Hlavní navigace

Fero Fenič žádá rezignaci Dany Eklové z Rady ČT. Jinak napadne volbu šéfa ČT

16. 9. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
16. 9. 2011

Rezignaci místopředsedkyně Rady České televize Dany Eklové, a to ještě před finální volbou generálního ředitele ČT, která proběhne příští středu 21. září, požaduje režisér a dokumentarista Fero Fenič. Důvodem má být vyjádření Eklové pro regionální Deník, že Fenič prostřednictvím svého studia Febio vydělal za dobu svojí spolupráce s ČT asi 150 milionů korun. Fenič tento výrok označil za lživý a v tiskovém prohlášení Eklové pohrozil, že pokud se mu neomluví, zažaluje ji.

K TÉMATU: Milan Uhde: radní mi lhali, měl jsem slíbeno, že Fero Fenič postoupí

Pan Fenič si na České televizi vydělal asi 150 milionů, jeho projekty byly předražené. Já jsem na to radní před volbou upozornila, jasně jsem řekla, že jeho zvolení by bylo totéž jako udělat kozla zahradníkem, prohlásila Eklová pro Deník. Fenič byl mezi 32 kandidáty na generálního ředitele ČT, ale neprošel sítem do druhého kola. V první volbě získal pouze tři hlasy a nedostal se mezi pětici postupujících. Předseda Rady ČT Milan Uhde po volbě finalistů prohlásil, že mu zbývající radní slíbili, že Feniče podpoří a do druhého kola ho zvolí. Nakonec se tak nestalo.

ČTĚTE TAKÉ: Fero Fenič: Potvrdilo se, že Rada České televize je baštou kmotrů

Tímto prohlašuji na svou čest, že nikdy, tedy ani mimo ČT, jsem si uvedenou sumu nevydělal a vydělat danou tvorbou nemohl. Uvedená suma představuje pravděpodobně jen součet všech rozpočtů více než 1 000 pořadů, které moje studio v době let 1992 – 2004 vyrobilo a dodalo na objednávku České televizi, uvedl Fenič v prohlášení, které dnes večer poskytl médiím. Projekty podle něj nemohly být předražené, protože ČT sama určovala výši rozpočtů jednotlivých pořadů.

NAPSALI JSME: Fero Fenič chce zveřejňovat ceny, za které ČT kupuje pořady od externistů

Na rozdíl od jiné tvorby, kterou od dodavatelů získává, koprodukuje nebo sama produkuje, získávala přitom pořady Febia k jakémukoliv užití na neomezenou dobu a s autorskými právy vykoupenými navždy, co znamená, že autorům neplatí ani obvyklé reprízné, apod. Tím jde o jedny z nejefektivněji nakoupených pořadů, které dosahují mimořádně vysokou amortizaci vložených nákladů. Dokazuje to i fakt, že některé tyto pořady dosáhly už desítky repríz, namítá Fenič.

K VĚCI: Fero Fenič ukončil činnost svého studia Febio. Nemělo žádné zakázky

Režisér hodlá svoje tvrzení doložit smlouvami, daňovými přiznáními sebe i společnosti Febio, která v loňském roce ukončila činnost, protože neměla zakázky od televizí. Vzhledem k tomu, že paní místopředsedkyně je často prezentována v médiích jako ekonomická odbornice, nezbývá mi než vnímat toto její prohlášení jako záměrnou dezinformaci, která měla poškodit moji osobní i profesionální pověst, snížit můj společenský kredit, který jsem budoval svojí celoživotní prací a znemožnit moje další profesní i veřejné působení, konstatuje Fenič.

BRAND24

Lživým vyjádřením měla Eklová podle Feniče snížit jeho šance na postup do finální volby generálního ředitele ČT. Na základě uvedených skutečností žádám paní místopředsedkyni o její veřejnou omluvu na stránkách Deníku a okamžité odstoupení z funkce místopředsedkyně i členky Rady ČT v nejbližším možném termínu, tedy do úterý 20. září do 12.00 hod., píše Fenič. Pokud se omluvy nedočká, hodlá podle svých slov podat trestní oznámení pro pomluvu a žalobu na ochranu osobnosti.

Důsledkem toho může být i zrušení výběrového řízení a to i se zpětnou platností, protože místopředsedkyně Rady ČT jeho manipulaci svou záměrnou dezinformací v uvedeném článku sama přiznala, varuje Fenič.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).