybu DiSEqCu, bych ale řekl, že instalace DVB-S určitě patří mezi ty méně komplikované. Dodaný setříděný seznam kanálů je pak samozřejmě naprosto luxusní záležitostí, značně šetřící čas. A abych nezapomněl: naprosto excelentní je i spotřeba.

A pokud se podíváte na spotřebu v pohotovostním režimu, možná si vzpomenete na drahé, ale také špičkové Philipsy minulých let, které už ovšem dnes neuvidíte, protože tato divize už neexistuje a po jejím prodeji o ní zatím slyšet není. Tady jsme ovšem u Finluxu, a proto by se také slušelo zakončit vše to pochvalou. Zaslouží si to!

Balení obsahuje:

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– natáčitelný podstavec
– napájecí kabel (napevno připojený, dvoužilový)
– adaptérový kabel pro AV vstup (jack – cinche)
– papírová uživatelská příručka

foto: autor a Finlux

Smontovat či nesmontovat televizor? Jak to máte rádi?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).