Hlavní navigace

DVB-T2 ověřeno: ČRa oficiálně uvolňují logo a tiskovou zprávu. Vysílat se začne na počátku 2017

30. 8. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: ČRa
Jak jsme vás v pátek informovali (viz také včerejší přehled s reakcemi masových výrobců), společnost dnes oznámila, že zřídila laboratoř ověřující kompatibilitu přístrojů s budoucím TV vysíláním.

České Radiokomunikace zahájily testování televizorů a set-top boxů pro pozemní televizní vysílání DVB-T2 s kodekem HEVC a ověřují tak jejich kompatibilitu s tím, že přístroje, které vše zvládnou, mohou používat logo „DVB-T2 ověřeno“. Podle něj se pak mohou zákazníci v obchodech orientovat, protože by jim mělo zaručit naprostou kompatibilitu.

Přechod na nový standard bude realizován pomocí souběžného vysílání stávajících DVB-T sítí a nových přechodových sítí DVB-T2, které začnou vysílat začátkem roku 2017. Dnešní DVB-T vysílání bude ukončeno v letech 2020–2021, říká se v zaslané tiskové zprávě.

K TÉMATU: Výrobci se chystají na testování kompatibility u ČRa. Pokud projdou, získají logo „DVB-T2 ověřeno“ (26. 8. 2016)

DVB-T2: hledáte kompatibilní TV? Zkuste LG, CZC, nebo si počkejte na logo ČRa (29. 8. 2016)

Webové stránky www.dvbt2overeno.cz byly sice včera v provozu, ale nyní jsou zastaveny s tím, že je České Radiokomunikace pro veřejnost spustí někdy v průběhu září; přesný termín nebyl sdělen. Společnost na náš dotaz, co se vlastně přihodilo, reagovala tím, že na nich včera pouze „problikl testovací provoz“.

Tipy C

Seznam prvních otestovaných přijímačů bude zveřejněn v průběhu září na zmiňovaných stránkách a má být také průběžně aktualizován.

Naše unikátní znalosti v oblasti DVB-T2 vysílání nyní využíváme pro každodenní komunikaci s výrobci přijímačů. Víme, na které oblasti je potřeba se zaměřit a kde by mohly případně nastat problémy. Také jsme se inspirovali zahraničními zkušenostmi, přechod na DVB-T2 a certifikační proces probíhá například v Německu, doplňuje ředitel regulace a strategie ČRa Marcel Procházka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).