Hlavní navigace

Digitální televize u nás? Hrůza

7. 10. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Dlouho jsem se těšil, až konečně začne televize vysílat digitálně. Dlouho jsem se těšil marně. A když už to přišlo, je to vlastně už na nic, protože zemská digitální televize přišla pozdě a v zastaralém vysílacím standardu. Nabízím pohled zkušenějšího uživatele na celou problematiku. Nejsem odborník, není to technický rozbor. Je to můj názor.

Nova se digitalizaci léta bránila zuby nehty. Nechtěla do éteru vpustit konkurenci, a tak různými právnickými kličkami oddalovala, co se dalo. Dalo by se říci nevděk za to, jak jí počátkem 90. let minulého století stát daroval nejrozsáhlejší celostátní frekvenční síť. Nova svou šanci uchopila a brzy ovládla trh. A jen tak lehce se od lizu odstrčit nenechá.

Zdržovací taktika Novy přihrála diváky satelitu

Lidé postupně přecházeli na satelitní příjem televize, kde bylo díky obchodní politice satelitních operátorů možno naladit česky mluvících programů mnohem víc, než byla klasická „čtyřka“ – ČT 1, ČT 2, Nova a Prima, a to bez měsíčních poplatků. České televizi došla trpělivost a rozhodla se budovat vlastní digitální vysílání bez ohledu na ostatní. Nova s Primou si vyvzdorovaly další programy do pozemních multiplexů, ještě se pokoušely nějaký čas o oddalování, ale zabránit tomu již nešlo.

Komerční stanice ale dosáhly toho, že v okamžiku celoplošného spuštění digitálního vysílání byla penetrace satelitních přijímačů v Čechách už tak vysoká, že to v podstatě přišlo s křížkem po funuse. Nova opět pochopila situaci a přišla s geniálním tahem – zařazení programu Nova HD do volné nabídky satelitního Skylinku. Prostě se ukazuje, že privátní subjekty jsou vždy o krok před státními nebo veřejnoprávními. Česká televize v případě satelitního vysílání HDTV zaostala za Novou asi tři čtvrtě roku.

Že byla vlastně pozemní digitalizace pohřbena už se svým počátkem, dokazuje už ta drobnost, že nové stanice se do multiplexů nehrnou, některé je opouštějí (odchod Óčka z celoplošného multiplexu 3 a „návrat“ do multiplexu 4 s mizivým pokrytím) a multiplexy samy mají problém zaplnit datový tok klienty.

Nova HD - Telefónica

Screenshot vysílání kanálu Nova HD. Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Nova HD na satelitu = konec terestrické platformy?

Musím se přiznat, že zařazení Novy HD do nabídky satelitního Skylinku pro mne bylo spouštěcím mechanismem, kdy jsem se rozhodl se pozemní digitalizací už nezabývat, ale vsadit na satelit. A zprávy Novy, tato černá kronika, které jsem nikdy nesledoval, začaly bohužel být u nás pravidelným pořadem. Konzultoval jsem to s bývalým spolužákem, nyní ředitelem jedné významné firmy působící v televizní branži, a ten mi potvrdil můj názor. Přiznal se, že se často přistihne, jak na ty zprávy Novy kouká a kolikrát ani neví, o čem se v nich hovoří. Prostě kouká na obrázky.

Porovnáte-li si vedle sebe program šířený pozemním multiplexem s tím samým programem vysílaným přes satelit, zjistíte opět významný kvalitativní rozdíl ve prospěch satelitu. Teď nemluvím o HD Novy, ale např. o Primě. Vyšší datový tok je znát, a ten nikdy v pozemní síti nebude. Prostě docházím k závěru, že se u nás pozemní digitální vysílání ještě pořádně nerozjelo a už je zastaralé, není-li to přímo slepá ulička. Satelitně přijímá české televize údajně jíž více jak třetina populace a toto číslo stále prudce stoupá.

O Nově je dále nutno říci, že v nativním HD rozlišení vysílá své zprávy, publicistické pořady, některé přitroublé seriály vlastní tvorby a převzaté zahraniční seriály. Tady je třeba vyzdvihnout např. Kriminálku Miami. Tento seriál je vysloveně točen pouze na vizuální efekty, to je vidět v barvení každé scény, a to je skutečně pastva pro oko. Na druhou stranu je neuvěřitelné, jak Nova dokáže zkazit sportovní přenosy. Rozmazaní hráči a fotbalový míč bývají horší než u normálních SD televizí. Logo HD na obrazovce je tak pouze výsměchem, ne-li drzostí. Bohužel naprosto stejně přistupuje ke svému dalšímu programu Nova Sport HD. V době, kdy jsem si ho předplácel (jaro 2009), jsem u něj nenarazil na jediný pořad ve skutečném nativním HD rozlišení. V tom je Nova úplně vedle.

ČT1 HD screenshot

Ukázka z vysílání kanálu ČT1 HD. Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Česká televize pouze dohání komerční stanice

Česká televize sice koncem srpna spustila své ČT 1 HD, ale zatím je to zklamání. Celý program, kromě jednoho seriálu (Vyprávěj), je pouze přepočítáván ze standardního SD rozlišení. A to je proti nativním HD pořadům Novy opravdu hodně poznat. Nejhorší zvěrstvo páchá ČT u filmů, kde po přepočítání do HD zabírá film asi jen třetinu (!) plochy obrazovky. Přepnutí na SD verzi je pak nezbytností. Takto mi dokonale zkazili zážitek z filmu Katyň, který ČT nedávno uvedla. Marně jsem se těšil na HD.

Samostatnou kapitolou je zvuk. Po počáteční euforii s filmy staženými z internetu jsme se opět vrátili k originální kvalitě. Film si sice z internetu nahrajete a pustíte v HD nebo Full HD kvalitě, (pozor, dle zákona smíte stahovat, ale nic nabízet!) ale drtivá většina nadšenců v rámci úspory místa dost často necitlivě ořeže zvuk. Nebo pětikanálovou verzi úplně vypustí. A to je rozdíl. Máte-li po místnosti skutečně v rozích pokoje rozmístěny efektové reproduktory, tak je to moc a moc znát. Se svou rodinou jsme se shodli, že k správnému filmovému požitku patří také správný zvuk, a to bez kompromisu. A tak přehrání filmu z klasického DVD s pořádným pětikanálovým zvukem je paradoxně asi lepší zážitek, než HD verze stažená z internetu s dvoukanálovým a ještě hodně zkomprimovaným zvukem. Blu-ray přehrávač, který jsme nedávno pořídili, je skutečně vrcholem kvality obrazové i zvukové.

Brava HDTV - screenshot

Brava HDTV je součástí satelitní platformy Skylink. Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Má vůbec smysl SD vysílání po zemi?

A jak k tomu přistupují televizní stanice? Stručně řečeno u nás nijak. Dolby Digital začala jako jediná vysílat ČT 1. Ale pouze dva kanály. Světlou výjimkou je snad stanice Brava HDTV, která se specializuje na vážnou hudbu a vysílá pouze v placené nabídce. Ale ta kvalita zvuku tu je! Není to sice česká stanice, ale je v placené nabídce českých satelitních operátorů. Evropa je již mnohem dál. Mnoho německých televizních stanic vysílá filmy s pětikanálovým zvukem i ve své SD verzi. A opět je to pokoukání o dost jiné, obzvláště když jejich obrazový datový tok dost převyšuje naše běžné SD stanice. Jako příklad bych uvedl skupinu kanálů Select Kino 1 až 7, z nichž vždy tak dva vysílají sice v SD rozlišení, ale s vysokým datovým tokem a k tomu originálním pětikanálovým zvukem.

Lahůdkou je britská ITV. Vysílá sice v nativním HD tak dvě hodiny denně, ale už to stojí za to. Pravidelně ve středu přináší přenosy zápasů Champions League v HD rozlišení s pětikanálovým zvukem. Jako byste byli uprostřed stadionu.

Jako blesk z čistého nebe pak přišlo volné veřejnoprávní vysílání polské TVP HD. Nejen, že většina pořadů je v nativním HD, ale vysílá dost obsahu i s pětikanálovým zvukem. Přenos z festivalu Sopoty byla už jen třešnička na dortu. Takže kde zase Česká televize zaostala? Stále se jen připravuje, plánuje, uvažuje, ale skutek utek…

BRAND24

Konstatuji, že pozemní digitální vysílání je svou kvalitou dobrou volbou tak pro staré CRT přijímače. Nové ploché televizory svým datovým tokem moc neuspokojí. To už je podstatně lepší stejné SD vysílání přes satelit. A když už ho mám, pak je lepší si připlatit pár tisíc korun a jít rovnou do HD příjmu. Rozdíl v kvalitě je několik tříd.

Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz; mezititulky: redakce

Souhlasíte s názorem, že pozemní digitalizace doplatí na průtahy komerčních televizí a většina diváků přejde na satelitní příjem?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).