Hlavní navigace

DVB-T2 až v roce 2021? Dobrá zpráva pro regionální sítě DVB-T

3. 8. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přechod na nový typ zemského digitálního televizního vysílání by měl jít ruku v ruce s očekávaným uvolňováním pásma 700 MHz pro mobilní operátory. Zatím se mluvilo o roku 2017.

Zahájení přechodu na nový standard zemské digitální televize (DVB-T2) v České republice nelze očekávat dříve než v roce 2021, oznámilo tento týden ministerstvo průmyslu a obchodu. Což není jen tak ledasjaký resort, neboť pod jeho gesci spadá i Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Dosud se předpokládalo, že přechodné sítě DVB-T2 by mohly začít vysílat celoplošně již v příštím roce, nejpozději pak v roce 2017. Ministerstvo ale nyní tvrdí, že by to bylo příliš rychle a vzhledem k nákladům spojeným s nákupem nových přijímačů by to znamenalo příliš velký tlak na peněženky českých domácností. Zní to sice logicky, ale ruku na srdce: veškeré modelové řady televizorů počínaje příštím rokem budou stejně vybaveny tunerem DVB-T2, protože by jinak byly neprodejné.

Argumentace chudými českými domácnostmi je tedy podružná, ale hodí se do krámu. Nejen ministerstvu, ale kupodivu také operátorům menších televizních sítí, které vysílají v současném standardu DVB-T. Veškeré regionální multiplexy, včetně velkých Regionálních sítí 7 a 8, totiž mají individuální oprávnění pro vysílání platná jen do roku 2017, po němž se předpokládalo uvolňování pásma 700 MHz mobilním operátorům pro jejich bezdrátový broadband. Pokud se skutečně odsune ostrý start DVB-T2 až za rok 2021, jak nyní prosazuje ministerstvo průmyslu a obchodu, nemělo by ČTÚ nic bránit v tom regionálním sítím DVB-T kmitočtové příděly prodloužit. Uvolňování pásma 700 MHz, v němž tyto multiplexy vysílají, se totiž přímo váže na souběžný start DVB-T2.

BRAND24

Ostatně, představme si, co by se stalo, kdyby v tuto chvíli přestaly vysílat všechny regionální sítě DVB-T. Z éteru by zmizely HD verze programů ČT 1, ČT 2, ČT Sport, Prima a Prima Cool, zcela by se odmlčel Sport 5, Noe, Slovak Sport a několik dalších televizí. Pokud se ale v postoji ČTÚ nic nezmění, tato situace za tři roky opravdu nastane. A v té době už bude v regionálních sítích vysílat ještě víc televizí, patrně i další HD kanály. Pokud by zároveň nebyla k dispozici alespoň jedna celoplošná síť DVB-T2, zmizely by z éteru bez náhrady. Takový pokles kvality i kvantity programů v terestrickém televizním vysílání by si jistě nechtěl vzít nikdo na triko. Takže se dá spíš očekávat nějaká všeobecně přijatelná dohoda.

Vzhledem k tomu, že o DVB-T2 se zatím spíš mluví, ale nikdo dosud nenašel životaschopný ekonomický model, dá se skutečně očekávat jeho ostrý start poněkud později. Už jen proto, že kmitočtové příděly celoplošných mutliplexů DVB-T končí v rozmezí let 2021 až 2024 a mnohaletý souběh vysílání v obou standardech by si těžko někdo mohl dovolit. Spíš se tedy dá očekávat prodloužení licencí operátorům regionálních sítí DVB-T, možná i na dobu neurčitou s klauzulí, že jakmile stát schválí závazná pravidla přechodu na DVB-T2, operátoři se budou muset kmitočtů pro regionální sítě DVB-T vzdát. Ale dokud to nebude nutné, nebylo by rozumné frekvence nechávat ladem a brát divákům podstatnou část volně šířených televizních programů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).