Hlavní navigace

Dočkáme se do olympiády vysílání v DVB-T2? Naděje umírá poslední

18. 2. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - České Radiokomunikace dlouhodobě plánovaly, že spustí digitální pozemní vysílání druhé generace do letošních olympijských her v Londýně. Přesto, že na ostrý provoz DVB-T2 už to nevypadá, jejich zástupci stále doufají, že se podaří spustit vysílání alespoň v podobě testu, který by později přešel do ostrého provozu. V původním článku jsme vás tento týden taky informovali o zásadní novince v multiplexu 4 a digitální televizi Pohoda. Vlastnicky do nich vstoupil bývalý šéf Novy Vladimír Železný.

DVB-T2 do olympiády ve čtyřech městech?

Telekomunikační operátor České Radiokomunikace stále počítá s tím, že se mu do olympijských her v Londýně podaří rozjet vysílání v normě DVB-T2. Serveru DigiZone.cz to řekl vedoucí útvaru strategie a rozvoje společnosti Jiří Vykydal. Operátor je na toto vysílání připraven technicky v podstatě již v tuto chvíli, potřebuje však získat souhlas od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). ČTÚ jsme již požádali o přidělení oprávnění. Nyní čekáme na jeho souhlas či nesouhlas, uvedl Vykydal. Radiokomunikace chtějí pokrýt do olympiády signálem DVB-T2 čtyři města. Kromě Prahy by šlo také o Brno, Ostravu a Plzeň. Toto vysílání by probíhalo formou dlouhodobého testu. Společnost by šířila v těchto lokalitách signál na kanálu 50. K tomu, aby operátor mohl vysílat na ostro, potřebuje, aby ČTÚ vyhlásil výběrové řízení, do kterého by se České Radiokomunikace přihlásily. Počítáme s tím, že signál budeme nejprve šířit z těchto lokalit a v ostrém provozu bychom ho pak rozšířili i do dalších oblastí, sdělil DigiZone.cz vedoucí útvaru strategie a rozvoje ČRa Jiří Vykydal.

Lukáš Polák: Radiokomunikace chtějí pokrýt do olympiády signálem DVB-T2 čtyři města

Bývalý šéf Novy Železný zpátky na scéně

Do televizního byznysu se po letech vrací Vladimír Železný, první generální ředitel televize Nova, který z nejsledovanější české televizní stanice odešel v roce 2003 po vstupu finanční skupiny PPF. Železný už před lety začal pomáhat ostravskému podnikateli Radimu Pařízkovi s projektem připravované dětské televize Pohoda. Poté, co Pařízek letos v lednu převzal od Telefóniky provozování televizního multiplexu 4, stal se menšinovým vlastníkem nového operátora této sítě, společnosti Digital Broadcasting, a rovněž firmy TP Pohoda, která vlastní licenci TV Pohoda. Vladimír Železný mi pomáhá s projektem televize Pohoda asi šest let, potvrdil serveru DigiZone.cz Radim Pařízek. Už loni tato informace pronikla do médií, tehdy ale bylo jméno prvního ředitele Novy zmiňováno jen v souvislosti s mediálním poradenstvím. Role Vladimíra Železného se ale od letošního roku změnila.

Jan Potůček: Vladimír Železný se vrací do hry. Koupil podíly v TV Pohoda a multiplexu 4

Vladimír Železný - Volejte řediteli

Vladimír Železný v pořadu Volejte řediteli na Nově

Česká televize představila Krizovou mapu Česka

Projekt Krizová mapa Česka, který by měl koordinovat výstupy diváků z míst živelných katastrof a šířit dál ověřené informace o situaci v ohrožených regionech, představila Česká televize. V případě živelné katastrofy, jako jsou povodně, ČT aktivuje na adrese www.krizovamapa.cz interaktivní systém, do něhož mohou diváci prostřednictvím sociálních sítí, formuláře přímo na tomto webu nebo e-mailu vkládat informace, fotografie či videa. Odehrává-li se nějaké neštěstí, přírodní či technogenní katastrofa, každá informace – byť zdánlivě nedůležitá – může být velmi cenná. Potvrzují to naše zkušenosti s krizovým zpravodajstvím při povodních v roce 2010, kdy se během kontinuálního zpravodajství ČT 24 připojily desetitisíce diváků prostřednictvím sociálních sítí. Lidé prokázali zájem stát se součástí veřejné služby a pomáhat, vysvětlila záměr ČT výkonná ředitelka divize Nová média Pavlína Kvapilová.

Krizová mapa Česka

Česká televize představila projekt Krizová mapa Česka. (Zdroj: Česká televize)

Jan Potůček: ČT představila Krizovou mapu Česka. Udělá z diváků krizové reportéry

Stručně

Dlouho avizovaná možnost přechodu zákazníků satelitní služby CS Link k sesterskému Skylinku odstartovala. Obě satelitní platformy, které mají společného vlastníka a od Nového roku i vedení, se chtějí více profilovat a profitabilní zákazníky dražších placených služeb k sobě stahuje Skylink. Dosavadním zákazníkům bezplatné programové nabídky CS Linku umožní migraci na karty Skylinku a zároveň jim poskytne delší promo období pro příjem všech jeho placených programů.

Jan Potůček: Skylink zavádí možnost přechodu zákazníků CS Linku na jeho karty

Zákazníci satelitní služby Skylink se dnes dočkali dvou nových programů, které dosud mohli přijímat klienti sesterského CS Linku: Primy family HD a HBO 2. Oba programy jsou nově přístupné na kartách Skylink v provedení Irdeto/ICE (Standard, Standard HD i Výměna). Prima family HD bude aktivována na kartách, které mají aktivovánu SD verzi tohoto programu. Program HBO 2 bude aktivován předplatitelům programů HBO nebo HBO HD a rovněž předplatitelům balíčku KOMPLET.

Jan Potůček: Satelitní Skylink zařadil dva nové programy: Primu family HD a HBO 2

Satelitní diváci, kteří přijímají signál z pozice 23,5 stupně východně, tedy z odbytiště, kde své programy šíří i služby CS Link a Skylink, přišly o možnost sledování stanic Trace Urban HD a Trace Tropical HD. Bulharský operátor Satellite BG, který je zde šířil nekódovaně, totiž přistoupil k jejich kryptování. Zakódován byl také doposud volně šířený kanál Trace Sports HD.

Lukáš Polák: Zákazníci CS Linku a Skylinku mají o dva hudební HD kanály méně

Trace Urban HD screenshot

Kanál Trace Urban HD i jeho sesterské stanice byly zakódovány. (Screenshot: autor)

Placenou digitální televizi přes pevnou linku O2TV od společnosti Telefónica si ke konci loňského roku předplácelo 136 tisíc zákazníků. To je o pět tisíc více než ke konci třetího čtvrtletí 2011. Vyplývá to z finanční zprávy za loňský rok, kterou společnost v pátek poskytla médiím. O2TV si polepšila i meziročně, opět o jednotky tisíc zákazníků. Je to ale pozitivní změna vzhledem k tomu, že počty klientů O2TV delší dobu stagnovaly.

Jan Potůček: O2TV měla ke konci roku 136 tisíc zákazníků, jejich počet mírně stoupnul

Podle informací serveru iDNES.cz už na Kavčích horách proběhlo první kolo kamerových zkoušek, z nichž mají vzejít noví moderátoři hlavní zpravodajské relace Události. Ze současných tváří se ho zúčastnili například Jakub Železný, tvář publicistických Událostí, komentářů, a také průvodce interaktivním Hyde Parkem Lukáš Dolanský. Nechyběla ani Marcela Augustová.

Lukáš Polák: ČT si vyzkoušela adepty pro Události, mimo jiné i Olgu Lounovou

BRAND24

Náměstkem generálního ředitele Českého rozhlasu pro program a čtvrtým členem nejužšího vedení tohoto veřejnoprávního média se stane Jan Menger, dosavadní ředitel regionálního studia ČRo Region Střední Čechy. Serveru Česká média to potvrdili členové Rady ČRo, jimž to tento týden na neveřejném zasedání předsednictva Rady řekl generální ředitel Peter Duhan. Ten se zatím dočasně ujal řízení programu rozhlasu.

Jan Potůček: Program Českého rozhlasu povede šéf ČRo Region Střední Čechy Jan Menger
Lukáš Polák: Česká média: Favoritem na šéfa programu ČRo Chudárek nebo Menger

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).