Hlavní navigace

DVB-T ve střední Evropě: Rakousko

11. 10. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Rakousko sice začalo s digitalizací později než Česká republika, do roku 2003 zde nevysílala žádná celoplošná komerční televize a první experiment DVB-T přišel o pět let později než v tuzemsku, poslední dobou jsou ale Rakušané v zavádění digitální televize rychlejší. Digitální legislativu přijali už v roce 2001, od letošního května mají závazný harmonogram přechodu na DVB-T a na přelomu roku chtějí spustit první celostátní multiplex.

Experiment ve Štýrském Hradci

První úspěšný experiment s pozemním digitálním vysíláním provedli naši jižní sousedé teprve loni na jaře. Od 1. dubna do 30. června 2004 vysílal ve Štýrském Hradci zkušební multiplex veřejnoprávní televize ORF a komerční stanice ATV+. Pilotní projekt probíhal v jednofrekvenční síti SFN z tří vysílačů na kanále 62 a obsahoval čtyři televizní programy: ORF1, ORF2, ATV+ a speciální kanál !TV4Graz pro interaktivní služby, jehož vysílání zajišťovalo několik provozovatelů německy hovořících televizních stanic (včetně rakouských „oken“ německých stanic).

Digitální svět

Digitální televize v Evropě

Zajímá vás, jak se s digitálním vysíláním vypořádávají ostatní evropské země? Kde digitalizace začala nejdříve a které projekty zkrachovaly? Stručný přehled historie zavádění pozemního digitálního vysílání nabízíme v sekci Zahraničí. O situaci u našich sousedů už vyšly články DVB-T ve střední Evropě: Slovensko a DVB-T ve střední Evropě: Polsko.

Experiment zaštítila rakouská Rada pro rozhlas a televizi (RTR), podílelo se na něm několik výrobců digitálních technologií a mobilní operátor T-Mobile. Vysílací techniku dodala německá společnost Rohde + Schwarz, jejíž přístroj využívají pro pražský experiment také České radiokomunikace. Příjem televizního vysílání a doplňkových služeb na bázi MHP testovalo 150 domácností. Letos ve Štýrském Hradci probíhají další dva experimenty na kanálech 62 a 69. Obsahově se na nich opět podílí zejména veřejnoprávní televize ORF a komerční stanice ATV+, z doplňkových služeb jmenujme třeba InfoText a EPG4Graz z dílny ORF.

Vláda zřídila speciální digitální fond

Rakouská vláda založila v roce 2004 tzv. „digitální fond“, z něhož mohou provozovatelé televizního vysílání pokrýt část nákladů spojených s testováním a přechodem na DVB-T. Ročně takto vláda vyčlení sedm a půl milionu eur, přičemž jednotlivý provozovatel může čerpat částku až do výše padesáti procent celkových nákladů na pozemní digitální vysílání. Do konce letošního roku mají probíhat experimenty a plánování kmitočtů, poté se přejde na ostrý provoz. Postup určí tři roky starý vládní Plán zavádění digitálního vysílání do roku 2010. Ten mj. počítá s tím, že provozovatelé sítí pokryjí signálem DVB-T nejprve větší města a potom tyto multiplexy propojí s regiony.

Rakušané počítají s pěti fázemi přechodu na pozemní digitální vysílání. Během první, do konce letošního roku, dokončí experiment ve Štýrském Hradci, plánování kmitočtů a vyberou provozovatele prvního komerčního multiplexu (výběrové řízení RTR vypsala 1.září 2005). V druhé fázi, během roku 2006, pokryjí signálem DVB-T všechna větší města tak, aby digitální televizi mohlo přijímat šedesát procent rakouských domácností (veřejnoprávní ORF počítá s tím, že do října 2006 pokryje digitálním signálem sedmdesát procent území Rakouska). Během třetí fáze, v letech 2007 až 2010, dojde k propojení digitálních sítí s regiony a postupnému vypínání analogových vysílačů.

Konec analogu v prosinci 2010

Vypínání analogu bude postupné region po regionu a může k němu dojít ve chvíli, kdy 90 procent území spolehlivě pokryje signál DVB-T a alespoň čtvrtina domácností bude mít digitální přijímač nebo set-top-box (souběžné vysílání v obou systémech by ale nemělo trvat déle než šest měsíců). ORF počítá s tím, že její současné dva programy budou do února 2007 dostupné v digitálním formátu DVB-T na 77 procentech území Rakouska. V roce 2008 by to už mělo být 91 procent území. Komerční televize ATV+ časový harmonogram nezveřejnila. Pro ORF bude digitální vysílání zajišťovat její vlastní specializovaná divize ORS.

BRAND24

Poslední, pátá fáze přechodu na digitální vysílání přijde v roce 2010, na který RTR naplánovala definitivní vypnutí analogového vysílání. V té době už bude pětadevadesát procent domácností v Rakousku pokryto signálem DVB-T, který zajistí 349 pozemních vysílačů. Rakousko počítá, že po vypnutí analogu bude existovat pět až šest digitálních sítí s celostátním pokrytím. Otázkou zůstává, jaké programy je zaplní. Veřejnoprávní ORF sice už oznámila, že plánuje některé tematické kanály, a nebrání se při jejich přípravě spolupráci s komerční ATV+, na dvacet nebo čtyřiadvacet samostatných programů to ale nevypadá.

Rakouský televizní trh je zvláštní tím, že kromě ORF a ATV+ zde neexistují žádné další celoplošné televize. Všechny německé komerční kanály vysílají pro Rakousko speciální okna s odpojovaným zpravodajstvím a publicistikou, neexistující jazyková bariéra v podstatě ztěžuje vstup jakéhokoli dalšího hráče na trh. Změní se to přechodem na pozemní digitální vysílání? Těžko předvídat. Záleží na tom, jaká pravidla RTR určí pro přebírané programy a zda je vůbec pustí do pozemního vysílání.

Zavede Rakousko digitální televizi dříve než Česká republika?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).