Hlavní navigace

Dusno ve zpravodajství ČT: psychotesty, zastavené reportáže, hejtmani

13. 12. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
13. 12. 2011

Ve zpravodajství České televize to vře. Mnoha redaktorům se nelíbí stávající rozdělení do barevných týmů, které vedlo k určitému „kastování“ na vyvolené, co smí na obrazovku a ty, kteří si o tom zatím mohou nechat jenom zdát. Do toho nyní musejí vybraní reportéři podstupovat psychotesty a vedení zpravodajství pozastavilo několik reportáží, které se týkaly citlivých politických kauz. Informují o tom dnešní Lidové noviny a MF Dnes.

K TÉMATU: ČT 24 rozdělila svoje redaktory do čtyř týmů. Nejlepší má dělat Události

Až se zpožděním několika dní a bez některých záběrů se do vysílání dostala například reportáž o jihočeském „kmotrovi“ z ODS Pavlu Dlouhém a jeho dopravním přestupku. Její autor, redaktor Jakub Kalenský, totiž použil záběry skrytou kamerou. Její používání přitom generální ředitel ČT Petr Dvořák už při své volbě slíbil omezit. Autor na tom pracoval tři dny, další tři dny jsme odstraňovali věci, které podle kodexu dělat nesmíme, například používání skryté kamery tam, kde to není na místě, vysvětlil Lidovým novinám ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal.

ČTĚTE TAKÉ: Petr Dvořák: Zpravodajství ČT čeká audit, barevné týmy jsou jen začátek

Se zpožděním se na obrazovku dostala i reportáž o lobbistovi Ivo Rittigovi a jeho napojení na pražský dopravní podnik, jehož bývalý marketingový ředitel Jan Svoboda je od tohoto měsíce novým obchodním a marketingovým ředitelem ČT (v konkurzu na generálního ředitele ČT kandidoval proti Dvořákovi a dostal se až do finále). Mám pocit, že obecně řešíme problém, že teď tady lidi nutíme pracovat podle určitých pravidel, a tohle je zákonitá protireakce, namítá Šámal.

NAPSALI JSME: Hospodářské noviny: Klepetko, Maršál a další mají v Událostech skončit

BRAND24

Podobné historky mnohdy vznikají proto, že podkladový materiál pro reportáž není kvalitní a ověřený, ale novináři se ho přesto snaží dostat do vysílání, řekl MF Dnes generální ředitel ČT Petr Dvořák. Ten čelí kritice i kvůli svému setkání s krajskými hejtmany, které seznamoval se svojí vizí rozšíření regionálního zpravodajství ČT. Zároveň je vyzval, aby televizi dávali tipy na zajímavé události. Někteří hejtmani si to ale vysvětlili tak, že mají napsat posudek na kvalitu práce krajských redakcí ČT a Dvořák pak čelil kritice z politizace ČT.

Olej do ohně přililo i Dvořákovo rozhodnutí, že pro plánované psychotesty padesáti vybraných redaktorů zpravodajství ČT využije firmu DMC, kterou vlastní bývalá kolegyně Petra Dvořáka z finanční skupiny PPF. Celkový objem zakázky má dosáhnout 300 tisíc korun. Právě na psychotesty s výběr lidí, kteří je mají podstoupit, se chce na středečním zasedání Rady ČT Dvořáka zeptat radní Jan Prokeš.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).