Hlavní navigace

Digitální rozhlas na Příbramsku v L bandu skončil. Vysílá už pouze ve III. pásmu

18. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Operátor nevylučuje, že do budoucna požádá telekomunikační úřad o kmitočtové příděly i ve III. pásmu, a to v lokalitách, ve kterých už působí. Ještě nad tím ale blíže neuvažoval.

Spolu se startem digitálního rozhlasu v III. pásmu, které se uvolnilo po skončení analogového zemského televizního vysílání, bylo na Příbramsku ukončeno šíření této technologie v rámci pásma L. To se zde používalo doposud. Serveru DigiZone.cz to potvrdil ředitel společnosti Teleko Tomáš Řapek. Zjistili jsme, že pokrytí ve III. pásmu je přibližně o 30 % lepší, uvedl Řapek. Příbram je tak vůbec první lokalitou, kde Teleko nepoužívá pro distribuci L pásmo.

Tipy C

K TÉMATU: V Příbrami začal vysílat historicky první český multiplex pro digitální rozhlas ve III. pásmu

L-band ale nechceme zatracovat. Ideální je toto vysílání například pro Prahu nebo Brno, konstatoval Řapek. Pokud by se v těchto lokalitách III. pásmo přece jen používalo, operátor by pro šíření signálu potřeboval vyšší kótu. Zdali budeme žádat Český telekomunikační úřad (ČTÚ) o kmitočtové příděly na III. pásmo v lokalitách, ve kterých už působíme, na to je ještě předčasné odpovídat, myslí si šéf Teleka. Operátor v současné době šíří digitální rozhlasový signál v Praze, Příbrami, Liberci, ve východních Čechách, na Brněnsku, Ostravsku a v severních Čechách.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).