Hlavní navigace

Exministr Ondřej Liška prosazuje návrat Rádia Wave do analogu

8. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
8. 6. 2009

Bývalý ministr školství a nynější poslanec za Stranu zelených Ondřej Liška navrhuje změnu zákona o Českém rozhlasu s cílem vrátit vysílání ČRo Rádia Wave do analogového éteru v Praze a středních Čechách. Wave by podle něj postupně mělo vysílat terestricky ve všech univerzitních městech případně i celoplošně. Nyní se ale musí vrátit alespoň na jednu analogovou frekvenci, kde vysílalo až do loňského léta. Informuje o tom server Lidovky.cz.

Analogové vysílání nejmladší stanice veřejnoprávního rozhlasu skončilo v srpnu 2008 po vleklém sporu mezi generálním ředitelem Václavem Kasíkem a Radou Českého rozhlasu. Radní opakovaně tvrdili, že Wave vysílá v analogou v rozporu se zákonem, uvádí web.

BRAND24

Současný poslanec Liška navrhuje do zákona o Českém rozhlasu vsunout jednu větu, která by umožnila návrat Rádia Wave do FM pásma. Rozhlas by měl mít podle něj právo vysílat nejen tři celoplošné programy a programy regionálních studií na FM, ale nově také jeden další rozhlasový program, jehož vysílání může přijímat nejvýše 40 % obyvatel České republiky počítaných podle údajů vyplývajících z posledního sčítání lidu. V praxi by to znamenalo, že Rádio Wave by se mohlo vrátit do éteru. Už by ale formálně nepůsobilo jako regionální studio ale plnohodnotný okruh Českého rozhlasu podle zákona.

K Liškově návrhu by se měla do zítra vyjádřit vláda, pak jej eventuálně začnou projednávat poslanci. Liška jej přitom navrhuje schválit urychleně, už v prvním čtení, dodává web Lidovky.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).