Hlavní navigace

Do České televize přešlo od nástupu Petra Dvořáka víc než 20 lidí z Novy

19. 3. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Víc než dvacítka zaměstnanců a stálých spolupracovníků televize Nova nastoupila do České televize od chvíle, kdy se jejím generálním ředitelem stal někdejší šéf Novy Petr Dvořák. Většinou zaujali manažerské pozice na různých stupních řízení, včetně nejvyšších pozic v televizi. Faktickým výkonným šéfem ČT je dlouholetý finanční ředitel a jednatel Novy Milan Cimirot, zástupcem šéfa techniky bývalý technický ředitel Novy Ivo Ferkl, zástupkyní vedoucí výzkumného oddělení někdejší šéfka výzkumu Novy Renata Týmová.

Na Kavčích horách začíná být „přenovákováno“

Exodus lidí z Novy do České televize se už zajídá i předsedovi Rady ČT Milanovi Uhdemu. Na posledním veřejném zasedání minulou středu vyčetl generálnímu řediteli Petru Dvořákovi angažmá scénáristek Lucie Konečné a Terezy Vrabelové (dříve Kopáčové), autorek stěžejních pořadů Novy – Ordinace v růžové zahradě a Soukromých pastí. Jsou to obratné scénáristky, ale jejich rukopis, pokud si jako divák ČT pustím televizi, budu si připadat jako na Nově, prohlásil Uhde. Dvořák obě autorky bránil: Konečná totiž už v minulosti pracovala i pro ČT a Vrabelové Soukromé pasti prý měly spíše veřejnoprávní charakter. Faktem ale je, že lidí z Novy je na Kavčích horách stále víc.

Jenom za poslední rok zamířilo podle informací serveru DigiZone.cz z Novy do ČT celkem 26 bývalých zaměstnanců nejsledovanější české televize. A to včetně Petra Dvořáka. V nejvyšším vedení ČT jsou hned tři bývalí manažeři Novy: kromě Dvořáka i finanční a prakticky výkonný ředitel Milan Cimirot a ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal, který ale na Nově strávil jen krátkou epizodu poté, co po letech opustil Kavčí hory vedené jeho někdejším kamarádem Jiřím Janečkem. Tiskovou mluvčí ČT je Michaela Fričová, která v době ředitelování Petra Dvořáka na Nově byla mluvčí i v této televizi.

Petr Dvořák - volba generálního ředitele ČT, 21.9.2011

Petr Dvořák ve finále volby generálního ředitele České televize. Kolik lidí z Novy mu (ne)zištně drželo palce? (Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz)

Přestupy z Novy do České televize
Jméno Původní pozice na Nově Nová pozice v České televizi
Petr Dvořák generální ředitel generální ředitel
Milan Cimirot finanční ředitel, jednatel finanční ředitel
Zdeněk Šámal ředitel internetového zpravodajství (předtím v ČT) ředitel zpravodajství
Petr Mrzena šéfredaktor zpravodajství (předtím v ČT) šéfredaktor zpravodajství
Ivo Ferkl technický ředitel zástupce technického ředitele
Michaela Fričová tisková mluvčí tisková mluvčí
Michal Reitler producent Ulice šéf tvůrčí producentské skupiny hrané a zábavné tvorby
David Cynk výkonný producent kreativního oddělení producent
Jaroslava Voláková šéfkostymérka šéfkostymérka
Markéta Havlová vedoucí oddělení mediálního práva právnička – mediální právo
Radomila Císařová asistentka Markéty Havlové asistentka Markéty Havlové
Martin Rajman právník oddělení mediálního práva právník – mediální právo
Jiří Hynek investigativní reportér investigativní reportér
Vladimír Keblúšek redaktor – domácí politika redaktor – domácí politika
Jiří Podzimek dramaturg Víkendu specialista oddělení vývoje programu a programových formátů
Daniel Juřička šéfproducent zpravodajství šéfproducent zpravodajství
Lucie Konečná scénáristka Ordinace v růžové zahradě scénáristka seriálu Ententýky
Tereza Vrabelová autorka cyklu Soukromé pasi autorka cyklu Nevinné lži
Jaroslav Guzman úsek generálního ředitele úsek generálního ředitele
Miroslav Slabý správce autoparku správce autoparku
Pavel Vošický správa budov správa budov
Renata Týmová vedoucí výzkumného oddělení zástupkyně vedoucí výzkumného oddělení
Klára Vernerová grafička grafička
Jan Rudinský auditor auditor
Aleš Pondělíček vedoucí IT oddělení IT
Pavel Kubíček oddělení IT oddělení IT

Nejen v nejvyšším managementu

Lidé z Novy ale v ČT nepůsobí jenom v nejvyšších pozicích. Například někdejší Dvořákův ředitel techniky z Novy Ivo Ferkl nyní zastává pozici zástupce technického ředitele ČT Rudolfa Popa. Bývalá vedoucí výzkumného oddělení Novy Renata Týmová, kterou nynější vedení Novy propustilo na hodinu poté, co se rozhodla v tendru na nového provozovatele peoplemetrů podpořit společnost Mediaresearch, je nyní zástupkyní šéfky výzkumného oddělení ČT Kristýny Taberyové a má velkou šanci ji nahradit poté, co Taberyová odejde do penze. Známá právnička Novy Markéta Havlová, která dlouhá léta věnovala mediální legislativě a sporům s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), rovněž zamířila do ČT. A nebyla sama.

Nova totiž loni bez náhrady zrušila oddělení mediálního práva a Havlovou propustila. Do ČT vedle této právničky z Novy zamířil i její kolega Martin Rajman a Havlové asistentka Radomila Císařová. Směr Kavčí hory nabral po odchodu z Novy i výkonný producent kreativního oddělení David Cynk, ale i šéfkostymérka Jaroslava Voláková, správce budov Pavel Vošický, správce autoparku Miroslav Slabý, vedoucí IT oddělení Aleš Pondělíček a jeho kolega Pavel Kubíček, grafička Klára Vernerová, auditor Jan Rudinský či někdejší asistent generálního ředitele Novy Jaroslav Guzman.

Ivo Ferkl

Ředitel techniky na Nově Ivo Ferkl je nyní zástupcem technického ředitele ČT Rudolfa Popa (Foto: archiv DigiZone.cz)

Novácké tváře zamířily i do zpravodajství

Už dříve z Novy do ČT zamířila redaktorka Kamila Štichová, manželka dnes již bývalého mluvčího ČT Ladislava Štichy (jehož po Novém roce nahradila bývalá mluvčí Novy Michaela Fričová). Po Dvořákově nástupu do ČT pak se v hlavní zpravodajské relaci Události objevil reportér Vladimír Keblúšek, známý z „chrochtavé kauzy“ ve zpravodajství Novy (skupina redaktorů zpravodajství Novy natočila video, v němž si chrochtáním dělají legraci z tématu prasečí chřipky, které ten den zrovna natáčeli, a hlavní protagonisté tohoto videa poté dostali z Novy výpověď – na přání tehdejšího generálního ředitele Petra Dvořáka).

Do ČT se z Novy vrátil rovněž investigativní reportér Jiří Hynek, a to prakticky okamžitě poté, co Kavčí hory začal řídit Petr Dvořák, který si tam přivedl Zdeňka Šámala. Tváře nováckého zpravodajství přicházely do ČT už v minulosti, většinou však šlo o redaktory zahraničního zpravodajství (Jakub Szántó, Martin Jonáš). Nyní jde výhradně o domácí reportéry, kteří jsou v elitním „černém“ týmu Událostí. Novým šéfproducentem zpravodajství ČT se stal Daniel Juřička, který tuto funkci donedávna vykonával na Nově a na Kavčích horách po deseti letech vystřídal Petra Jahna. A i šéfredaktor zpravodajství ČT Petr Mrzena se do ČT vrátil poté, co stejnou funkci zastával na Nově (v době, kdy jí šéfoval Petr Dvořák).

Vladimír Keblúšek

Jedna z nejvýraznější tváří Novy v Událostech České televize je Vladimír Keblúšek (Foto: ČT)

Producent Ulice i dramaturg Víkendu

Dalším bývalým „novákem“ v ČT je dlouholetý dramaturg publicistického pořadu Víkend Jiří Podzimek, který po Novém roce nastoupil do oddělení vývoje programu a programových formátů pod jeho ředitelku Janu Kasalovou jako specialista. Nutno však dodat, že Podzimek z Novy odešel již loni v březnu, kdy se ještě veřejně nevědělo, že tehdejší generální ředitel ČT Jiří Janeček rezignuje a ve funkci ho vystřídá Petr Dvořák. Naopak až po Dvořákově vítězství v konkurzu na šéfa ČT do veřejnoprávní televize zamířil někdejší producent nekonečného denního seriálu Ulice na Nově Michal Reitler. Stal se šéfem tvůrčí programové skupiny hrané a zábavné tvorby. Na Kavčí hory se ale vrací, působil zde už v letech 2003 až 2005.

BRAND24

Reitler není jediným, kdo už stačil vystřídat více televizí, nebo se do ČT vrací po letech strávených na Nově. Počet lidí, kteří v posledních měsících směřují z Novy do ČT, ale nemá obdoby. A to sebou nese riziko, že se vysílání ČT postupně víc a víc přiblíží komerčním televizím. Ostatně, toho se obává již v úvodu zmíněný předseda Rady ČT Milan Uhde. Jako divák, když si pustím televizi, se budu domnívat, že jsem na Nově. Nikoliv podle jmen, ale podle toho, že tvorba nese určitý charakter, varoval na středečním zasedání televizní rady.

Milan Uhde, Dana Eklová

Příchod většího počtu lidí z Novy do České televize se nelíbí předsedovi Rady ČT Milanu Uhdemu (Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz)

Vadí vám příchod většího množství bývalých zaměstnanců Novy do České televize?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).