Hlavní navigace

Zdeněk Duspiva: diskuse o MPEG-4 a HDTV brzdí digitalizaci

5. 7. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
5. 7. 2007

Veškeré diskuse o možnosti zavedení zemského digitálního televizního vysílání v kompresním standardu MPEG-4 a vysokém rozlišení obrazu (HDTV) působí během příprav digitální novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání jako „tradiční zpomalovač“. V rozhovoru pro server Česká média to řekl Zdeněk Duspiva, národní koordinátor digitalizace a jeden z autorů návrhu novely.

Podle Duspivy je nutné, aby návrh novely doputoval do Poslanecké sněmovny ještě během léta. Jakýkoli podzimní termín totiž povede k tomu, že novela nestihne vstoupit v platnost k 1. lednu příštího roku a Česká televize přijde o možnost vysílat reklamu, ale také se zpozdí příprava startu nových digitálních programů. Za své by vzaly i veškeré dosavadní vyjednávání i práce na Technickém plánu přechodu (TPP) i plány na včasné postavení a spuštění veřejnoprávního multiplexu, řekl Duspiva.

Předseda Národní koordinační skupiny pro zavádění zemského digitálního vysílání (NKS) připouští, že některá ustanovení návrhu novely budou obsahovat trvale sporné body, které by mohly znamenat i určité komplikace do budoucna. Prakticky všichni, nejen předkladatelé, jsme si vědomi nestandardnosti současné situace a reálného zablokování digitalizace a odklad výhod po všechny diváky, a to na poměrně dlouhou dobu bez možnosti tento neurčitý negativní stav změnit, uvedl Duspiva.

BRAND24

Žádné řešení nemůže být podle Duspivy dokonalé. V návaznosti na dosavadní konzultace, včetně jednání NKS i dle podnětů z Legislativní rady vlády, se ukázala možnost upravit zákon legislativně i věcně komfortněji a eliminovat zřejmě poslední vážnější rizika, komentoval národní koordinátor digitalizace další zdržení „diginovely“. Zároveň připustil, že některé problémy by místo této novely mohly řešit úpravy jiných zákonů.

Už při vypořádávání připomínek v rámci meziresortního řízení bylo dohodnuto, že například návrhy na tzv. vymahatelnost TPP a odebírání analogových kmitočtů, které spolu s dalšími návrhy připravil Český telekomunikační úřad (ČTÚ), budou zakomponovány do samotné novely zákona o elektronických komunikacích. Podobně se plánují úpravy mediálního zákona, zejména po schválení úprav směrnice Televize bez hranic. Tyto úpravy jsou v kompetenci příslušných ministerstev, tzn. Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva kultury, dodal Duspiva.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).