Hlavní navigace

Domažlice vyjednávají o dokrývači pro multiplex 4, chtějí další kanály Novy

13. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ LETÁK – Radnice uvažuje o bezplatném pronájmu prostoru pro vysílač, nebo nabídce využití metropolitní sítě pro rozvod signálu k vysílači

Město Domažlice by mohlo nepřímo podpořit operátora televizního multiplexu 4, společnost Digital Broadcasting, při snaze zprovoznit v této lokalitě dokrývač DVB-T. Domažlickému deníku to řekl starosta města Miroslav Mach, na kterého se jménem operátora obrátil místní prodejce televizní techniky David Rácz. Zároveň přpravil informační leták, který rozdal na zasedání městského zastupitelstva. Multiplex 4 vysílá nejblíž v Plzni, Karlových Varech a Sušici.

K TÉMATU: Multiplex 4 je připraven pokrýt i Domažlice, Děčín nebo Hodonín, pokud bude zájem

„Město rozhodně nemůže platit náklady soukromé firmy, neboť jde čistě o soukromý byznys. Přesto jsme diskutovali možné způsoby podpory. Například bezplatné umístění vysílače na majetku města nebo využití metropolitní sítě pro rozvod signálu k vysílači, žádný konkrétní závěr ale učiněn nebyl,“ uvedl starosta Miroslav Mach. Operátor sítě ale před zprostředkovatele nenastínil ani přibližnou finanční náročnost a efektivitu celého projektu. Multiplex 4 zatím nemá pro Domažlice ani kmitočtový příděl od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

ČTĚTE TAKÉ: Nově letos končí smlouva s Českými Radiokomunikacemi. Přesune se úplně do multiplexu 4?

Domažličtí, na kterých si stát před šesti lety vyzkoušel přechod na pozemní digitální televizní vysílání, podle kterého pak postupoval v celé republice, ale mohou vydělat na snaze společnosti Digital Broadcasting rozšířit současné pokrytí multiplexu 4 z 86 procent obyvatel Česka na konečných 95 procent. Takové pokrytí by totiž multiplexu 4 zajistilo možnost nabídnout své služby České televizi, která by do této sítě mohla umístit chystaný dětský a kulturní kanál ČT :D/ČT arte.

NAPSALI JSME: Převezme Nova multiplex 4? Televize to nekomentuje, Radim Pařízek popírá

BRAND24

„Společnost po reakci vedení města situaci analyzuje a stanoví další postup. Deklaruje,že tento rok chtějí navýšit pokrytí ČR svým signálem ze stávajících 86 na 95 procent a pevně věřím, že se jim podaří naléztřešení pro dobrý příjem i v Domažlicích a okolí,“ řekl Domažlickému deníku David Rácz. „Vybírají také vhodnou lokalitu umístění vysílacích rakviček, může to být vysílací stožár na Vavřinečku, nebo na Baldově či přímo někde ve městě na vysoké budově,“ dodal.

Digital Broadcasting – Domažlice by potucek793

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).