Hlavní navigace

Digitální televize míří na Vysočinu, zatím ale jen s programy ČT

29. 6. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Digitální terestrická televize se tento týden dostane i na Vysočinu. V Územní oblasti Jihlava bude v úterý oficiálně spuštěn první digitální multiplex z vysílače Javořice na kanálu 33. Podle původního plánu měla od 1. července začít vysílat i Telefónica O2 svou čtvrtou síť v této oblasti, nedávno ale oznámila, že start svého multiplexu na Jihlavsku odsune na duben 2010. Digitální síť 1 tak bude zatím jediná, kterou si můžou diváci naladit z vysílače Javořice.

Česká televize v létě spustí až 5 vysílačů

Česká televize společně s Českými Radiokomunikacemi v nejbližších dnech zahájí testovací vysílání, oficiálně se má začít ale až v úterý 30. června. Tradičně se na tomto místě budou vysílat čtyři programy České televize – ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT 4 – a několik stanic Českého rozhlasu. Spuštění komerčních sítí 2 a 3 ale ČRa plánují až v dubnu příštího roku, podobně jako už zmíněná Telefónica O2.

Zapnutí digitálního vysílání multiplexu 1 na Javořici je součástí výrazného rozšiřování pokrytí multiplexu veřejné služby v průběhu léta 2009, případně zlepšování pokrytí v některých oblastech, kde se už digitálně vysílá. Kromě Javořice spustí Česká televize společně s ČRa do konce června ještě vysílač Vimperk – Mařský vrch (49. kanál), poslední červencový den začne digitálně vysílat na Ještědu (43. kanál), na vysílači Votice – Mezivrata (53. kanál) a koncem letních prázdnin se veřejnoprávní multiplex objeví i v územní oblasti Trutnov – Černá hora (40. kanál).

Mux 1 - pokrytí ČR k 1.6.2009

Aktuální pokrytí multiplexu 1, stav k 1.6.2009.

ČT chce digitálem pokrýt 75 % obyvatel do konce srpna

Koncem léta chce mít ČT signálem veřejnoprávního multiplexu pokryto 75 procent obyvatel. První dva z pěti spuštěných vysílačů v létě tak začnou šířit signál multiplexu veřejné služby oficiálně právě v úterý 30. června. Pokrytí digitálním zemským vysíláním všech čtyř programů ČT se tímto dnem rozšíří o části Prachaticka, Strakonicka a Písecka, respektive se v severozápadní oblasti Jihočeského kraje zlepší příjmové podmínky – začne digitální vysílání České televize na 49. kanálu z vysílače Vimperk – Mařský vrch, který vstoupí do lokální jednofrekvenční sítě (SFN) s vysílači České Budějovice – Kleť a Sušice – Svatobor. Rovněž 30. června bude spuštěn digitální vysílač sítě 1 Jihlava – Javořice. Jeho signál na 33. kanálu bude dostupný na Jihlavsku a zčásti na Jindřichohradecku, Pelhřimovsku, Havlíčkobrodsku, Žďársku a Třebíčsku, upřesňuje Štěpán Janda z tiskového oddělení ČT.

Spuštění DVB-T z Javořice nebude předcházet vypnutí programu ČT 2, tak jako tomu bylo v některých jiných oblastech. Dvojka vysílá analogově na 42. kanálu, pro digitální signál multiplexu 1 se využije 33. kanál. Vypnutí analogového vysílání z Javořice je tak naplánováno až na rok 2011, a programy ČT 1, ČT 2, Nova a Prima se vypnou společně.

Mux 1 - pokrytí Jihlava Javořice celá mapa

Předpokládaný dosah multiplexu 1 z vysílače Jihlava – Javořice

Komerční televize přijdou až za rok

Určitou nevýhodou nastupujícího digitálního příjmu na Vysočině je fakt, že diváci prozatím budou mít k dispozici jen signál prvního multiplexu, a tedy naladí jen čtyři kanály České televize a sedm stanic Českého rozhlasu. Komerční sítě mají podle Technického plánu přechodu začít z Javořice vysílat až koncem dubna příštího roku. České Radiokomunikace začnou až tehdy vysílat signál multiplexu 2 na 35. kanále, takže programy Nova, Nova Cinema, TV Barrandov, Prima, Prima Cool/R1 se v digitální podobě dostanou k tamním divákům až za necelý rok.

Vysílač Jihlava - Javořice

Hlavní vysílač pro Vysočinu, jihlavská Javořice, začne v úterý šířit digitální signál České televize (Foto: Jaroslav Holík; soutěžní snímek z fotosoutěže o set-top-box)

Podobná situace se týká i multiplexu 3, který ČRa technicky zajišťují pro společnost Czech Digital Group. Ta by měla na Vysočinu dorazit rovněž v dubnu příštího roku, na rozdíl od muxu 2 má ale zatím jisté jen tři klienty – TV Óčko, Public a Z1. Zda bude v tomto multiplexu celoplošně vysílat i regionálně zaměřený kanál TV 7, to se uvidí podle toho, jak Český telekomunikační úřad rozřeší spor mezi operátorem a vysílatelem. TV 7 má dle medializovaných informací zájem začít vysílat pouze v Brně, a expanze do jiných regionů tedy nemusí kopírovat tempo, jakým se bude rozšiřovat dostupnost multiplexu 3.

Telefónica O2 svůj plán na expanzi do Jihlavy přehodnotila

Pokud by se operátoři multiplexů držely svých dřívějších plánů, tak by na Jihlavsku od příštího týdne působily až dva multiplexy. Od 1. července totiž měla do regionu zavítat i Telefónica O2 se svým multiplexem 4. Ta ale svou expanzi v DVB-T už poněkolikáté přehodnotila a plánovaný termín zrušila. Místo toho plánuje letos spustit jen čtyři vysílače, a to dokonce všechny v jednom termínu. Jihlavsko ale plán zatím obchází – 1. srpna by měl multiplex 4 začít z vysílačů Kutná Hora – Vysoká (44. kanál), Ústí nad Labem – Krušnohor (62. kanál), Karlovy Vary – Všeborovice (45. kanál) a Písek – Nová Hospoda (kanál 65/63).

Jihlava je v harmonogramu expanze uvedena hned na dalším místě, ale podle operátora to nebude dříve než 1. dubna 2010. Ani tento termín ale nemusí být definitivní. Pokud by ale ke spuštění vysílače v Jihlavě skutečně došlo, vysílalo by se na 63. kanálu z kóty Jeníkov. Multiplex 4 ale zatím nabízí jen technické testy. Telefónica O2 ve sví terestrické síti vysílá jen programy ČT 1 a Nova ve vysokém rozlišení a není jasné, jak dlouho toto vysílání potrvá. Nicméně operátor nemá pro dlouhodobý rozvoj multiplexu jisté klienty z řad nových nebo existujících televizí. A většinu termínů, které si dosud stanovil pro rozšiřování pokrytí 4. digitální sítě, ani nedodržel.

Na druhou stranu, současný zákon o elektronických komunikacích Telefónicu nijak nenutí přidělené kmitočty využívat a spouštět nové digitální vysílače – Český telekomunikační úřad totiž nemá žádnou pravomoc nevyužívané vysílací kanály odebrat.

BRAND24

Mux 1 - pokrytí Jihlava Javořice

Detail pokrytí multiplexu 1 z vysílače Jihlava – Javořice. Zdroj: ČT

Pořídí si diváci set-top-boxy kvůli jednomu multiplexu?

Příchod veřejnoprávního multiplexu na Vysočinu zároveň nastoluje otázku, zda si diváci pořídí DVB-T set-top-box jen kvůli jednomu multiplexu. Čtenáři serveru Digizone.cz se v anketě jednoho z dřívějších článků vyjádřili, že by se to vyplatilo. Drtivá většina, až 70 procent, by si set-top-box pořídila už nyní, jen 13 procent by vyčkalo na digitální vysílání komerčních stanic, tedy do dubna 2010. Jaká bude reálná, se uvidí po spuštění javořického vysílače příští týden.

Povzbudí spuštění multiplexu 1 zájem o digitální televizi na Jihlavsku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).