Hlavní navigace

DVB-3DTV: 3D vysílání bude brzy oficiálním standardem

24. 2. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
24. 2. 2011

Trojrozměrné televizní vysílání bude probíhat v budoucnu podle jednotného standardu, který bude označován jako DVB-3DTV. Jak jsme vás již na DigiZone.cz počátkem února informovali, konsorcium DVB Project dokončilo tento krok koncem ledna. Nyní se na jeho webových stránkách objevil osmadvacetistrán­kový dokument s názvem Frame Combatible Plano-Stereoscopic 3DTV (DVB-3DTV).

BRAND24

K TÉMATU: Specifikace standardu pro 3D televizi dokončena

Ve fázi 1 se řeší příjem 3D signálu přes současnou generaci set-top-boxů ovšem s nutností využití 3D televizorů a speciálních brýlí. V zahraničí již v tomto směru existují vhodné alternativy, mezi které patří Sky Deutschland, britská BSkyB nebo francouzský Canal+. V České republice prozatím vysílají ve 3D jen některé kanály u vybraných operátorů (například UPC). Druhá fáze dokumentu se zabývá distribucí dvourozměrného obsahu na 3D zobrazovačích. V evropském společenství DVB Project je v současné době přes 270 subjektů včetně předních výrobců elektroniky a operátorů. Posledním krokem bude schválení a zveřejnění dokumentu na stránkách Evropského institutu pro normalizaci v telekomunikacích (ETSI).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).