Hlavní navigace

Digitální vysílání bude za dva roky pro každého, tvrdí ČTÚ

11. 4. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
11. 4. 2006

Televizní programy s nově nabytou digitální licencí, ale i Česká televize, Nova a Prima, kterým na vysílání v DVB-T stačí dříve vydané oprávnění, budou do konce roku 2008 dostupné na celém území České republiky – tedy pro všechny diváky. Autorem vyjádření je předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák a včera ho přinesla ČTK. Dvořák v něm použil podmiňovací způsob a dobře věděl proč. Nezáleží totiž jen na jeho instituci, ale i na vůli vysilatelů a provozovatelů digitálních multiplexů. Současné přechodné sítě obhospodařují zatím pouze třetinu území republiky, nejdostupnější je multiplex A s programy veřejnoprávní televize a rozhlasu i komerční TV Nova.

BRAND24

Cílem je, aby do konce roku 2008 byly nejméně tři (celoplošné) sítě pro digitální vysílání. To znamená, aby ti, kteří mají licence, nebo ti, kteří vysílají ze zákona, měli možnost na celém území šířit svůj signál, uvedl pro ČTK Pavel Dvořák. Vyjádření šéfa ČTÚ koresponduje s obsahem Technického plánu přechodu (TPP), který rámuje jednotlivé fáze digitalizace vysílání a na kterém pracuje Dvořákův úřad. Součástí plánu jsou mimo jiné i konkrétní údaje o postupu vypínání současného analogového vysílání v jednotlivých regionech. Dvořák obsah dokumentu přibližuje: TPP je zaměřen na první čtyři sítě, tři budou do konce 2008, čtvrtá pravděpodobně v nějakém časovém odstupu. Jedním dechem dodává: Teoreticky bychom mohli sestavit šest až sedm (televizních) sítí. Ví však, že nezáleží jen na rozhodnutí České republiky a jejího telekomunikačního úřadu, ale i na koordinaci kmitočtů se zahraničními sousedy. Důležitý bude proto výsledek Regionální plánovací konference, která proběhne letos v květnu a červnu v Ženevě.

V budoucnu by podle Pavla Dvořáka mohly vzniknout i další digitální sítě pro jiné technologie, například pro digitální rozhlas T-DAB a z něj vycházejícího vysílání pro mobilní telefony ve standardu DMB. Pozornosti by se měla dočkat i televize s vysokým rozlišením obrazu (HDTV), ale v současnosti je prioritou DVB-T pro celou populaci. DigiZone.cz v této souvislosti připomíná nedávná slova předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Václava Žáka, který dí, že rychlost digitalizace nezáleží jen na státu a regulačních a orgánech, ale i na veřejnosti: O úspěchu bude rozhodovat rychlost, s jakou si budou občané kupovat set-top-boxy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).