Hlavní navigace

Filmový festival ve Zlíně odstartuje restaurovaným Baronem Prášilem

11. 4. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně si jako zahajovací film vybral digitálně restaurovaný snímek Baron Prášil od režiséra Karla Zemana.

Film prochází obnovou díky projektu Čistíme svět fantazie, na kterém spolupracuje Nadace české bijáky, Muzeum Karla Zemana, Česká televize a Universal Production Partners (UPP). Uvedená nadace projekt financuje, podporu dále poskytuje Ministerstvo kultury a Státní fond kinematografie České republiky.

BRAND24

Digitální restaurování Barona Prášila se v současnosti dokončuje. Přestože je Baron Prášil barevný film, z velké části byl natočen na černobílý negativní materiál, do kterého se barva doplňovala až dodatečně, proto je digitální restaurování snímku velmi specifické, uvedl Ivo Marák, hlavní restaurátor ze společnosti UPP. Barva má u snímku zcela zásadní kompoziční a symbolický význam, který dotváří danou scénu a plní stejnou funkci jako kulisy nebo herci.

Cílem projektu Čistíme svět fantazie je digitálně zrestaurovat tři vybrané filmy z produkce Karla Zemana, představit je široké veřejnosti a zajistit jejich uchování v nejvyšší možné kvalitě i pro budoucí generace. V létě 2015 byl úspěšně dokončen Vynález zkázy a po digitálním restaurování Barona Prášila naváže film Cesta do pravěku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).