Hlavní navigace

Emzák Prokeš: Ano, trenére, kvůli čemu tu vlastně jste?

29. 10. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nejrozumnější by bylo rozejít se s Franzem Strakou pro něj obvyklým způsobem. Prostě ho vyhodit. Protože tohle není fotbalová obdoba Ano, šéfe! ani náhodou.

František Straka je zřejmě nejlépe oblékaný český fotbalový trenér. S přezdívkou Franz prošel mnoha kluby u nás i v zahraničí a jeho účinkování v klubu končívá pravidelně tím, že je odvolán, vyhozen nebo sám odstoupí. Výsledky klubů, které vedl v minulosti tento „charismatický“ trenér, jak bývá označován, jsou nevalné, ba dá se říci špatné. Jako moderátor je naprosto nedostatečný. Nedokáže vést s lidmi dialog, nedokáže je rozpovídat, a to ani s lidmi okolo fotbalu, ani s fotbalisty přímo. Většina povídání s hráči, fandy, pamětníky i s jejich rodinnými příslušníky je vedeno bez přítomnosti moderátora. Jsou to výpovědi.

Pořad Ano, trenére je anoncován jako jistá obdoba Pohlreichova Ano, šéfe. Jenže to nejde. V pořadu nevystupuje jeden z nejlepších moderátorů současnosti Zdeněk Pohlreich. Vystupuje v něm – v zásadě – nesympatický, nafoukaně se tvářící Straka, který by tu vůbec nemusel být. Zato je to někdo, kdo si o sobě myslí, že fotbalu rozumí ze všech nejlépe.

Kdyby pořad vyšel z Okresního přeboru a byl natočen lidmi, kteří ovládají své řemeslo, a to bez moderátora, udělala by Prima lépe. Sledovat fotbalisty, kteří kopou do míče, protože je to baví a kteří to dělají na úkor svého volného času, ale i svých rodin, může být zajímavé. Stejně tak jako jejich blízké, kteří jim to vyčítají nebo se s tím smíří a stanou se „profesionálními“ fanoušky vesnického klubu. Kdyby kamera dokázala zachytit to nadšení, ty živé lidi s jejich vášněmi, slabostmi i silnými stránkami, mohl vzniknout velice dobrý pořad. Bez ohledu na to, zda se klubu daří, či nikoliv.

Straka přichází do holašovického klubu v době těsně po výměně trenéra. Hrající trenér Petr Bolík je vystřídán emzákem (jak si sám říká) Alanem Prokešem, který se také jmenuje Sam Klady, což není nijak vysvětleno a zanechává to v divákovi zmatek. Zřejmě se to má vysvětlit tím, že Prokeš o sobě tvrdí, že se ve většině oblastí vymyká normálnímu lidskému standardu.

Bolíkovi Straka na úvod řekne: Seš asi nadšenej, že jsem tady. Potom sleduje trénink pod novým trenérem, načež převezme iniciativu a trochu nesmělého emzáka sráží a jednoznačně před hráči podráží jeho autoritu. Nahlas se diví jeho trenérským praktikám, ale sám prakticky nic nenabízí. Mimoto, že by se fotbal měl hrát srdcem a s tím jeho pověstným hraným elánem.

Kdo ví, proč slavný Straka zadá hráčům dva zásadní úkoly? Jednak se naučí udělat 20 nožiček – tedy 20× kopnou do míče, aniž by ho pustili na zem, a hlavně skončí ve své soutěži na pátém místě. Protože na to mají. Jak sám tvrdí, bude muset hasit.

Výsledek je takový, že nožičky v závěru pořadu někteří hráči předvedou a tým skončí na desátém místě. Skoro by se chtělo konstatovat – obvyklý výsledek Strakova trenérského snažení. Hráči se naučí možná frajeřinky, ale jejich soutěžní úspěchy jsou prachbídné. Straka nic neuhasil. Ono je to celkem pochopitelné u trenéra, srdcem Sparťana, který by za Železnou Spartu vypustil duši, ale za peníze – za „mrzký žold“ – jde klidně trénovat Slávii. Kdyby tak okatě nemiloval Spartu, nikomu by to nevadilo. On se vždy pro něco nadchne, ale nadšení ho brzy opustí a výsledek je ubohý. Někdy ty zápasy, z nichž sledujeme v pořadu malé části, vypadají, jako když hrají slimáci proti ještěrkám, jak zde také zazní. To je asi tak nejlepší replika.

Fakt je, že díky tomu, že Straka do klubu evidentně jen párkrát zajel a nic podstatného hráčům neporadil, tým nakonec přijme a pochopí svého emzáckého trenéra a všichni jsou rádi, že ho mají. Na rozdíl od „velkotrenéra“ se klubu doopravdy věnuje.

V závěru podaruje Straka hráče věcnými dary. Oni na ně stojí frontu, a když se k mistrovi dostanou, slavnostně jim něco předá. To je asi největší trapas pořadu. Vypadají poněkud jako bezdomovci čekající na polévku.

BRAND24

Domnívám se, že jedinou radou, když už jsme u těch rad, které mají někoho někam dovést a posunout, pro tvůrce pořadu je rozejít se s Franzem Strakou pro něj obvyklým způsobem. Tzn. vyhodit ho. Buď vystřídat některým skutečně kvalitním trenérem, který by mohl hráčům a trenérům doopravdy poradit, jako např. Karlem Brücknerem, některým z Uhrinů, Vrbou… Nebo to prostě doopravdy dělat jako dokumenty. To by možná bylo to nejrozumnější.

Redakční P. S.: Po úvodním dílu pořadu Ano, trenére! se televize Prima rozhodla tento formát přesunout do pozdních nočních hodin, protože jeho sledovanost nesplnila očekávání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je televizní scénárista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).