Hlavní navigace

Fiasko: Na Komárkovo jednání volebního výboru o prémiích šéfa ČT nedorazili poslanci

24. 6. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Předseda Volebního výboru Poslanecké sněmovny musel kvůli neusnášeníchopnosti změnit oficiální schůzi na „setkání Volebního výboru a Rady České televize“.

Mělo to být třaskavé zasedání Volebního výboru Poslanecké sněmovny, na kterém se mělo propírat nedávné schválení víc než dvoumilionové roční prémie generálnímu řediteli České televize Petru Dvořákovi. Nakonec se ale na dnešní jednání, které minulý týden narychlo svolal předseda výboru Martin Komárek (ANO), nedostavili poslanci a výbor nebyl usnášeníschopný. Ani po několika telefonických urgencích se Komárkovi nepodařilo sehnat dostatek členů výboru, a proto z oficiální schůze výboru sešlo a konalo se pouze „setkání Volebního výboru a Rady České televize“. Nejde o naše pochybení, bohužel se opět sešla jednání několika výborů a kolegové dali přednost důležitějšímu jednání hospodářského výboru, vysvětlil Komárek.

K TÉMATU: Martin Komárek svolává volební výbor sněmovny kvůli prémiím šéfa ČT Petra Dvořáka

Přítomní zástupci Rady ČT včetně nového předsedy Jana Bednáře s neoficiálním jednáním souhlasili. Z poslanců dorazili pouze Komárkův stranický kolega z ANO Stanislav Berkovec a místopředsedové Pavla Golasowská (KDU-ČSL) a Vladimír Koníček (KSČM). Komárek na úvod odmítl tezi, že by někdo záviděl Petru Dvořákovi jeho prémie. Nicméně už základní plat pana generálního ředitele je vyšší než plat pana premiéra, zdůraznil. Na úvodní prohlášení Bednáře, který odsouhlasení roční prémie řediteli ČT odůvodnil splněním všech kritérií, která byla před čtyřmi lety stanovena v manažerské smlouvě Petru Dvořákovi tehdejší Radou ČT, Komárek reagoval, že radní při hlasování o prémii opomenuli fakt, kolik peněz plyne z rozpočtu ČT do soukromých televizních produkcí. Pokud se nemýlím, jde o dvě miliardy korun ročně, řekl.

ČTĚTE TAKÉ: Martin Komárek vs. Česká televize: kde se bere ta nenávist?

Jan Bednář se podle svých slov nebrání případné úpravě kritérií, podle kterých je hodnocen generální ředitel ČT a na základě jejichž plnění radní rozhodují o výši jeho ročního bonusu k základnímu platu. Martin Komárek se podivil nad tím, že Rada ČT odsouhlasila víc než dvoumilionovou odměnu řediteli ČT, aniž by si zjistila, zda ČT využila víc než dvě miliardy korun investovaných do spolupráce se soukromými producenty efektivně. Myslím si, že pokud většina členů Rady ČT odsouhlasila bonus panu generálnímu řediteli, je přesvědčena o tom, že hospodaření je v pořádku, reagoval předseda Rady ČT Jan Bednář. Sám nemám pochybnost o tom, že by docházelo k nějaké systémové nehospodárnosti.

Místopředseda televizní rady a její bývalý šéf Jaroslav Dědič upozornil na fakt, že radní nemají takové vědomosti, aby dokázali posoudit, zda jsou honoráře vyplácené hercům při natáčení dramatické tvorby „přes čáru“ či nikoli. Radní Michal Jankovec dodal, že Rada ČT si v minulosti nechala udělat analýzu, jaké informace o hospodaření může zveřejňovat, a podle ní není možné zveřejňovat podrobné rozpočty jednotlivých pořadů a už vůbec ne výši autorských honorářů. Můžeme zveřejňovat pouze informace, které se týkají hospodaření Rady ČT, dodal. Rozhodně nejsem ten, kdo by chtěl vědět, že Zagorka bere 600 tisíc. Znovu opakuji, že se neví, jak je nakládáno s třetinou prostředků, které má ČT ročně k dispozici, reagoval Martin Komárek.

BRAND24

Kdybych nevěděl, co se děje s třetinou mé výplaty, byl bych z toho mírně nervózní. Vy nejste, v pořádku, dodal šéf Volebního výboru na adresu radních ČT. Taková interpretace se nelíbí místopředsedovi Rady ČT Richardu Hindlsovi: My víme, co se děje s každou třetinou rozpočtu ČT. Druhá věc je, že s některými informacemi nemůžeme jít na veřejné jednání Volebního výboru. Nevidím důvod, proč bychom se zajímali jen o jednu třetinu rozpočtu, nás zajímají tři třetiny. Martin Komárek přesto trvá na tom, že vědomosti Rady ČT o využití veřejných peněz v ČT nejsou dostatečné. Využiji tuto zkušenost při jednání s ministerstvem kultury o změně zákona o ČT, aby se pravomoci Rady ČT rozšířily, ujistil.

Poslanec Vladimír Koníček dodal, že by byl rád, kdyby Poslanecká sněmovna měla k dispozici všechny smlouvy, které ČT uzavírá se soukromými subjekty, aby do nich kdykoli jakýkoli poslanec mohl nahlédnout. Podle radního Jiřího Kratochvíla to však není tak jednoduché. Poslanecká sněmovna může požádat o jiný druh kontroly, který není v kompetenci Rady ČT. My jsme ale rozhodli o prémiích pana ředitele na základě splnění všech kritérií, která byla dána. Jinak to nešlo udělat, dodal. Zveřejňování smluv s autorskoprávním obsahem by podle Kratochvíla bylo problematické i tak.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).