Hlavní navigace

Digitální televize Barrandov kolauduje svoje sídlo

22. 5. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Palác zábavy, v němž bude sídlit nová digitální televize Barrandov, v minulosti sloužil filmovému studiu Trik a využila ho i televize Nova pro natáčení svého pořadu Prásk. Zrekonstruovanou budovu dnes čeká kolaudace, v červenci by se pak do ní mělo nastěhovat okolo sta zaměstnanců TV Barrandov. Od zítřka ji začne provozovatel stanice vybavovat nábytkem, dekoracemi, vysílacími technologiemi a dalším příslušenstvím. UVNITŘ FOTOGALERIE

400 metrů od televize Nova

Televize Barrandov bude vysílat z budovy, která se nachází 400 metrů od sídla televize Nova. Právě té, ale především Primě, by chtěla TV Barrandov odebrat nejvíce diváků. Budova byla podle návrhu architekta Dáni zvýšena o jedno patro a obdržela velký prosklený vestibul. Součástí stavby za více než 100 miliónů korun jsou moderní televizní studia, tři letní terasy, administrativní zázemí, restaurace a newsroom, z něhož bude digitální televize Barrandov vysílat hlavní zpravodajství, přiblížil mluvčí připravované televize Janis Sidovský.

Barrandovští původně plánovali, že odtud zahájí vysílání už během léta, na přelomu července a srpna. Tento týden však televize naznačila, že skutečný ostrý start plánuje spíše až na září a před ním zahájí vysílání po Internetu. Mezi zahájením vysílání na Internetu a skutečným startem TV Barrandov bude prodleva několik týdnů až měsíců, naznačil Sidovský pro server Lupa.cz. Nicméně i internetové vysílání je závislé na dokončení a plném vybavení Paláce zábavy na Barrandově, které se očekává zhruba za měsíc. Do té doby chce televize zprovoznit alespoň multimediální internetový portál Kino Barrandov na adrese www.kinobarran­dov.tv.

TV Barrandov - Palác zábavy 1

Začátek rekonstrukce studia Triku, budoucího Paláce zábavy televize Barrandov – zima 2007/08 (Foto: Ondřej Semotán, TV Barrandov)

Na dosah filmových studií

Kromě Novy má televize Barrandov v těsném sousedství také filmová studia, která patří stejnému majiteli jako ona sama – společnosti Barrandov Studio podnikatele Tomáše Chrenka. Dnes už bývalý generální ředitel Barrandova Vladimír Kuba serveru DigiZone.cz loni na podzim řekl, že televize i filmové ateliéry počítají s těsnou spoluprácí, a to nejen na koprodukci českých, ale i zahraničních filmů. V takovém případě by se TV Barrandov mohla přednostně dostat k televizním právům konkrétních snímků. Na mezinárodní koprodukci se TV Barrandov ostatně podílela už loni, kdy se aktivně účastnila natáčení dětského filmu Taco a králíček.

Hlavním producentem dvoudílného snímku byla německá společnost Bavaria Fernsehproduktion společně s veřejnoprávní televizí MDR. Detektivní film má navázat na úspěšnou česko-německou koprodukční spolupráci z devadesátých let. Diváci MDR jej uvidí již letos, na televizi Barrandov by se měl objevit buď letos na podzim, nebo v příštím roce. Koprodukční spolupráce s německými televizemi není ničím překvapivým, už od konce sedmdesátých let tehdejší Československá televize spolupracovala s řadou německých televizí, a to nejen z bývalé socialistické NDR, ale také „imperialistické“ NSR. Známá je například spolupráce s Leo Kirchem a jeho mediální skupinou KirchGruppe.

Začátek rekonstrukce bývalé budovy Triku
TV Barrandov - Palác zábavy 2
TV Barrandov - Palác zábavy 3
TV Barrandov - Palác zábavy 4
TV Barrandov - Palác zábavy 5

Foto: Ondřej Semotán (TV Barrandov), kliknutím si můžete fotografie zvětšit

Úzká spolupráce se studenty

Kromě filmových producentů chce televize Barrandov úzce spolupracovat také se studenty českých filmových škol. Podobnou spolupráci už před časem navázala televize Nova, která každoročně pořádá na svém hlavním programu Noc filmových nadějí, během které vysílá krátké studentské filmy a diváci hlasují a nejlepším z nich. Po spuštění filmového kanálu Nova Cinema se Noc filmových nadějí objevila i na něm. Sice v repríze, ale zato v hlavním večerním vysílacím čase. TV Barrandov zvolil podobnou cestu. Začátkem května zprovoznil internetovou stránku www.ukazse.tv, na kterou může kdokoli ukládat vlastní videa.

Televize má zájem především o krátké dramatické útvary, z nichž nejlepší odvysílá přímo na obrazovce. Podle programového ředitele Přemysla Svory by měla TV Barrandov věnovat amatérským a studentským videím až jednu hodinu vysílání týdně. Od 12. května pak Barrandov vybírá jednou týdně nejlepší vložené video na web a jeho autora odměňuje částkou pět tisíc korun. S podporou amatérských a studentských filmů to myslíme opravdu vážně, a proto jsme se stali mediálním partnerem festivalu Filmová revoluce, který probíhá v pražském divadle Na prádle, říká mluvčí stanice Janis Sidovský.

Sídlo TV Barrandov těsně před kolaudací
TV Barrandov - Palác zábavy 6
TV Barrandov - Palác zábavy 7
TV Barrandov - Palác zábavy 8
TV Barrandov - Palác zábavy 9
TV Barrandov - Palác zábavy 10
TV Barrandov - Palác zábavy 11
TV Barrandov - Palác zábavy 12

Foto: Ondřej Semotán (TV Barrandov), kliknutím si můžete fotografie zvětšit

TV Barrandov má už pátého ředitele

Na to, jak je TV Barrandov ambiciózním projektem, příliš často mění ředitele. Aniž by zahájila vysílání, vystřídalo se v jejím čele už pět manažerů. Vůbec prvním byl Radomír Pekárek, který v roce 2004 podával k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) žádost o licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání a v dubnu 2006 ji pro Barrandov skutečně získal. Po jeho odchodu se vedení projektu dočasně ujal nový ředitel barrandovských filmových ateliérů Vladimír Kuba, načež v červnu 2006 v čele televize Barrandov stanul dosavadní manažer televize Nova Petr Chajda. Tomu se podařilo pro televizi získat celou řadu profesionálů z Novy i Primy.

Chajda také pro TV Barrandov zařídil náhradní práci v době, kdy pražský městský soud zpochybnil průběh licenčního řízení na první digitální televize a licence této stanice byla zrušena. Barrandovští začali vyrábět pořady pro televizi Prima, a do připravované televize měl nastoupit i nynější šéfredaktor zpravodajství Primy Pavel Zuna. V té době Zuna začal moderovat soutěžní pořad Ber nebo neber, který pro Primu dodnes vyrábí právě TV Barrandov. Kromě něj Prima od stejné televize odebírala pořad Hvězdy u piána, který ale po krátké době skončil kvůli malé sledovanosti. V březnu 2007 Chajda z Barrandova odešel do televize Prima.

TV Barrandov sídlo vizualizace

Takto by měl Palác zábavy vypadat po úplné kolaudaci a zprovoznění televize Barrandov (vizualizace: TV Barrandov)

BRAND24

Z televize do vězení

Generálním ředitelem TV Barrandov se potom stal Kamil Spáčil, někdejší šéf výroby televize Prima a její servisní společnosti TV Produkce. Ani on se ale na ředitelské židli příliš dlouho neohřál. Letos v lednu musel z televize odejít kvůli nástupu výkonu trestu kvůli finančním podvodům ve společnosti Universal Media. Spáčil měl do účetnictví firmy zakládat fiktivní faktury a dopustit se tím krácení DPH a daně z příjmů ve výši 14,5 milionu korun. O dalších 30 milionů korun měl pak připravit i televizi Prima v době, kdy byl šéfem její výroby. Po Spáčilovi byl vedením TV Barrandov pověřen šéf filmových ateliérů Vladimír Kuba.

Také Kuba ale projektu chystané digitální televize příliš dlouho nevelel. Majitel Barrandova Tomáš Chrenek ho odvolal začátkem května, údajně také kvůli nejasnostem v účetnictví. Podle informací, které má server DigiZone.cz k dispozici, nebyl Kubův odchod „oboustrannou dohodou“, jak vyplynulo z oficiální tiskové zprávy TV Barrandov, ale vyhazovem „na hodinu“. Důvody televize nikdy nesdělila, a vedením projektu byla pověřena finanční ředitelka barrandovských filmových ateliérů Jana Vozárová. Ani ta by však neměla být definitivní generální ředitelkou, takže TV Barrandov zřejmě zahájí vysílání s nějakým úplně jiným šéfem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).