Hlavní navigace

Ferguson Ariva 253 Combo: klon modelu 252 rozšířený o kabelovou TV, bez navýšení ceny

12. 8. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Přijímač vychází z letité řady přijímačů Ariva 202E a novější řady 252 Combo. Zpracuje signály DVB-S/S2, DVB-T/T2 a DVB-C. Podporuje MPEG-4 AVC/H.264.

Ariva 253 Combo je vyroben ve stejném designu jako předchozí modely. Má univerzální čtečku karet a CI rozhraní, možnost nahrávání na externí USB disk a poskytuje také zábavu na internetu. Je podporováno rozlišení obrazu 720p a 1080p.

Přední panel

Zleva na předním, mírně šikmém panelu nalezneme samostatné tlačítko POWER. Následují do kruhu situovaná tlačítka pro pohyb v menu nebo přepínání kanálů či regulaci zvuku. Uprostřed je potvrzovací tlačítko OK. Následují dvě tlačítka umožňující vstup do menu a výstup z něj (EXIT). Uprostřed panelu je světle žlutý alfanumerický displej, jehož jas si můžete regulovat podle svého gusta v menu. Displej zobrazuje v plném provozu číslo předvolby zvoleného kanálu a další stavy přijímače, ve StandBy displej nesvítí. Pod displejem se nachází ještě dvě diody, žlutá svítí při provozu přijímače a červená ve StandBy. Je zde také čidlo pro komunikaci s dálkovým ovládáním.

Zcela vpravo je pod odklopným víčkem nahoře jedna univerzální čtečka pro přístupovou kartu. Tu vkládáme čipem dopředu a dolů. Pod čtečkou je CI rozhraní pro libovolný CA modul. Čtečka mimo jiné podporuje karty ICE i Irdeto. Karty M7 Skylink Irdeto ve čtečce nepracují, je potřeba použít certifikovaný dekodér Skylink Ready a do něj vložit přístupovou kartu. Pod odklopným víčkem ještě najdete jeden ze dvou USB portů přijímače.

Zadní panel

Tuner DVB-T2 na zadním panelu zleva nabízí terestrický výstup LOOP OUT s průchozím signálem na další terestrický nebo televizní přijímač, druhé místo je pro připojení terestrické antény ANT:IN. Následuje satelitní tuner DVB-S2 s F konektory LNB OUT s průchozím signálem na případný další satelitní nebo televizní přijímač a LNB IN pro připojení antény. Pod anténními porty jsou 2× RCA cinch audio výstupní konektory L/R pro připojení analogového zesilovače. Následuje analogový port SCART, optický S/PDIF digitální audio výstup, HDMI s HDCP videovýstupem, datový port RS232 pro komunikaci s PC, LAN/internet 10/100 Mb/s a USB 2.0 pro připojení externího úložiště a upgrade softwaru. Zadní panel je ještě osazen síťovým kolébkovým vypínačem (AC 175–250 V, 50/60 Hz) spolu s napevno zabudovaným síťovým kabelem.

Dálkové ovládání

Luxusní univerzální dálkové ovládání vyrobené celé v černé barvě je tzv. pět v jednom, jak je už zvykem. Na vrchní straně s výrazně lesklým povrchem, spodní díl je s matným protiskluzovým mechovým povrchem. Rozměry jsou 240×84×15 mm. Disponuje 51 tlačítky! Všechna tlačítka jsou výrazně popsána, opatřena srozumitelnými symboly a některá jsou barevně odlišena. Výrazně upoutají tlačítka rozmístěná ve středu ovládání do dvojitého kruhu s potvrzovacím tlačítkem OK/list uprostřed. Přepínání programů je standardní a provede se do dvou, případně do tří vteřin podle náročnosti (kódování, HD). Toto univerzální dálkové ovládání umožňuje také v základních funkcích ovládat televizory, SAT, DVB, DVD, CableBox, DVR, VCR, AUX/TUNER/TAPE, HDD, HDplayer, ADSL, CD/LD a Blu-ray, DVD i jiných výrobců.

Kódy na programování dálkového ovládání pro použití k jiným zařízením najdete v závěru přiloženého tištěného manuálu, kde si přečtete o způsobu programování. Toto řešení je výhodné, umožní nám schovat ze stolu několik dalších ovladačů k jiné elektronice v domácnosti. Dálkové ovládání je napájeno dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí dodávky. Je vizuálně i rozměrově totožné, jaké známe například od přijímačů Ferguson Ariva 200/250/252 Combo, některé ale neumožňují ovládat tolik různých zařízení. Tlačítka mohou být u těchto modelů i jinak rozmístěna.

Podívejte se do odkrytovaného přijímače.

Instalace

Satelitní i terestrická instalace se od předchozích modelů neliší. Popis instalace si můžete oživit například na stránce recenze přijímače ARIVA 250, která byla uveřejněna zde.

Ariva se vyznačuje dvěma osvědčenými funkcemi Small2Big a Big2Small. Obě funkce vyžadují připojení k síti. Funkce jsou dostupné pro zařízení se systémem Android i iPhone.
• Small2Big umožňuje zobrazení multimediálního obsahu, jako jsou videa, fotografie z telefonu nebo tabletu na obrazovce televizoru. Tato aplikace je již v přijímači instalována, najdete ji v menu Zábava.
• Big2Small umožňuje zobrazení/stream televizních programů z přijímače do vašeho mobilního telefonu nebo tabletu: https://play.google.com/sto­re/apps/details?id=com.sky­tech.dvbtoip 

Přijímač lze ovládat také pomocí mobilního telefonu nebo tabletu díky aplikaci Ariva STBRemote.

Aplikace je podporována v systémech Android, iPhone a iPad. Pro Android ji lze stáhnout na Google Play, pro iPhone/iPad na App Store.

Po připojení k internetu můžete používat spoustu internetových aplikací, které jsou již implementovány v přijímači od výrobce:

• YouTube HD – přehrávání videí až do rozlišení 720p
• YouPorn – přehrávání erotických videí, zabezpečeno PINem
• WebTV (CZ, DE, EN, PL, IT, XXX)
• Picasa
• Dailymotion
• Google mapy
• RSS čtečka
• On-line předpověď počasí
• Football Score
• My IPTV
• Small2Big Screen

Přijímač disponuje funkcí FastScan pro automatické naladění programů pro Skylink. Programy jsou naladěny a seřazeny dle řazení Skylinku + volné programy z družice Astra 1. Poté si však můžeme vytvořit oblíbené skupiny TV a rádiokanálů. Je zde i funkce rychlého vyhledávání. Podporováno je DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2 a USALS, MPEG-2, MPEG-4 a MPEG-4 AVC/H.264.

PVR

Mírně přepracované a rozšířené menu nabízí mnoho funkcí, Ferguson v sobě kombinuje výhody satelitního přijímače a multimediálního přehrávače. Disk se doporučuje formátovat souborovým systémem NTFS, kde není omezena velikost nahrávky, případně FAT32, který je také podporován, ale zde jsou větší nahrávky rozdělovány do několika souborů. Soubory nahrané přijímačem lze bez problémů přehrávat i editovat mimo přijímač včetně záznamů kódovaných programů. Tato funkcionalita však není vzhledem k zabezpečení karet Irdeto garantovaná do budoucna. V menu si můžete zvolit, jak se bude záznam ukládat na disk. Máte volbu PS (program stream) nebo TS (transport stream). Je zde podpora i funkce TimeShift. Podpora nahrávání časovače je až pro 32 událostí. Přijímač je schopen přehrávat také soubory MP3, OGG, FLAC, MPEG, Xvid, MPG, AVI, VOB, TS, TRP, MP4, MKV a další. Můžete si také prohlížet své fotografie ve formátu JPEG a BMP. Multimediální přehrávač nahrávek a obrázků přehrává audio i video soubory. Prezentace obrázků je opatřena i informací o velikosti souboru, můžete nastavit čas zobrazení nebo přidat k prohlížení i audiostopu. Lze nastavit i opakování přehrávání atd.

Přijímač podporuje českou diakritiku v menu, u titulků i u českého teletextu.

Tento přijímač, jehož koncepce se postupně vyvíjí, dospěl do fáze, kdy již toho není mnoho co vylepšovat. Jsou však dvě funkce, které tomuto přijímači ještě chybí. Ačkoliv má síťové připojení a mnoho aplikací na jeho využití, jednu nemá. Je to HbbTV. Tato hybridní aplikace by skvěle rozšířila stávající multimediální funkce přijímače. Druhé doporučení bych směřoval k co nejrychlejší změně možnosti příjmu v terestrické oblasti. Dnes již nestačí příjem v DVB-T2/H.264. Je třeba připravit přijímač, který již bude schopen zpracovat signál i v DVB-T2/HEVC.

EPG

Rozměry a hmotnost přijímače: 26 cm (š) x 4,5 cm (v) x 18 cm (hl) / cca 1,5 kg

Doporučené příslušenství: Wi-Fi Dongle 2,4 GHz pro Ferguson: http://www.tvdigitalne.cz/wi-fi-dongle-pro-ferguson-ariva.html, cena cca 349 Kč

Balení obsahuje

• přijímač Ferguson Ariva 253 Combo
• dálkové ovládání
• 2× AAA baterii
• český manuál

Přijímač zapůjčila firma IPON, s.r.o. se sídlem v Rokycanech.
Email: info@tvdigitalne.cz
Web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/ferguson-ariva-253-combo.html

BRAND24

Cena 2 490 Kč včetně DPH

Grafiku vytvořil autor s použitím několika oficiálních fotografií.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).