Hlavní navigace

Ferguson Ariva 252 Combo: inovační novinka s tunery DVB-S/S2 a DVB-T/T2

27. 3. 2013
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Ferguson nezůstal s inovacemi pozadu a vyvinul na přání trhu kombinaci satelitního DVB-S/S2 a terestrického DVB-T/T2 přijímače za velice rozumnou cenu
Jsou Arivy jen pro kočku, nebo je to jinak?

Jsou Arivy jen pro kočku, nebo je to jinak?

Nechme teď názory na Arivy stranou a podívejme se, jak je to doopravdy. Inovace tohoto modelu oproti předcházejícímu s typovým označením Ariva 250 Combo spočívá hlavně v použití terestrického tuneru DVB-T2, místo DVB-T. Tím je tento přijímač připraven po zkušebním i na řádné vysílání v tomto standardu u nás. Spolu s osvědčeným hlavním řídícím procesorem M3606 (400MHz, DDRII), který umožňuje různé modifikace přijímačů získal na atraktivitě i pro náš trh.

Má opět podporu WiFi adaptérů, přístup na webové stránky YouTube, YouPorn, i Dalimition, RSS čtečky, počasí (Weather), aplikace Mapy Google atd. Jako u předešlého modelu je zlepšena podpora pro titulky, nebo kódování XviD (DivX) a o praktickou funkci multiroom.

Přední panel

Zleva na předním, mírně šikmým panelem nalezneme samostatné tlačítko POWER. Následují do kruhu situovaná tlačítka pro pohyb v menu, nebo přepínání kanálů, či regulaci zvuku. Uprostřed je potvrzovací tlačítko OK. Následující dvě tlačítka umožňující vstup do MENU a druhé je pro výstup z menu EXIT. Uprostřed panelu je světle modrý alfanumerický displej, jehož jas si můžete regulovat podle svého gusta v menu. Na displeji jsou ještě další pomocné ikony, které se rozsvěcují a zhasínají podle různých stavů přijímače. Pod displejem se nachází ještě dvě diody, zelená svítí při provozu přijímače a červená ve StandBy. Je zde také čidlo pro komunikaci s dálkovým ovládáním. Zcela vpravo je pod odklopným víčkem nahoře jedna univerzální čtečka pro přístupovou kartu, kterou vkládáme čipem dopředu a dolů a pod ním je CI rozhraní pro libovolný CA modul. Pod odklopným víčkem ještě najdete jeden ze dvou USB portů přijímače.

Použitý řídící procesor M3606 umožňuje vyrábět přijímače v mnoha různých obměnách

Použitý řídící procesor M3606 umožňuje vyrábět přijímače v mnoha různých obměnách

Zadní panel

První tuner na zadním panelu zleva nabízí terestrický vstup DVB-T2 ANT IN s průchozím signálem LOOP OUT na další terestrický, nebo televizní přijímač, a satelitní tuner DVB-S2 s F konektory LNB IN a průchozím signálem na LNB OUT na případný další satelitní, nebo televizní přijímač. Následuje analogový port SCART, optický S/PIDF digitální audio výstup, HDMI video výstup a digitální audio s HDCP, LAN/Internet 10/100Mbit, datový port RS232 pro komunikaci s PC, USB pro připojení externího úložiště a upgrade software, a 2× RCA cinch audio výstupní konektory L/R pro připojení analogového zesilovače. Zcela vpravo je napevno zabudovaný síťový kabel a pod ním kolébkový síťový vypínač (AC 175 – 250V~, 50/60Hz).

Dálkové ovládání

Luxusní univerzální dálkové ovládání vyrobené celé v černé barvě je tzv. pět v jednom, jak je už zvykem. Na vrchní straně s výrazně lesklým povrchem, spodní díl je s matným protiskluzovým mechovým povrchem. Rozměry jsou 240×84×15mm. Disponuje 51 tlačítky! Všechna tlačítka jsou výrazně popsána, opatřena srozumitelnými symboly a některá jsou barevně odlišena. Výrazně upoutají tlačítka rozmístěná ve středu ovládání do dvojitého kruhu ve středu s potvrzovacím tlačítkem OK/list. Přepínání programů je standardní a pohybuje se do dvou, případně do tří vteřin podle náročnosti (kódování, HD).Toto univerzální dálkové ovládání umožňuje také v základních funkcích ovládat  televizory, SAT, DVB, DVD, CableBox, DVR, VCR, AUX/TUNER/TAPE, HDD, HDplayer, ADSL, CD/LD a Blu-ray, DVD i jiných výrobců.

Kódy na programování dálkového ovládání pro použití k jiným zařízením najdete v závěru přiloženého tištěného manuálu, kde si přečtete o způsobu programování. Toto řešení je výhodné, umožní nám schovat ze stolu několik dalších ovladačů k jiné elektronice v domácnosti. Dálkové ovládání je napájeno dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí dodávky. Je vizuálně i rozměrově totožné, jaké známe například od přijímačů Ferguson Ariva 200/250 Combo, některé ale neumožňují ovládat tolik různých zařízení. Tlačítka mohou být u těchto modelů i jinak rozmístěna.

Instalace

Satelitní i terestrická instalace se od předchozích modelů neliší. Popis instalace si můžete oživit na stránce recenze přijímače ARIVA 250, která byla uveřejněna zde: http://www.digizone.cz/clanky/ferguson-ariva-250-combo-pozemni-i-satelitni-box-s-pvr-a-webovym-prohlizecem/

Hlavní MENU přijímače se od předcházejícího modelu ničím neliší

Hlavní MENU přijímače se od předcházejícího modelu ničím neliší

Novinkou je hybridní tuner DVB-T2, který mimo nabídku DVB-T naskenuje i tento nový standard

Novinkou je hybridní tuner DVB-T2, který mimo nabídku DVB-T naskenuje i tento nový standard

Zde jsou uloženy mimo DVB-T i kanály DVB-T2, které jsou zatím vysílány ve zkušebním provozu (ČT HD, ČT4 HD, Prima HD, Barrandov HD a TEST- také v HD)

Zde jsou uloženy mimo DVB-T i kanály DVB-T2, které jsou zatím vysílány ve zkušebním provozu (ČT HD, ČT4 HD, Prima HD, Barrandov HD a TEST- také v HD)

O parametrech jednotlivých uložených kanálů si můžete zobrazit podrobnosti. Graficky je také znázorněna síla a kvalita signálu tohoto kanálu

O parametrech jednotlivých uložených kanálů si můžete zobrazit podrobnosti. Graficky je také znázorněna síla a kvalita signálu tohoto kanálu

EPG

Elektronický programový průvodce (EPG) je zobrazován ve dvou režimech. Klasicky na sedm dnů dopředu a pro jeden program na celý den s podrobným popisem zvoleného programu (viz screenshot níže). Posun vpřed na další programy, hodiny a dny u klasického zobrazení provedeme stiskem šipky vpravo. Zvolený program se online zobrazuje v malém okně v pravém rohu okna.

Zde je jedna z podob EPG – zobrazení programu jednoho kanálu na celý den

Zde je jedna z podob EPG – zobrazení programu jednoho kanálu na celý den

MENU Nástroje

MENU Nástroje

Připojení k síti a nastavení DDNS

Přijímač připojíte k síti pomocí kabelu, nebo můžete použít podporované WiFi dongle 802.11b/g/n založené na procesoru Ralink Rt5370, které umožní bezdrátové připojení k síti. Dongle však není součástí dodávky.

Síťové aplikace nastavíme v tomto Menu. Zadávání adres můžeme provádět například pomocí této virtuální klávesnice, nebo si přikoupíme

Síťové aplikace nastavíme v tomto Menu. Zadávání adres můžeme provádět například pomocí této virtuální klávesnice, nebo si přikoupíme

Po připojení k síti můžeme využívat menu zábavy

Po připojení k síti můžeme využívat menu zábavy

YouTube

YouTube

YouPorn

YouPorn

Weby televizních stanic

Weby televizních stanic

Vimeo Featured

Vimeo Featured

Picasa

Picasa

Aktuální výsledky fotbalových zápasů

Aktuální výsledky fotbalových zápasů

Počasí v různých částech světa s předpovědí na další čtyři dny. Města přidáváme do seznamu stiskem zeleného tlačítka

Počasí v různých částech světa s předpovědí na další čtyři dny. Města přidáváme do seznamu stiskem zeleného tlačítka

RSS čtečka

RSS čtečka

Podpora standardů: MPEG-2, MPEG-4, MPEG-4 AVC/H.264, DVB-S, DVB-S2, DVB-T, DVB-T2.

PVR

Disk se doporučuje formátovat souborovým systémem NTFS kde není omezena velikost nahrávky, případně FAT32, který je také podporován, ale zde jsou větší nahrávky rozdělovány do několika souborů. Soubory nahrané přijímačem lze bez problémů přehrávat i editovat mimo přijímač včetně záznamů kódovaných programů. Tato funkcionalita však není do budoucna garantována vzhledem k zabezpečení karet Irdeto. Bude záležet na podpoře výrobce, která je zatím bezproblémová. V menu si můžete zvolit, jak se bude záznam ukládat na disk. Máte volbu PS (program stream), nebo TS (transport stream). Je zde podpora i funkce TimeShift. Přijímač je schopen přehrávat také soubory MP3, OGG, FLAC, MPEG, Xvid, MPG, AVI, VOB, TS, TRP, MP4, MKV a další. Můžete si také prohlížet své fotografie ve formátu JPEG. Multimediální přehrávač nahrávek a obrázků přehrává audio i video soubory. Prezentace obrázků je opatřena i informací o velikosti souboru, můžete nastavit čas zobrazení a nebo přidat k prohlížení i audio stopu. Lze nastavit i opakování přehrávání atd.

Pokud budeme nahrávat z terestrického vysílání, přijímač je schopen nahrát i dva programy současně, ale pouze z jednoho muxu. Navíc se současně můžeme dívat na jakýkoliv satelitní kanál. Při nahrávání ze satelitního kanálu můžeme nahrát pouze jeden kanál a na jiný z téhož muxu se dívat, ale pouze nekódovaný.

Koupit, nebo ne?

Po dlouhodobých testech s různými přijímači Ariva mohu s klidným svědomím napsat, že po počátečních horších zkušenostech s poruchovostí těchto přijímačů se v posledních měsících u nových modelů situace velice zlepšila a jsou dnes na úrovni ostatních výrobků jiných i dražších značek. Přijímač tedy již není pro kočku, jak jsem si položil otázku v úvodu. Ceny Arivy jsou velice příjemné a jejich vybavení a funkce splňují i náročnější pohled. Při koupi satelitního přijímače a terestrického přijímače samostatně by cena obou značně převyšovala cenu tohoto Comba. 

Obraz je při správném nastavení velice dobrý jak u SD, tak HD kanálů. Tento přijímač umožňuje používat i neoficiální software včetně emulace, což umožní přijímat i placené kanály bez použití přístupové karty! Tento příjem však není legální! Výborná je u tohoto přijímače kombinace DVB-T2 se satelitním příjmem. Spolupráce CA modulů s kartami je bezproblémová. Taktéž spolupráce s kartami v univerzální čtečce je zatím bezproblémová. To se však může v budoucnu změnit po předpokládaném větším zabezpečení u nových karet společnosti M7. 

Z tiskové zprávy M7 (Skylink) vybírám:

Poskytovatel satelitní televize M7 (Skylink) v současné době zvyšuje zabezpečení dekódovacích karet IRDETO na vyšší vrstvu zabezpečení. V praxi to znamená, že karty nově uváděné na trh pod označením M7 IRDETO HD budou funkční pouze v přijímačích vybavených certifikovanou čtečkou IRDETO, nebo pomocí certifikovaného modulu CI+ IRDETO.

Pokud nemáte satelitní přijímač s certifikovanou čtečkou karet nebo CI+ modulem IRDETO, nové karty M7 vám nebudou fungovat a budete nuceni zakoupit si nový přijímač nebo, pokud máte přijímač vybaven volným CI+ slotem, budete muset zakoupit dekódovací modul IRDETO CI+.

Nově zaváděné opatření se netýká doposud doprodávaných původních karet Skylink IRDETO HD, které i nadále zůstávají funkční v licencovaných i nelicencovaných tzv. uničtečkách. Nové karty M7 IRDETO HD, které Skylink již prodává a budou brzy jedinými kartami na trhu, jsou funkční pouze v licencovaných uničtečkách.

Jakmile se karty Skylink Standard HD a Skylink Výměna vyprodají, na trhu budou pouze karty Skylink M7 a Skylink Výměna M7. Pokud tedy uvažujete o koupi nového satelitního přijímače, doporučujeme vám naše satelitní přijímače BENsat s certifikovanou čtečkou.

Je tedy na každém spotřebiteli, zda tuto nepříjemnou zprávu bude brát do úvahy, nebo se bude spoléhat na případný další neoficiální software a podpoře přijímače v budoucnu pro čtečku karet. Každopádně je u tohoto přijímače v záloze ještě CI rozhraní pro libovolný CA modul.

Spotřeba energie v pohotovostním stavu přijímače, je u tohoto modelu menší než 1Watt tak jak nařizuje EU, při plném provozu max. 30Watt. Rozměry přijímače jsou: 260×180×50 mm., hmotnost: 1,3 kg.

Obsah balení:

• Combo přijímač Ferguson Ariva 252
• Dálkové ovládání Ferguson RCU-650
• 2× AAA baterie
• Manuál v češtině je dodáván pro několik typů přijímačů Ariva současně, vzhledem k téměř totožné menu, takže se v některých detailech může od tohoto přijímače lišit

Soubory ke stažení:

A252Combo_3606_EromUpgrade.zip
(velikost : 589 380 B, vytvořeno: 25.02.2013)

A252Combo_20130222_V1.22B5.zip
(velikost: 5 104 438 B, vytvořeno: 25.02.2013)

A252Combo_3606_Editor.zip
(velikost: 1 781 821 B, vytvořeno: 25.02.2013)

Doporučené příslušenství

Kabel HDMI-HDMI 1,8m (1.4, Ethernet, 3D, 1080p) cca 220Kč

Wi-Fi Dongle 2,4GHz pro Ferguson 102E/202E cca 349Kč

BRAND24

Webové stránky výrobce: www.ferguson-digital.eu
Stránky s různým užitečným softwarem: http://chomikuj.pl/dvbxtre­me/Ferguson, nebo na dalších stránkách s neoficiálním software: http://linuxsat-support.com/ferguson-ariva-hd-firmware/

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/ferguson-ariva-252-combo.html
e-mail: info@tvdigitalne.cz
Orientační cena: 2490 Kč včetně DPH
Foto a screenshoty autor, s použitím fotografií výrobců

Combo TS přijímače zlevnily na minimální hodnoty. Jaké finanční prostředky hodláte vydat, nebo jste již vydali za koupi takového přijímače?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).