Hlavní navigace

Digitální televize na Ostravsku a v Brně rapidně zlepšila pokrytí

2. 3. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Hned dva „nové“ digitální vysílače zprovoznily o tomto víkendu České Radiokomunikace. „Nové“ v uvozovkách proto, že se z nich v minulosti už digitálně vysílalo, nebo je dosud využívaly jen některé ze tří digitálních sítí, pro které ČRa zajišťují šíření signálu. V obou případech jde o rozšíření stávajícího pokrytí: v Brně multiplexu 3 a v Ostravě multiplexu 1. Některým divákům ale může start nových vysílačů nadělat problémy.

Digitální ČT zpátky na Opavsku

Největší radost měli o víkendu asi diváci na Opavsku, kam se po půl roce vrátil digitální signál. Česká televize totiž s předstihem zprovoznila pro svůj veřejnoprávní multiplex vysílač Hošťálkovice, díky kterému dosáhne digitální signál všech čtyř programů ČT daleko za hranice samotného města Ostravy, především pak právě na Opavsko. Digitální ČT s Novou tu diváci naladili naposledy loni v září, kdy se měnila vysílací anténa na jiném ostravském vysílači Hladnov (fotogalerie) a změnil se její vyzařovací diagram, takže signál zasahoval opravdu jen Ostravu a část obcí a měst na jih od severomoravské metropole. Spuštěním Hošťálkovic se situace mění, ale jen částečně.

Vzhledem k tomu, že na hošťálkovickém vysílači je stále ještě stará anténa, která umožňuje vedle analogových programů šířit jenom jednu digitální síť s omezeným dosahem, musí se ČT zatím spokojit se sníženým výkonem 14 kW a žádný jiný multiplex odtud zatím vysílat nemůže. Digitální ČT využívá vysílací kanál 54, stejný jako na sousedním vysílači Hladnov, a tentýž, na kterém od jara loňského roku do konce října vysílal komerční multiplex 3 s televizemi Prima, Óčko, Z1, Public a Rádiem Proglas (vysílací kanál měl multiplex 3 pouze propůjčený, protože na něm má podle harmonogramu digitalizace vysílat právě ČT). Ostatní digitální sítě musí se spuštěním Hošťálkovic počkat až na výměnu hlavní antény.

Mux 1 - pokrytí Hošťálkovice, březen 2009

Mapa teoretického pokrytí veřejnoprávního multiplexu z vysílače Ostrava – Hošťálkovice při sníženém výkonu 14 kW (Zdroj: ČT)

Plným výkonem 100 kW až v listopadu

Nižším výkonem 14 kW bude ČT digitálně vysílat z Hošťálkovic do konce letošního října. Na přelomu léta a podzimu plánují České Radiokomunikace za pomoci speciálního dvoumotorového vrtulníku Kamov Ka-32, který použily také loni na podzim na pražském Žižkově, vyměnit v Hošťákovicích anténu, a koncem října zvýší výkon veřejnoprávního multiplexu na plných 100 kW. Podle Technického plánu přechodu se tak mělo stát až o rok později. Po výměně antény by z Hošťálkovic mohly začít vysílat i další dva multiplexy s komerčními televizemi, ty však zatím předčasné spouštění tohoto vysílače neplánují. Pro televize Nova a Prima, které mají na Ostravsku ukončit analogové vysílání až v roce 2011, by to znamenalo příliš dlouhý souběh a zbytečné dvojí náklady na šíření signálu.

Předčasným spuštěním Hošťálkovic veřejnoprávní televize neporušuje platný harmonogram digitalizace, protože ten obsahuje pouze nejzazší možné termíny spouštění digitálních a vypínání analogových vysílačů. Na druhou stranu, harmonogram vyvažuje postupné vypínání a zapínání tak, aby nově spuštěné digitální vysílače nerušily analogové. Proto také Kavčí hory musely pro předčasné zahájení digitálního vysílání z ostravských Hošťálkovic žádat Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který jim vyhověl. Podobným způsobem ČTÚ dovolí veřejnoprávní televizi předčasně spustit digitální vysílání z jihomoravského vysílače Děvín v listopadu letošního roku (ve stejnou dobu, kdy dojde k navýšení výkonu multiplexu 1 z Hošťálkovic).

Mux 1 - pokrytí Hladnov a Hošťálkovice, listopad 2009

Mapa teoretického pokrytí veřejnoprávního multiplexu z vysílače Ostrava – Hošťálkovice při plném výkonu 100 kW, na který vysílač přejde letos v listopadu (Zdroj: ČT)

Ostravsko čeká ještě na třetí vysílač

Hošťálkovicemi expanze digitálního vysílání ČT na Ostravsku nekončí. Veřejnoprávní televize plánuje pro region spustit ještě jeden vysílač na Lysé hoře (v červenci 2010), a částečně region dokryje také vysílač Praděd (od září 2010). Lysá hora využije stejně jako Hošťálkovice a Hladnov vysílací kanál 54, čímž vznikne poměrně rozsáhlá jednofrekvenční síť, která pokryje celou ostravskou aglomeraci a široké okolí. Všechny tři vysílače budou vysílat v horizontální polarizaci (na rozdíl od Prahy a Brna, kde městské vysílače vysílají vertikálně a příměstské horizontálně). Úplně stejným způsobem bude na Ostravsku řešený i multiplex 2 s televizemi Nova, Prima a Barrandov, zatímco multiplex 3, pro který zajišťují vysílače také České Radiokomunikace, bude vysílat pouze z Hladnova a Hošťálkovic.

Mux 1 - pokrytí Hladnov, listopad 2008

Mapa teoretického pokrytí veřejnoprávního multiplexu na Ostravsku do tohoto víkendu, kdy ČT digitálně vysílala pouze z vysílače Ostrava – Hladnov (Zdroj: ČT)

Multiplex 3 v Brně i z Barvičovy

O jeden vysílač o víkendu posílil také multiplex 3 s televizemi Óčko, Z1, Public a Rádiem Proglas. Brněnští diváci ho nově naladí také z městského vysílače v Barvičově ulici, stejně jako multiplexy 1 a 2. A stejně jako ony, také multiplex 3 využil pro Brno jednofrekvenční síť na kanále 59, do které se kromě Barvičovy zapojil také vysílač Hády, z něhož jediného dosud tento multiplex pro Brňany a obyvatele blízkého okolí vysílal. Pokrytí samotného Brna se příliš nezvětšilo, problém ale mohl nastat u diváků, kteří dosud přijímali signál multiplexu 3 z vysílače Hády, ale jsou blíž vysílači v Barvičově ulici. V určitých místech může vznikat problém zvaný „pre echo“, kdy některé typy digitálních přijímačů nedokáží zpracovat signál z více vysílačů zapojených do jednofrekvenční sí­tě.

BRAND24

Mux 1 - pokrytí Brno Barvičova

Mapa teoretického pokrytí multiplexu 3 z vysílače Brno – Barvičova (Zdroj: České Radiokomunikace)

Diváci, kteří by chtěli multiplex 3 ladit z vysílače Barvičova, také musí pootočit venkovní anténu o 90 stupňů, protože z Barvičovy tato digitální síť vysílá s vertikální polarizací, na kterou nebývají příjmové televizní antény na střechách domů většinou uzpůsobené. Zvlášť když z vysílače Hády multiplex 3 vysílal a dále vysílá s polarizací horizontální.

Měly by i komerční televize urychlit spouštění digitálních vysílačů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).