Hlavní navigace

Dočasné licence budou za slib, že televize nevyvolají arbitráž (AUDIO)

18. 5. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
18. 5. 2007

Ministři vnitra Ivan Langer (ODS) a kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) dnes odpoledne prezentovali na mimořádné tiskové konferenci návrh novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, který řeší problémy spojené s přechodem na zemské digitální vysílání. Zároveň poprvé veřejně vysvětlili, jak si představují řešení sporu o udělené a posléze soudem zrušené licence prvních šesti digitálních stanic.

Podle náměstka ministra vnitra pro informatiku Zdeňka Zajíčka novela zajišťuje vítězům loni uzavřeného licenčního řízení na digitální televize dočasné vysílací licence s platností na pět let a možností automatického prodloužení na dalších pět let. Jak dodal ministr vnitra Ivan Langer, tyto licence mohou původní držitelé získat pouze výměnou za slib, že nevyvolají proti České republice soudní spor o nedostatečně ochráněné investice. Tak by to bylo fér, řekl Langer.

Vydáním dočasných digitálních licencí ale neskončí soudní spory o původně udělené řádné licence pro digitální vysílání s platností na dvanáct let. Tyto spory paralelně poběží a pokud v nich uspějí původní držitelé licencí, po uplynutí pětileté dočasné licence jim začne běžet klasická dvanáctiletá licence, vysvětlil náměstek Zajíček. Vnitro ale počítá i s možností, že by u soudu a v opakovaném licenčním řízení uspěli jiní žadatelé.

V takovém případě existují dvě varianty. Buď by se držitel řádné licence s platností na dvanáct let domluvil s držitelem dočasné digitální licence a za seriózních podmínek by od něj odkoupil technologii, autorská práva a další záležitosti, a domluvil se, že po uplynutí prvních pěti let, tedy platnosti dočasné licence, by tuto programovou pozici obsadil řádně licencovaný program, a nebo by se nedohodli, dočasně licencovaný provozovatel by vysílat pět plus pět let a teprve poté by jeho pozici obsadil vítěz řádného licenčního řízení, řekl Zajíček.

BRAND24

AUDIO: Záznam části tiskové konference ministrů vnitra a kultury, 18. května 2007 (WAV, 28MB)

DOKUMENT: Návrh novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání z 16. května 2007 (PDF, 145kB)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).