Hlavní navigace

Exkluzivní test nové OTT televize Swisscom TV Air Free

16. 9. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Jak vypadá plnokrevná OTT služba TV Air Free švýcarské společnosti Swisscom? Zatím jde sice o beta verzi a technologický demonstrátor, který je ale zcela funkční.

Na stránky se dostanete odkudkoliv a můžete i vyzkoušet veškeré funkce, ale z důvodu autorských práv mimo území Švýcarska (ve výhledu je i Německo) si nepřehrajete žádný obsah, ani živé vysílání, ani vysílání zpětně.

Vzhledem k mému již předem projevenému zájmu o „velkou“ Swisscom TV 2.0 a publikovanému rozsáhlému článku jsem dostal možnost vyzkoušet fungování této bety včetně přístupu k vysílání.

Služba byla testována na v podstatě v této chvíli již poněkud zastaralém hardwaru: zakázkovém počítači AGIRA s OS Windows 8 Pro, 4 GB RAM, CPU Intel Core 2 Duo E 8500 a GPU NVIDIA GeForce 8800 GTS 512. Jako prohlížeč byl použit Google Chrome a VDSL připojení od O2 (standardní metalika).

Úmyslně jsem použil takový stroj, abych otestoval, jestli je možno službu operátorem označovanou jako „televize nové generace“ úspěšně provozovat i v našich podmínkách.

Odpověď zní: lze. Na pevném připojení naprosto žádný problém. PC výše zmíněné konfigurace při pohybu mezi programy netrpělo naprosto žádnými prodlevami, programy byly přepínány okamžitě. Pouze zdržovalo spouštění asi dvacetisekundové firemní reklamy při každém asi pátém přepnutí. To je však údajně vlastnost verze „free“, verze pro firemní klienty je bez těchto reklam. Při běhu služby bylo spuštěno i běžné surfování včetně online hry a softwaru na snímání screenshotů plochy. Výkon počítače byl podle dle defaultního Správce úloh na 50 % CPU a 60 % paměti RAM.

Ke sledování televize na mobilním zařízení potřebujete aplikaci, která je dostupná v Google Play či jablečném App Store.

Televize je navržena pro provoz primárně ve 4G LTE sítích. Tuto aplikaci jsem netestoval.
Jsou tedy dvě možnosti konzumace TV Air Free: na pevném připojení na PC přes stránku Swisscomu, nebo na mobilním připojení (4G LTE) přes aplikaci. Obojí zcela zdarma.

Obsah a programové funkce služby jsou závislé na klientovi, který ke službě přistupuje, a to zdali je, či není klientem Swisscomu. U klienta operátora je ještě rozdělení podle aktivně užívaného tarifu, u neklienta je pouze základní varianta s omezenými funkcemi.

Viz tabulku:

Jako klient bez smlouvy s operátorem, což je varianta, která byla testována, získáte: více než 190 programů, 30 hodin Replay, místo pro 60 hodin nahrávek, možnost upravovat seznam programů a funkci Live Pause (zastavení živého vysílání), sloupec zcela vpravo. Všechny běžící programy jsou v SD kvalitě, což je vidět kupříkladu na programu Eurosport. Všechny streamy HD programů jsou ale downscalovány velice precizně a obraz je velmi slušný, ostrý a bez nějakých digitálních artefaktů či kostičkování.

Jako klient konzumující nabídku TV 2.0 plus, popsanou v předchozím článku, dostáváte kompletní odraz služby „velkého“ Swisscomu, omezený pouze ve věci videotéky, kde je možno půjčovat filmy pouze na PC. Všechny HD programy jsou v plné HD kvalitě. Tato služba je v ceně tarifu. Sloupec zcela vlevo.

U všech druhů klientů ale služba používá geoblokaci a přístup k obsahu je možný pouze na území Švýcarska.

Spouštíme službu

Po načtení dat vás služba vyzve k přihlášení a provede několika nastaveními.

Poté dojde k načtení vašich osobních nastavení, což je potvrzeno následující obrazovkou:

Funkce služby

Poté se dostanete na svou vlastní stránku klienta, která se dynamicky mění a odkud můžete přecházet do různých sekcí menu.

Odkaz TV Guide vede k programovém průvodci, ve kterém budete dělat všechny operace. Spouštět programy, nahrávat programy a používat Replay.

Odkaz Recordings vede k vašim nahrávkám. Můžete zde spravovat zadané nahrávky.

Odkaz Videos vede do videotéky, která je sice plně funkční, ale pro neklienty Swisscomu nedostupná.

V rámci videotéky si ukážeme i integrované smart vyhledávání podle klíčových slov.

Odkaz Sports vede k přehledu vysílaných sportovních přenosů (tzv. Live Sport Events), který je také plně funkční, ale opět pro neklienta Swisscomu nedostupný. Je součástí tzv. Teleclub Play, kdy si klient metodou TVOD (5 CHF) spustí vybraný sportovní přenos.

Živé vysílání

Červeně označený odkaz se šipkou Live TV vede k aktuálnímu živému vysílání. Opět, pro sledování živého vysílání musíte být ve Švýcarsku. Jinak se dočkáte takovéto hlášky:

Pro švýcarské klienty (i neklienty) Swisscomu je dle firemního webu připraveno až 316 programů (v závislosti na jazykové mutaci).

Přehled programů Deutsch+ (304)

Přehled programů Francais+ (308)

Přehled programů Italiano+ (316)

A takto vypadá živé vysílání. Podotýkám, že na rozdíl od toho základního malého okénka, jaké má na svých stránkách O2, je toto defaultní velikost, kterou můžete zvětšit na celou obrazovku. Začínáme programy v německém jazyce…

…pokračujeme programy v jazyce francouzském…

…italském…

…anglickém…

…a nakonec skončíme programy zpravodajskými.

Když se vrátíme zpět do hlavní nabídky, poslední sledovaný program se zobrazí v malém okně vpravo dole. Buďto může zůstat jako statický obrázek použitím tlačítka Pauza na integrovaném přehrávači, nebo můžete nechat datový stream běžet v minimalizovaném módu. Tento mikropřehrávač má rovněž své vlastní ovládání (Play/Pause/Stop). Zůstane otevřen v pravém dolním rohu až do chvíle, kdy jej ukončíte. Chytrá vychytávka kupříkladu pro případ, že si chci naprogramovat jiný pořad během reklamního breaku.

Další volby

Volba My account vede k aktuálnímu uživatelskému účtu a ukazuje typ účtu. Zde se ze služby odhlašujeme. Po odhlášení se titulek My account přemění na titulek Login.
Poslední volba označená jen několika tečkami vede k nastavení jazyku služby, k přepnutí prostředí do jiného skinu (vyžaduje Silverlight) a zaslání feedbacku. Další skupina voleb je již pouze pro klienty Swisscomu, jako třeba zákaznické centrum či změna konzumovaných služeb.

Závěr

V České republice se služby v takovém rozsahu a kvalitě (jak programu, tak zpracování) s nejvyšší pravděpodobností nedočkáme. A zcela určitě ne ve verzi „free“. Rozhodně to ale není odvislé od velikosti trhu, neboť dle aktuálních údajů Švýcarského statistického úřadu měla Švýcarská konfederace ke konci roku 2015 8 327 100 trvalých obyvatel (permanent residents) a dle aktuálních údajů ČSÚ měla Česká republika ke stejnému datu 10 553 843 trvalých obyvatel.

Majoritní úlohu v tom hrají typicky česká specifika, která jsou dobře známa a nejsou předmětem tohoto testu.

Některé nově představované služby v ČR (například nedávno spuštěná digi2go) však již obsahují některé z popsaných funkcí, a jsou tedy jakousi generací 1,5 internetových televizí.
Každopádně však lze po všech stránkách tuto službu jenom doporučit, kupříkladu těm, kteří se chystají za prací či za studijním pobytem právě do Švýcarska. Je jasně vidět ta pověstná švýcarská preciznost (ani po několika dnech dalšího občasného nahlížení do služby jsem neregistroval chybu či zádrhel, služba skutečně šlapala jak švýcarské hodinky) a německá důkladnost (jak již bylo popsáno v předchozím článku, tvůrcem služby je německá společnost 3 Screen Solutions, která nahradila původního dodavatele, českou formu Nangu TV).

Za sebe mohu dodat, že takovou službu bych si okamžitě objednal i jako placenou verzi, pokud by byla dostupná pro ČR.

Musím bohužel konstatovat, že zde malinko českým operátorům ujíždí vlak…

BRAND24

Exkluzivně pro DigiZone.cz zpracoval © Petr Faistauer v září 2016

Všechny obrázky (mimo tabulky rozdílností tarifů, která pochází z oficiálních stránek) pořídil autor článku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).