Hlavní navigace

Digitální rozhlas odstartoval. Zatím ho naladíte jen v Praze a Příbrami

4. 4. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Přesto, že oprávnění pro zemské digitální rozhlasové vysílání v Praze a středních Čechách získaly České Radiokomunikace, jako první začala v metropoli vysílat konkurenční firma Teleko. Získala totiž dvě individuální oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), jež se vztahují na Prahu a Příbram, kde Teleko sídlí. Oproti dosavadním testům digitálního rozhlasu jde tentokrát o řádné vysílání, které nebude po několika týdnech přerušeno. Obsah rozhlasových multiplexů tvoří jak stanice veřejnoprávního Českého rozhlasu, tak komerční Dance rádio a křesťanské rádio Proglas.

Překvapení: jak to, že v Praze vysílá Teleko?

Na start digitálního rozhlasu v Praze od společnosti Teleko upozorňovali čtenáři na diskusním fóru DigiZone.cz už v polovině minulého týdne. Všeobecně se předpokládalo, že jde o další z mnoha testů této firmy, která se bezpochyby zemskému digitálnímu rozhlasu věnuje nejvíce ze všech operátorů v České republice (a již v roce 2005 navrhovala harmonogram zavádění celoplošných multiplexů v rozhlasovém systému T-DAB). Až do pátku 1. dubna Teleko nové vysílání v Praze nekomentovalo, teprve poté vydalo oficiální tiskovou zprávu, v níž oznámilo, že zahájilo první řádné zemské digitální rozhlasové vysílání v České republice. A to hned na dvou místech: kromě Prahy i v Příbrami, kde firma sídlí.

Jak je možné, že v Praze a středních Čechách provozuje digitální rozhlas zrovna Teleko, když oprávnění pro krajskou rozhlasovou síť zde získaly České Radiokomunikace? Vysvětlení přinesl sám jednatel firmy Teleko Tomáš Řapek, který webu Český rozhlas Digital řekl, že firma získala od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) dvě individuální oprávnění pro samostatné vysílání na území Prahy a středních Čech. Je to na základě individuálních oprávnění k využívání rádiových kmitočtů rozhlasové služby od ČTÚ. Jejich čísla jsou 175269/DA a 175267/DA, uvedl Řapek. Bohužel, texty těchto oprávnění dosud nejsou vystaveny na webu ČTÚ, takže není jasné, jakým způsobem se k nim Teleko dostal.

Programy v pražském a příbramském multiplexu DAB a DAB+
Rádio ČRo Radio Wave 100
Rádio ČRo Leonardo 100
Rádio ČRo D-dur logo 100
Rádio Dance radio 100
Rádio Proglas logo 100
Technické parametry pražského a příbramského multiplexu DAB a DAB+
Program Vysílací standard Vysílací kanál Datový tok
Český rozhlas Radio Wave DAB LA 160 kbit/s
Český rozhlas Leonardo DAB+ LA 40 kbit/s
Český rozhlas D-dur DAB+ LA 64 kbit/s
Radio Proglas DAB LA 160 kbit/s
Dance radio DAB+ LA 64 kbit/s

Zdroj: Teleko

Teleko chtělo pražský krajský multiplex, ale neuspělo

Překvapení je o to větší, že Teleko původně usilovalo o licenci pro provozování krajské digitální rozhlasové sítě pro Prahu a střední Čechy, ale neuspělo. ČTÚ loni v říjnu vypsal výběrová řízení na krajské multiplexy pro digitální rozhlas ve všech krajích České republiky, přičemž výběr operátorů probíhal formou dražby. Vyvolávací cena pro každý kraj se odvíjela od počtu jeho obyvatel, v podstatě šlo o ekvivalent desetiny počtu obyvatel v korunách. V Praze a středních Čechách šlo o 229 tisíc korun. Zájem o provozování rozhlasového multiplexu tu kromě vítězných Českých Radiokomunikací a společnosti Teleko projevila i plzeňská firma RTIcz.

Zatímco RTIcz nabídla za pražský kmitočet v dražbě 300 tisíc korun, firma Teleko přišla s jedním milionem a 1 001 korunami a České Radiokomunikace s 1 374 010 k­orunami. Cena byla hlavním kritériem řízení, takže Radiokomunikace celkem logicky vyhrály. ČTÚ udělil právo k využívání rádiových kmitočtů společnosti České Radiokomunikace, protože tato společnost nabídla za udělení práva k využívání rádiových kmitočtů nejvyšší částku, odůvodnil poté úřad, proč vydal dražený kmitočet právě této společnosti. Jde však o jiný kmitočet, než na kterém dnes v Praze a Příbrami vysílá firma Teleko. České Radiokomunikace získaly vysílací kanál LI s kmitočtovým rozsahem 1465,888–1467,424 MHz, Teleko vysílá na kanálu LA.

DAB - pokrytí Prahy 1.4.2011

Mapa pokrytí signálem digitálního rozhlasu z vysílače Praha – Strahov, kanál LA, výkon 2,5 kW (Zdroj: Teleko; mapu kliknutím zvětšíte)

Kdo dřív přijde, ten dřív mele?

České Radiokomunikace zatím podle výkonného ředitele Kamila Levinského neví, kdy spustí svůj pražský a středočeský multiplex pro digitální rozhlas. Co se týče úplně nejpozdějšího začátku vysílání podle licence, měli bychom odstartovat šest měsíců od udělení pokynu ze strany klienta nebo maximálně dva roky od přidělení kmitočtové sady. De facto 11. března 2013 toto vysílání musí běžet. Velmi rádi bychom ho spustili dříve. Samozřejmě bude záležet na tom, zda se nám podaří najít obchodní model, aby se tak opravdu stalo, vysvětlil Levinský v nedávném rozhovoru pro DigiZone.cz. Nečekaným startem multiplexu firmy Teleko se ale situace výrazně mění: v Praze nastal boj o klienty, a pokud si České Radiokomunikace nepospíší, získá většinu rádií pro svoje digitální vysílání právě příbramské Teleko.

Levinský ve zmíněném rozhovoru prohlásil, že pro rozjezd digitálního rozhlasového vysílání by bylo vhodné, aby na multiplexu participovala vedle veřejnoprávního Českého rozhlasu také soukromá rádia. To se už děje v případě pražského a příbramského multiplexu firmy Teleko, v němž vysílá jak Český rozhlas, tak soukromé Dance radio či křesťanské rádio Proglas, které je rovněž soukromé. Myslím si, že v úplně krátkodobém horizontu je motivace výrazně menší než v případě televizního vysílání, odpověděl Levinský na otázku, zda budou komerční rádia dostatečně motivovaná k digitálnímu vysílání, když je nic nenutí vypínat analogový signál. Žádný důležitý hráč na trhu si ale podle výkonného šéfa Českých Radiokomunikací nebude moci dovolit digitální vysílání pominout.

DAB - pokrytí Příbrami 1.4.2011

Mapa pokrytí signálem digitálního rozhlasu na Příbramsku, kanál LA, výkon 400 W (Zdroj: Teleko; mapu kliknutím zvětšíte)

Do éteru se v Praze vrátilo Radio Wave

Prostřednictvím pražského rozhlasového multiplexu firmy Teleko se do éteru po letech vrátilo Radio Wave, stanice Českého rozhlasu pro mladé. Naladí ho ale jen posluchači s digitálním rozhlasovým přijímačem, kterých je na českém trhu pomálu. Sama firma Teleko si to uvědomuje, a tak prostřednictvím svého webu nabízí k prodeji tři typy digitálních rádií značky Pure, jejichž cena se pohybuje od necelých dvou do sedmi a půl tisíce korun. Digitální přijímače umí zpracovat i analogový signál v FM pásmu, z digitálních formátů pak „přečtou“ DAB, DAB+ (jak ve III. pásmu, tak v L-bandu, v němž se nyní vysílá) i DMB, což je multimediální aplikace, která umožňuje v rozhlasovém multiplexu šířit i televizní vysílání, a dražší typy přijímačů dokáží naladit přes wifi i internetová rá­dia.

Kromě Radia Wave vysílá v pražském a příbramském multiplexu firmy Teleko ještě dvě veřejnoprávní stanice: vědecko-populární Český rozhlas Leonardo a na vážnou hudbu zaměřený Český rozhlas D-dur. Komerční sféru zastupují již zmíněné Dance radio a rádio Proglas. Vysíláme radiotexty DLS i slideshow SLS. Zbývající volná kapacita rozhlasového kanálu pojme další desítky programů.Vysílá se v systému DAB a DAB+, sdělil jednatel firmy Teleko Tomáš Řapek, který v minulosti působil v oddělení kmitočtového spektra Úřadu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). V Praze multiplex vysílá ze Strahova výkonem 2,5 kW, v Příbrami pak výkonem 400 W.

Digitální rozhlasové přijímače, které prodává firma Teleko
Pure Mi Pure Evoke 1S Marshall edition Pure Sensia
Digitální rádio Pure Mi
Digitální rádio Pure Evoke 1S Marshall edition
Digitální rádio Pure Sensia

Zdroj: Teleko (obrázek kliknutím zvětšíte)

Teleko má oprávnění pro pět dalších krajů

V tendru ČTÚ na krajské sítě pro digitální rozhlas vydražila firma Teleko hned pět kmitočtů. V dohledné době by měla začít vysílat v Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Naopak západ a jih republiky, konkrétně Plzeňský, Karlovarský a Jihočeský kraj pokryje signálem zemského digitálního rozhlasu plzeňská společnost RTIcz. Pro obě firmy platí stejné podmínky, o nichž hovořil Kamil Levinský z Českých Radiokomunikací: vysílání musí odstartovat nejpozději do půl roku od výzvy klienta, který by chtěl využít programovou pozici v multiplexu, nebo do dvou let od obdržení písemného rozhodnutí ČTÚ o udělení kmitočtů. Tedy do března 2013. Kde se ale vezmou klienti, když kromě Českého rozhlasu nikdo digitálnímu vysílání příliš neholduje?

BRAND24

Budeme oslovovat kohokoli, kdo bude schopen financovat vysílání v multiplexu. Pozic v něm bude relativně dost. Pokud bude internetové rádio schopné finančně utáhnout vysílání pro Prahu a střední Čechy, a bude to pro ně zajímavé – z hlediska zásahu reklamy to je nejlukrativnější region, čemuž odpovídá i prodejní cena kmitočtů, která byla ze všech krajů naprosto nejvyšší – myslíme si, že je přirozeně v zájmu Českých Radiokomunikací se dohodnout o zařazení těchto typů rádií, nastínil plán Českých Radiokomunikací Kamil Levinský. Největším klientem by ale byl bezesporu Český rozhlas, který však stále čeká na zvolení řádného generálního ředitele. Bez něj se zřejmě do digitálního vysílání ve více krajích nepustí.

Provozovatelé budoucích krajských multiplexů zemského digitálního rozhlasu
Kraj Vysílací kanál Střední kmitočet (MHz) Kmitočtový rozsah (MHz) Počet obyvatel v dosahu sítě Provozovatel
Praha a Středočeský LI 1466,656 1465,888–1467,424 2 291 579 České Radiokomunikace
Plzeňský LM 1473,504 1472,736–1474,272 550 688 RTIcz
Karlovarský LJ 1468,368 1467,600–1469,136 304 343 RTIcz
Jihočeský LD 1458,096 1457,328–1458,864 625 267 RTIcz
Ústecký LG 1463,232 1462,464–1464,000 820 219 Teleko
Liberecký LL 1471,792 1471,024–1472,560 428 184 Teleko
Královéhradecký LH 1464,944 1464,176–1465,712 550 724 Teleko
Moravskoslezský LP 1478,640 1477,872–1479,408 1 265 019 Teleko
Jihomoravský LE 1459,808 1459,040–1460,576 1 134 786 Teleko

Zdroj: ČTÚ; o kmitočty v Olomouckém, Zlínském a Pardubickém kraji neprojevil nikdo zájem

Koupíte si digitální rádio, abyste mohli přijímat multiplex společnosti Teleko?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).