Hlavní navigace

DVB-T2 podle Novy: „zadarmo“ budou už jen programy České televize

21. 4. 2016
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Taktiq
Nejzásadnější sdělení konference Televizní digitalizace 2.0 přišlo paradoxně až po ní. TV Nova, která dosud k přechodu na DVB-T2 mlčela, přišla s převratným prohlášením.

Takřka půl roku čekala expertní skupina ministerstva průmyslu a obchodu na vyjádření největší české komerční televize Nova k návrhu Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání v České republice, jehož součástí je plán přechodu na nový vysílací standard DVB-T2. Nova nevyužila prodloužený termín připomínkování dokumentu před tím, než jej ministerstvo letos v únoru postoupilo do meziresortního připomínkového řízení, a neozvala se ani během něj. Zástupci Novy, kteří minulý čtvrtek přišli v hojném počtu na konferenci Televizní digitalizace 2.0, odmítli vystoupit i zde, největší česká televizní skupina si ale nenechala ujít příležitost vyjádřit se k tomu, co na konferenci zaznělo, a vydala ve stejný den zásadní prohlášení.

Už žádné platby operátorům, ale naopak

Když text od Novy shrneme, dojdeme k jednoznačnému závěru: televizní komerční jednička odmítá pokračovat v modelu platby za šíření signálu v terestrice a ráda by v DVB-T2 zavedla stejné pořádky jako v kabelu, IPTV a na satelitu. Tedy na placených distribučních platformách, jejichž provozovatelé si za zařazení televizních programů do svých nabídek nic neúčtují, ale naopak oni platí televizím za to, že mohou nabízet jejich programy. Jinými slovy, Nova horuje za konec bezplatného televizního příjmu v České republice, tedy alespoň co se týká komerčních stanic. V konečném důsledku by tak vysílání v systému DVB-T2 vypadalo tak, že „zadarmo“ (rozuměj volně, nezakódovaně) by bylo možné přijímat pouze programy veřejnoprávní České televize, vše ostatní by bylo zakódováno a zpoplatněno.


Foto: archiv DigiZone.cz

Christoph Mainusch rozehrává svoji největší hru, jak zpoplatnit příjem kanálů Novy pro absolutně všechny diváky

DVB-T2 = HD. Kdo ho ale pustí zadarmo?

Což o to, na stejném principu má fungovat vysílání DVB-T2 v sousedním Německu, tam však televizní signál na klasickou anténu přijímá necelých 10 procent domácností. Komerční televize jim chtějí přes DVB-T2 zpřístupnit své programy v HD kvalitě za nízký měsíční poplatek. V České republice ale terestrické televizní vysílání přijímá takřka 60 procent domácností (na hlavním televizoru), a pokud by došlo ke zpoplatnění tohoto typu příjmu televize, vyvolalo by to mezi lidmi velké vášně. Vzpomeňme si jen na dobu, kdy největší tuzemská satelitní služba Skylink zavedla Servisní poplatek za využívání své nejnižší, do té doby bezplatné programové nabídky „Gratis“. A to se týkalo zhruba milionu zákazníků. Zpoplatnění DVB-T2 by se dotklo víc než poloviny populace.

Nova ale musela zareagovat, protože s blížícím se přechodem na DVB-T2 se stále častěji hovoří o tom, že nový vysílací standard divákům nabídne programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Ano, za šíření HD verzí svých programů by televize v DVB-T2 zaplatily zhruba stejné peníze jako dnes za SD verze v sítích DVB-T. Zároveň by si tím ale podkopaly obchodní model, který HD vysílání považuje za prémiovou službu a požaduje za ni poměrně vysoké poplatky od kabelových, IPTV a satelitních operátorů. Rozhodně tedy nelze počítat s tím, že by komerční televize chtěly dobrovolně v DVB-T2 šířit své programy v HD kvalitě volně, aby je diváci mohli přijímat bezplatně. Takovou strategii oznámila pouze Česká televize.


Foto: archiv DigiZone.cz

Nova HD volně v DVB-T2? Zapomeňte!

Diváky je třeba motivovat k přechodu na DVB-T2

Jak zaznělo minulý týden na konferenci Televizní digitalizace 2.0, pokud mají být diváci motivováni ke koupi nových televizorů s DVB-T2 tunery a přechodu na příjem sítí DVB-T2, měly by jim televizní vysílatelé nabídnout právě obsah v HD kvalitě. Přesvědčen je o tom produktový manažer Samsungu Libor Bauer i vedoucí oddělení spotřební elektroniky Euronicsu Tomáš Krátký. Podle jejich slov by se z HDTV měl stát běžný standard, který nahradí vysílání ve standardním rozlišení obrazu. Ano, to se tak nějak všeobecně od přechodu na DVB-T2 očekává, ale nikdo nemá páky na to, aby přesvědčil komerční televize k přechodu od SD k HD vysílání. Přeci jenom jde o náklady navíc za distribuci (byť oproti DVB-T by se vlastně nákladově nic měnit nemělo).

Bez rozsáhlejší programové nabídky v HD je ovšem přechod na DVB-T2 pro diváky nezajímavý. Nebudou mít důvod ladit sítě DVB-T2, pokud v nich budou vysílat ty samé programy jako v multiplexech DVB-T a v SD kvalitě. Donutí je až samotné vypínání DVB-T někdy na přelomu let 2020 a 2021. Souběžné vysílání DVB-T a DVB-T2, které má začít už v letošním roce, by tak probíhalo čtyři roky zbytečně. Nalákalo by pouze diváky lačnící po dalších třech programech České televize v HD kvalitě, protože vedle dnešních ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD, které vysílají v rámci DVB-T v Regionální síti 7 (multiplex 1a), by v DVB-T2 byly dostupné i stanice ČT 24 HD, ČT :D HD a ČT art HD. Ty však už dnes ladí jen minoritní skupiny diváků.


Foto: Čestmír Polák, DigiZone.cz

Česká televize počítá s tím, že v DVB-T2 bude šířit všech šest svých programů v HD kvalitě

Potíže s nekompatibilními televizory

Oddalování rozhodnutí o koupi nového televizoru a příjmu vysílání ve standardu DVB-T2 hrají do karet i technické nesrovnalosti ohledně použitého technického řešení. Sice se všeobecně ví, že Česká republika použije kompresní standard H.265/HEVC, ne všechny televizory s tímto kodekem ale vysílání českých sítí DVB-T2 rozluští. Výrobci a prodejci televizní techniky tak zatím nemohou označovat televizory DVB-T2 H.265/HEVC nálepkou, že jsou vhodné pro příjem DVB-T2 v České republice, a musí čekat na proces certifikace, který od 1. září letošního roku rozjedou České Radiokomunikace. Vlastní certifikaci televizních přijímačů chystá i stát prostřednictvím Českého metrologického institutu. Problém je v tom, že certifikace nebude pro výrobce a prodejce povinná a že se za ni bude muset platit.

Jak velké poplatky by to měly být a jakou podobu budou mít certifikáty pro přijímače, které splní požadavky na bezproblémový příjem českých sítí DVB-T2, však zatím není jasné. O certifikaci navíc zatím mluví pouze České Radiokomunikace, které však budou jen jedním – byť největším – operátorem sítí DVB-T2. Minimálně jeden multiplex by měla provozovat i společnost Digital Broadcasting a zatím není jasné, zda se její technické řešení nebude od sítí Českých Radiokomunikací lišit. Tedy zda televizory certifikované pro příjem multiplexů Českých Radiokomunikací budou kompatibilní se sítí či sítěmi Digital Broadcasting. Pokud ne, padla by možnost dávat televizorům, které splní české normy, viditelné jednotné pečeti, podle kterých by se orientovali diváci.

S koupí nové televize raději počkejte

Sečteno a podtrženo, divák, který nyní uvažuje o koupi nového televizoru, by asi udělal nejlépe, kdyby počkal nejméně do října, než projdou certifikací první přijímače. Pro letošní předvánoční trh by mělo být jasněji – i s ohledem na to, že televizory, které letos Češi nakoupí, svou životností dosáhnou období, kdy by se mělo vypínat vysílání ve standardu DVB-T a kdy se už diváci bez tuneru DVB-T2 neobejdou. Samsung ústy Libora Bauera slibuje, že jeho letošní modely televizorů s kodekem H.265/HEVC, které by nebyly kompatibilní s českými vysílacími sítěmi DVB-T2, bude možné upravit pouhou aktualizací firmware. Jak to bude s jinými značkami televizních přijímačů, ale zatím zůstává ve hvězdách.

Nejistý zůstává i termín startu a počet přechodových sítí DVB-T2. Původní optimistická vize expertní skupiny Ministerstva průmyslu a obchodu, že dva až tři multiplexy DVB-T2 by měly odstartovat letos v červnu v Praze, Brně a Ostravě, vzala za své kvůli neustálým posunům schvalování Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání v České republice. Původně měl tento strategický dokument doputovat na vládu do konce loňského roku, poté se termín posunul na únor, následně na duben a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek minulý týden na úvod konference Televizní digitalizace 2.0 oznámil, že vláda Strategii obdrží do konce června. Fotbalové Euro ani letní olympijské hry tak v DVB-T2 neuvidíme.

Samsung UE65JS8502 přijde na 81.990 Kč za což nabídne 165 cm úhlopříčky, zdvojené tunery a mimo jiné i Wi-Fi ac. To najdete v málokterém televizoru a co si vzpomínám, narazil jsem na to jen u Samsungu a Thomsonu.
Foto: Samsung

Bude kompatibilní s českým DVB-T2, nebo ne?

Dvě nebo tři přechodné sítě DVB-T2?

České Radiokomunikace podle generálního ředitele Martina Gebauera předpokládají, že by mohly dvě přechodové sítě DVB-T2 spustit letos na podzim, ideálně v říjnu. Do té doby ale musí vláda stihnout projednat zmiňovanou Strategii a Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vydat individuální oprávnění k využívání kmitočtů. Otazník stále visí nad počtem přechodových sítí. Dvě chtějí provozovat České Radiokomunikace, z čehož jedna by připadla České televizi a druhá komerčním stanicím. Třetí přechodovou síť si do Strategie prosadil Radim Pařízek pro svoji společnost Digital Broadcasting. Nechceme, aby naši klienti museli jít do přechodné sítě konkurence, protože poté by se k nám už nemuseli vrátit, vysvětlil Pařízek na konferenci Televizní digitalizace 2.0. Digital Broadcasting navíc prosazuje, aby jeho síť DVB-T2 byla regionalizovatelná. Neříká však, kdy by ji spustil a s jakým pokrytím.

Pokud by vláda projednání Strategie zdržovala, vedlo by to k posunu startu přechodných sítí DVB-T2 až na konec letošního nebo začátek příštího roku. České Radiokomunikace přitom tvrdí, že celoplošného pokrytí těchto sítí jsou schopny dosáhnout do jednoho až půldruhého roku a teprve potom lze vysílání DVB-T2 označit za souběžné se stávajícími sítěmi DVB-T. Jasno není ani o přesném termínu vypínání celoplošných sítí DVB-T. Ve Strategii je uveden 1. únor 2021, Evropská unie projednává možnost rychlejšího uvolňování pásma 700 MHz a tedy možnost přechodu na DVB-T2 již v červnu 2020, ministr Jan Mládek na konferenci mluvil o roku 2022, jemuž prý Česká republika dává přednost… A sousední Německo už rozhodlo o tom, že DVB-T vypne v roce 2019.

BRAND24


Foto: Karel Choc, DigiZone.cz

Radim Pařízek by rád jednu přechodovou síť DVB-T2 pro sebe a po přechodu na nový standard dva celoplošné multiplexy. České Radiokomunikace jsou proti a tvrdí, že jejich konkurent má nárok jen na jednu definitivní síť DVB-T2.

Placený obsah přijde, není zbytí

Přechod na DVB-T2 tak zatím generuje příliš mnoho neznámých, včetně otázky případného placeného obsahu. Plánovaných pět až šest sítí DVB-T2 pojme přes stovku televizních programů v SD kvalitě nebo téměř padesátku HD stanic. Tolik televizí se z prodeje reklamních časů neuživí, takže využití části kapacity sítí na placený obsah je jen otázkou času. Stát ale nechce v době, kdy se teprve začíná mluvit o plánovaných změnách vysílacího standardu a potřebě nákupu nových televizorů, strašit diváky, že televizní nabídka v takovém rozsahu, jakou mají k dispozici nyní v DVB-T, už v DVB-T2 nebude volně a zdarma. Pokud však Nova s Primou budou trvat na změně obchodních modelů terestrického vysílání, dojde i na tuto nepříjemnost.

Televizní příjem „zdarma“ by tak v Česku definitivně skončil, protože i za možnost sledovat Českou televizi diváci platí koncesionářský poplatek 135 korun měsíčně. Otázkou zůstává, kolik si budou chtít inkasovat komerční televize a jakého prostředníka si zvolí jako prodejce této služby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).