Hlavní navigace

Digitální televize dorazila do Českých Budějovic

1. 10. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Diváci v Českých Budějovicích a velké části jižních Čech mohou ode dnešního rána naladit zemské digitální vysílání České televize a Českého rozhlasu. Na vysílači Kleť odstartoval takzvaný veřejnoprávní multiplex, společná digitální síť ČT a ČRo, která obsahuje čtyři televizní a sedm rozhlasových programů. Stejná digitální síť je ode dneška dostupná také z hlavního středočeského vysílače Cukrák, odkud již ČT a ČRo digitálně vysílají v přechodném multiplexu A společně s televizí Nova.

Kde a jak naladit digitální ČT

Pro Jihočechy je zemská digitální televize novinkou. Až na výjimky, kdy ji diváci mohli naladit v příhraničí z Německa nebo Rakouska, se k nim dosud signál pozemně šířené digitální televize nedostal. Ode dnešního rána jej naladí z vysílače Kleť, odkud Česká televize a Český rozhlas digitálně vysílají na kanále 49 výkonem 100kW. Startu digitálního vysílání muselo předcházet uvolnění vysílacího kanálu, který do včerejší půlnoci využíval pro své analogové vysílání program ČT 2. Veřejnoprávní Dvojku tudíž diváci, kteří ji přijímali z Kleti, už analogově nenaladí. Pro její příjem potřebují digitální set-top-box, případně si musí zajistit jiný druh příjmu přes kabel, IPTV nebo satelit.

Česká televize bude do února příštího roku jedinou televizí, která bude v jižních Čechách dostupná z pozemního digitálního vysílače. Na 1. února 2009 naplánovala start své digitální sítě v Českých Budějovicích společnost Telefónica O2, zatím ale není jasné, které televize v ní budou vysílat (tento multiplex ale nebude využívat vysílač Kleť). Televize Nova a Prima v digitální síti Českých Radiokomunikací a nové komerční televize v síti Czech Digital Group zahájí zemské digitální vysílání z Kleti příští rok v srpnu. Společně s Novou bude ve stejné síti také její filmový kanál Nova Cinema, Prima a její bonusový program Prima klub a také nová plnoformátová televize Barrandov.

Předpokládaná mapa pokrytí - Kleť

Mapa teoretického pokrytí veřejnoprávního multiplexu 1 z hlavního jihočeského vysílače Kleť (kliknutím obrázek zvětšíte)

Co lze z Kleti naladit už nyní?

Vysílač Kleť - ilustrační

Nynější digitální vysílání z Kleti obsahuje televizní programy ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport, ČT 24 a rozhlasové stanice ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha, ČRo 3 – Vltava, ČRo 4 – Rádio Wave, Rádio Česko, ČRo Leonardo a ČRo D-dur. Analogové vysílání televizních programů Nova (kanál 2), Prima (kanál 33) a ČT 1 (39) z Kleti pokračuje a skončí až v červnu 2010. Diváci, kteří budou chtít pozemní cestou sledovat Novu a Primu a zároveň i všechny programy České televize, budou muset ve chvíli, kdy budou chtít sledovat analogově šířené programy, vypínat set-top-box. Pokud se budou chtít dívat na programy ČT 2, ČT 4 Sport nebo ČT 24, musí digitální přijímač zase zapnout. To samé platí pro poslech digitálních programů Českého rozhlasu z veřejnoprávního multiplexu.

Ze stanic ČRo, které dosud v jižních Čechách pozemně nevysílaly, se díky této digitální síti k posluchačům dostane stanice ČRo 4 – Rádio Wave pro mladé, zpravodajská stanice Rádio Česko, vědecko-populární ČRo Leonardo a program ČRo D-dur zaměřený na vážnou hudbu. K jejich poslechu je ale nutné opět použít televizní set-top-box a mít zapnutý televizor. Český rozhlas považuje vysílání přes televizní digitální síť za dočasnou záležitost, než se vyřeší legislativní a technické problémy spojené s uvolněním kmitočtů pro speciální digitální rozhlasové sítě ve standardu T-DAB. Poté bude možné spustit samostatné digitální rozhlasové vysílání, které posluchači naladí na digitálních rozhlasových přijímačích.

Programy veřejnoprávního multiplexu
TV ČT 1 logo 2007 zmenšené
TV ČT 2 logo 2007 zmenšené
TV ČT 24 logo 2007 zmenšené
TV ČT 4 Sport logo 2007 zmenšené
Rádio ČRo 1 - Radiožurnál logo
Rádio ČRo 2 Praha logo
Rádio ČRo 3 Vltava logo
Rádio ČRo 4 - Radio Wave logo
Rádio ČRo D-dur logo
Rádio ČRo Leonardo logo
Rádio ČRo Radio Česko logo

Diváci ve středních Čechách mají digitální ČT dvojmo

Veřejnoprávní multiplex se čtyřmi programy České televize a sedmi stanicemi Českého rozhlasu začal vysílat dnes nad ránem také z hlavního středočeského vysílače Cukrák. Diváci jej naladí na kanále 53, který do včerejší půlnoci využívala analogová ČT 2. Česká televize i Český rozhlas přitom z Cukráku už digitálně vysílají v přechodné digitální síti A (společně s Novou). Na rozdíl od této sítě má ale veřejnoprávní multiplex desetinásobně vyšší výkon. Zatímco multiplex A vysílá s výkonem 10kW, veřejnoprávní multiplex 1 má výkon 100kW a tím pádem se digitální signál ČT a ČRo dostane i tam, kde měli diváci s příjmem tohoto vysílání problémy.

Cukrák - šířka

Ze středočeského vysílače Cukrák ode dneška vysílají programy České televize a Českého rozhlasu hned ve dvou multiplexech: v přechodné síti A na kanálu 25 výkonem 10kW a ve veřejnoprávním multiplexu na kanálu 53 výkonem 100kW (Foto: Jan Potůček, DigiZone.cz)

BRAND24

Dvojí digitální vysílání ČT a ČRo z Cukráku skončí 31. října, kdy České Radiokomunikace ukončí vysílání přechodného multiplexu A na kanálu 25 a spustí místo něj svůj multiplex 2 s televizemi Nova a Prima na kanálu 41. Ke stejnému dni začne tato digitální síť vysílat na stejném kanálu 41 také na hlavním pražském vysílači Žižkov, a rovněž 31. října na Žižkově odstartuje na kanálu 53 veřejnoprávní multiplex 1. Obě digitální sítě využijí na Cukráku a Žižkově stejné vysílací kanály a vytvoří tak pro Prahu a střední Čechy jednofrekvenční síť, která funguje již dnes v případě přechodné digitální sítě A na kanálu 25.

Jihočeši se brzy dočkají digitální ČT také v Sušici

Česká televize zahájí ještě letos na podzim digitální vysílání také v dalším jihočeském regionu, na Sušicku. Původně zde měl veřejnoprávní multiplex odstartovat již 31. října, kvůli technickým úpravám vysílače Svatobor ale ČT tento termín nakonec posunula na 17. listopadu. Na rozdíl od Kleti však před spuštěním digitálního vysílání nebude nutné vypnout analogovou ČT 2. Veřejnoprávní multiplex totiž využije volný kanál 49, na kterém vysílá i Kleť, a Svatobor s ní vytvoří jednofrekvenční síť. Analogová ČT 2 využívá na sušickém Svatoboru kanál 52, který veřejnoprávní televize vypne 30. listopadu. Tento termín se ale může posunout na později, v závislosti na tom, jak rychle bude chtít operátor multiplexu 3 zahájit vysílání na 52. kanále z plzeňského vysílače Krašov, s nímž by se analogová ČT 2 ze Svatoboru rušila.

Vadilo by vám zapínat a vypínat set-top-box, kdykoli byste chtěli pozemně sledovat ČT 2 nebo komerční Novu a Primu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).