Hlavní navigace

Ferguson Ariva 200 Combo: PVR satelitní a terestrický přijímač

6. 4. 2011
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Ariva 200 Combo je HD satelitní a terestrický přijímač střední třídy vyráběný v černém provedení s důvěrně známým designem. Ten se včetně dálkového ovládání víceméně shoduje se satelitním přijímačem Ariva 200, který zde byl recenzován v říjnu roku 2009 a vzbudil tehdy opravdu mimořádnou pozornost včetně jeho prodejů. Tento přijímač má však přidanou funkci v příjmu terestrického vysílání a je navíc oproti Ariva 200 o téměř 1000 Kč levnější ve srovnání s dobou, kdy byl tehdy uveden na náš trh (dnes se rozdíl v ceně mezi oběma pohybuje kolem 400 Kč). Řadí se velikostí pouhých 260 x 220 x 50mm.(š/hl/v) k malým.

Přijímač, jako jeho předchůdci opět tedy konkuruje svojí cenou, ale i zlepšenou spolehlivostí. K přístroji je dodáván univerzální dálkový ovladač 4v1 v elegantním designu. Přibyly i některé nové multimediální funkce. Vítaná je i možnost současného nahrávání a nezávislé sledování jiného programu.


Ferguson ARIVA 200 COMBO předek natočený

Přední panel

Na předním panelu vlevo se nachází tlačítko POWER, kterým přijímač zapneme z/do pohotovostního stavu (ve StandBy svítí červená dioda). Vedle se nachází kruhový ovládač funkcí s potvrzovacím tlačítkem OK, dále tlačítko MENU a tlačítko EXIT. Uprostřed je alfanumerický světle fialový displej, který indikuje název stanice. Vpravo na předním panelu pod odklopným víčkem je port USB 2,0 pro připojení externího disku pro upgrade software nebo nahrávání s podporou MP3, FLAC nebo OGG, JPEG, MPEG atd. Formátování externích pamětí může být NTSF i FAT32. Škoda, že se port USB nenachází i na zadním panelu. Při připojení HDD, nebo flash musí být proto dvířka stále otevřena. Dále přední panel nabízí jednu universální čtečku karet a jeden CI slot pro modul. Kartu zde vkládáme do universální čtečky čipem dolů a dopředu.

Ferguson ARIVA 200 COMBO přednice a zadnice

Zadní panel

Na zadním panelu najdeme odleva tyto porty:

• F konektor LOOP OUT (výstup pro další sat. přijímač), LNB IN (F vstup pro konvertor LNB)
• Anténní konektor LOOP OUT (výstup pro TV přijímač), ANT. IN (terestrický anténní vstup)
HDMI s HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection, ochrana digitálního obsahu ve vysokém rozlišení)
– výstup pro zobrazovač
• LAN
• koaxiální S/PDIF optický digitální výstup
RS-232
SCART
• 2× RCA (Cinch) analog audio
CVBS – RCA (Cinch) video
• Component (YPbPr)

Ferguson ARIVA 200 COMBO zadnice

Nezbytný je také napevno připojený síťový kabel a kolébkový síťový vypínač. Odběr proudu při StandBy je pouze 1W v plném provozu, max. 30W při napájení 175 až 250V, 50/60Hz.

Ferguson ARIVA 200 COMBO dálkáč

Dálkové ovládání CRU-640 V2

Luxusní lehké černé dálkové ovládání s lesklým předním panelem tzv. 4v1 je opravdu elegantní. Je o něco delší, než bývá zvykem a je napájeno dvěma AAA bateriemi. Mimo satelitní přijímač Ferguson Ariva umožňuje ovládat i TV, DVD a AMP i jiných výrobců, jejichž kódy najdete v manuálu k tomuto přijímači. Přepínání těchto funkcí je v jeho horní části. Všechna tlačítka jsou dobře popsána nebo opatřena symboly, případně odlišena barevně a jejich umístění je přehledné. Vévodí mu tlačítka soustředěná do dvojitého kruhu ve středu dálkového ovládání. Stav baterie indikuje červeně tlačítko POWER, které se modře rozsvěcuje při každém zmáčknutí kteréhokoliv jiného tlačítka. DO má pomalejší odezvu u HD kanálů, prodleva je cca od 1 do 1,5 sekundy, přepínání programů u SD je standardní. Tato prodleva se mění podle toho, jak kvalitní modul nebo typ karty používáte.

Instalace

Instalace tohoto modelu je u satelitních programů stejná jako u jeho předchůdců, liší se pouze novou další funkcí, a to terestrickým příjmem. V menu má toto nastavení samostatnou sekci. Ladit můžeme buď automaticky, nebo ručně podle kmitočtu či kanálů. V Praze se mi ale automatické ladění zaseklo na multiplexu 4 na 64k i při použití manuálního ladění podle kmitočtu. Nepomohlo ani nastavení pro jiný stát. Tento mux jsem zkrátka nenaladil. Ostatní muxy se naladily bez problémů. Pravděpodobně je to pouze dočasná chyba v software a zmizí s další aktualizací.

Ferguson ARIVA 200 COMBO DVB-T

Vlevo průběh ladění satelitních programů, vpravo terestrických programů

Tento přijímač umožňuje i jednu nadstandardní funkci a to v menu Nastavení zobrazení. Tam si můžeme v rozsahu 0 až 100 % přednastavit jas, kontrast a sytost barev! Přednastaveny jsou hodnoty 50 %. Přijímač podporuje i titulky. V menu můžeme nastavit i rodičovský zámek, časovač je až pro 32 událostí, umožňuje vytvářet favoritní skupiny TV a Rádio kanálů, disponuje i funkcí rychlého vyhledávání.

Neopomeňte manuálně nastavit datum a čas. Přijímač ale umožňuje i automatické nastavení času přes satelit z vybraného kanálu.

Ferguson ARIVA 200 COMBO menu instalace

Hlavní Menu přijímače je rozděleno do šesti sekcí

Ferguson ARIVA 200 COMBO channel list

Spolupráce s kartami a moduly

Uni čtečka spolupracuje s kartami Cryptoworks i ICE, s Irdeto PlSys Skylinku nespolupracuje. Při použití modulu Smit spolupracuje s kartami Irdeto PlSys Skylinku a ICE. Cryptoworks však již nepřečte. S modulem Mascom umí přečíst všechny naše karty. Příjem programů od našich poskytovatelů zatím tedy nic nebrání (CS Link, T-Mobile televize, UPC Direct). Podporuje i alternativní software, ale není certifikován od Skylinku (nemá pečeť Skylink Ready).

Vzhledem k oficiální i neoficiální podpoře přijímače by však s přechodem na Irdeto PlSys Skylinku nemusel být ani v budoucnu problém. Přechod na Irdeto plánuje na podzim i CS-Link.

Ještě pro ujištění budoucí funkčnosti karet ocituji prohlášení pana Glisníka ředitele společnosti TradeTec, která provozuje satelitní platformu Skylink: moc mě mrzí ty neustálé obavy o funkčnost ICE karet po vypnutí systémů CryptoWorks…..ICE karta je vlastně karta Irdeto, která pouze emuluje CryptoWorks a která tedy v dekodéru CryptoWorks bude fungovat i poté, co naše systémy CryptoWorks vypneme. Vždyť kvůli tomu ji Irdeto vyvinulo!.

Pomocné informace zobrazované přijímačem

Ferguson ARIVA 200 COMBO info banner

Při prvním zmáčknutí tlačítka (i) na dálkovém ovládání zobrazíte toto okno s informacemi o názvu stanice, info o současném a následujícím programu, datumu a času, předvolby i ikony s informací o teletextu, podmíněném přístupu, vysílaném EPG apod.

Ferguson ARIVA 200 COMBO info banner 2

Při druhém zmáčknutí tlačítka (i) se zobrazí podrobný popis právě sledovaného programu

Ferguson ARIVA 200 COMBO info banner 3

Při třetím zmáčknutí tlačítka (i) zobrazíte časovou tabulku následujících programů vysílaných na tomto kanále. Můžete odsud naprogramovat, nebo spustit i záznam

Seznam kanálů, Teletext, titulky, EPG

Vyhledané programy mohou být řazeny podle družic, příjmu či všechny najednou. TV programy s podmíněným přístupem jsou zobrazovány se znakem přeškrtnutého dolaru bez mezery s názvem programu, což působí velice nepřehledně. Za názvem programu se zobrazuje v případě vysokého rozlišení zkratka HD. Jednotlivé stanice pak můžeme v seznamu kanálů editovat podle žánru, mazat, přesunovat apod. Rychlé vyhledání příslušného programu umožní zadání jeho názvu do okna Nalézt, které vyvoláme tlačítkem FIND. Napravo od tohoto okna se zobrazí v dalším okně příslušné vyhledané programy podle zadaného názvu, na které pak můžeme najet šipkami nahoru/dolu a potvrdit OK.

Ferguson ARIVA 200 COMBO nalezení seznam

Teletext (červené tlačítko) je rychlý, je zobrazován ve zmenšeném okně na popředí programu se správnou češtinou i na velkých písmenech. Tučné písmo pomáhá k jeho dobré čitelnosti.

Ferguson ARIVA 200 COMBO EPG parametry

Vlevo je náhled zobrazení EPG. Pomocí tlačítka EDIT na dálkovém ovládání se dostaneme k nastavení dekodéru (podmíněného přístupu). Na výběr máme: Automaticky, Čtečka karet nebo Common Interface, který potvrdíme tlačítkem Uložit. Tato nastavení můžeme ukládat u každého programu zvlášť. Urychlí se tím zobrazení programů s podmíněným přístupem

EPG je jednodušší, ale dobře propracované a zobrazuje zkrácené názvy vysílaných programů, pokud se vysílají. Umožňuje programování záznamů pouhým navolením požadovaného pořadu. Záznam pořadu můžeme však nastavit i manuálně.

Ferguson ARIVA 200 COMBO zvukové stopy

Změnu zvukové stopy provedeme tlačítkem AUDIO na dálkovém ovládání

Výběr titulků, které jsou vysílané u některých pořadů zobrazíme zmáčknutím žlutého tlačítka SUBTITLE. Tato funkce je aktivní i během přehrávání nahrávky, pokud je tato nahrávka pořízena ve formátu TS.

Nahrávání na externí HDD, flash, nebo VCR

Do portu USB připojujte HDD nebo flash v pohotovostním stavu, aby je přijímač po zapnutí správně detekoval. Naformátování disku je doporučeno provádět přijímačem. Můžeme formátovat na FAT32 i NTFS. Formátování disku přijímačem na něm vytvoří strukturu pro timeshift a na nahrávky. Doporučuji formátovat na NTFS, protože nahrávka není omezena velikostí souboru a vykazuje větší spolehlivost.

Ferguson ARIVA 200 COMBO nahrávání info

Během nahrávání programu si můžeme zkontrolovat průběh záznamu a zbývající místo na disku

Ferguson Ariva 200 COMBO umožňuje nahrávat jeden satelitní program z jednoho transpondéru. U pozemního vysílání je možné nahrávat dva programy současně z jednoho multiplexu. Při nahrávání pozemního vysílání se můžete dívat na satelitní vysílání a platí to i naopak. Formát nahrávky na disk můžete měnit. PS (Program stream) je kompresní formát pro multiplexní digitální audio, video a další, ale neobsahuje titulky ani teletext. TS (Transport stream) je komunikační protokol pro audio, video a data, jako například titulků, teletextu atd. (tento formát obsahuje všechny vysílané informace). Tato zaznamenaná data lze při přehrávání záznamu zobrazovat. V přehrávači Media Player je možné přehrávat i MP3, OGG, FLAC, AVI, MPEG, MPG, VOB. TS, TRP, MP4, MKV a prohlížet nahrané fotografie ve formátu JPEG. Přehrávání některých souborů nemusí správně fungovat. Nepřehrajete například soubory s chráněným obsahem. Také videa s větším rozlišením než 1920×1080 nemusí správně přehrávat. Problém může nastat i u videosouborů s větším bitrate naž 30 Mb/s. Přehrávač Media Player otevřete přímo zmáčknutím tlačítka USB/PVR na dálkovém ovládání, nebo z menu přijímače.

Přijímač má podporu i pro příjem zvuku z datového toku přes správně nakonfigurované připojení k Internetu, tzv. Shoutcast.

Ferguson ARIVA 200 COMBO PVR tools

Další ukázka z Hlavního menu přijímače

Přijímač disponuje jedním portem SCART, což u HD přijímačů bude zanedlouho minulostí. Můžeme tedy ještě z tohoto přijímače pořady stále nahrávat na svá stará VCR nebo na DVD rekordéry. Při nahrávání přes SCART v případě HD vysílání ve velkém rozlišení se do tohoto portu dostane signál pouze za předpokladu, že tlačítkem OPT změníme rozlišení na 576i. Při takovémto nahrávání se menší rozlišení projeví ale i na LCD, i když je připojena přes HDMI kabel. Při přepnutí na rozlišení 1080i60 zmizí ve výstupu scartu video signál, LCD bude ale zobrazovat opět plné HD rozlišení.

Ferguson ARIVA 200 COMBO zapojení

Přijímač Ariva 200 Combo je jako jeho někteří předchůdci postaven na základě hlavní jednotky (CPU), známého výrobce čipů ALi. Výkon procesoru Ali M3602 (333MHz) spolupracuje s rychlou pamětí DDR a poskytuje dobrou kvalitu videa HD kanálů a audia a co nejkratší dobu přepínání mezi kanály.

Čeština, aktualizace a hodnocení

Čeština se zobrazuje v přijímači až na malé výjimky zcela korektně. Aktualizaci přijímače provádíme zasunutím flashe s nahraným software pomocí USB, nebo kabelu RS232 z PC nebo jiného totožného přijímače. Upgradovat lze i přes funkci OTA, přes lokální síť pomocí kabelu RJ45. Parametry nastavujeme v menu nástroje (tools).

Všechny garantované funkce přijímače pracovaly korektně. Na stránkách výrobce je průběžně aktualizován firmware. Přijímač pracoval bez závad i s alternativním software.

V této cenové relaci se jedná o velice zdařilý přijímač s množstvím funkcí, které známe z daleko dražších modelů. Do testu byl vybrán tento přijímač pro jeho příznivou cenu, četnost prodeje a oblíbenost předešlých modelů a také proto, že přijímačů v kombinaci satelit/terrestrika je u nás na výběr velice málo. Občasné výtky a reklamace u dřívějších modelů na poruchovost hardware Arivy (tunery) se podařilo u tohoto modelu odstranit a není větší než u jiných značek. Myslím, že je to nejlevnější přijímač s funkcí T/S na našem trhu.

BRAND24

Ferguson ARIVA 200 COMBO krabice
Balení obsahuje

• přijímač ARIVA 200Combo
• dálkové ovládání CRU-640 V2
• 2× AAA baterie
• uživatelský manuál v češtině s černobílými ilustracemi

Přijímač k testu zapůjčila firma VideoTech.cz se sídlem Pod Kaštany 185/9, 160 00 Praha 6 – Dejvice
web přijímače: http://www.vi­deotech.cz/hdtv-prijimace/ferguson-ariva-200-combo-dvb-s2-dvb-t
e-mail: info@videotech.cz
Podpora výrobce v polštině: http://www.fer­guson-digital.eu/pl/od­biorniki-hd-ariva/286-ariva-200-combo.html
Orientační cena: 2 890 Kč včetně DPH
Foto a screenshoty autor s použitím upravených firemních fotografií

Budete po zavedení nového kódování po roce 2012 kupovat nový satelitní přijímač?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).