Hlavní navigace

Petr Dvořák: Digitální licence by neměli automaticky získat ti samí

9. 5. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
9. 5. 2007

Generální ředitel televize Nova Petr Dvořák varuje Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) před „formálním“ zopakováním licenčního řízení na nové digitální programy, v němž by licence automaticky získaly opět ty společnosti, kterým je rada udělila loni v dubnu. Rada musí zjistit, zda všechno, co bylo prezentováno před dvěma lety, platí. Zda platí vše o tom, co říkali o finančním krytí, a pak teprve rozhodnout, řekl Dvořák v rozhovoru pro týdeník Marketing a Media.

Udělení licencí stejným společnostem jako loni by bylo podle šéfa Novy nezodpovědné. Proces by se měl vrátit těsně před okamžik, kdy Rada rozhoduje, komu tu licenci udělí. A při prezentacích by se měla zeptat, jak se změnila situace od poslední prezentace. Platí stále to samé? A máte pořád zajištěné financování? A pak rozhodnout, míní Dvořák, podle něhož by rada měla mít právo požadovat garance. Pokud Rada bude chtít rozhodnout na základě polovičatých informací, tedy stejně jako předtím, tak může očekávat, že se zase ti neúspěšní ozvou.

Rada podle Dvořáka ví, že při minulém rozhodování udělala několik chyb. Nyní jsou radní podle šéfa Novy zkušenější a zřejmě by rozhodovali jinak. Opakovat to, že vydám licenci firmě, která svoji ekonomickou způsobilost prokáže tím, že slíbí, že se půjde zeptat do banky na úvěr, tak to doufám, již (rada) neudělá, řekl Dvořák v narážce na projekt digitální televize Pohoda, jehož autor Radim Pařízek na neveřejném slyšení prohlásil, že financování vyřeší kombinací vlastních zdrojů a bankovního úvěru (v rozhovoru pro DigiZone.cz dodal, že počítá i s evropskými granty).

Pokud to takto udělají a risknou to, tak nechť to udělají. Ale ve finále tam rozhodují jako individuální osoby v rámci kolektivního orgánu. Ale na druhou stranu si myslím, že jsou dnes již všichni minimálně o rok a půl zkušenější. A já nevěřím, že někdo může říci, že tenkrát to bylo správně a teď to jen lépe napíšeme. Tak to prostě být nemůže, reagoval Dvořák na otázku, jak by se Nova zachovala v případě, že by RRTV vydala licence opět těm samým společnostem a pouze lépe sepsala odůvodnění.

BRAND24

Opakovanému rozhodování o digitálních licencích nyní podle Dvořáka brání už jen kasační stížnosti šesti původních vítězů licenčního řízení a RRTV. Ty by měly být staženy, aby se celý proces posunul dopředu. My jsme v situaci, kdy jsme udělali řadu vstřícných kroků, a problém protistran je v tom, že oni se bojí pohnout. Ten jejich strach, že když udělají nějaké vstřícné gesto, tak se jim to ve špatném vrátí, je už absurdní. Ale život je o rozhodnutích a o rizikách, konstatuje ředitel Novy.

Jak by se zachovala Nova v případě, že by ani v opakovaném licenčním řízení neuspěl ani jeden ze čtyř jejích projektů? Tak si počkáme na další výběrové řízení. Těch volných licencí totiž bude nakonec o hodně více než možných poskytovatelů, říká Petr Dvořák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).