Hlavní navigace

Digitální novela dala operátorům prostor ke kreativitě, TPP ho omezil

21. 12. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
21. 12. 2007

Postav síť s jakými parametry chceš, jen o tom dej dopředu všem vědět, mohli bychom parafrázovat paragrafy zákona 304/2007 Sb. (tzv. digitální novela), které se týkají provozovatelů vysílacích sítí. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) k tomu ve svém Technickém plánu přechodu (TPP) ale operátorům dodává: Pokud nepostavíš takovou síť, na kterou jsme spočítali pokrytí, nedostaneš žádné kmitočty navíc (i když tě nejspíš někteří diváci nenaladí).

ČTÚ počítá u sítí zemského digitálního televizního vysílání s modulačním schématem 64-QAM, provozním režimem 8K, kódovým poměrem 2/3 a ochranným intervalem 1/4. Při jejich dodržení je užitečný datový tok v síti 19,91 Mbitu za sekundu, maximální vzdálenost vysílačů v SFN může být až 67,2 kilometru a čas ochranného intervalu je 224 mikrosekund.

V současnosti pracují Radiokomunikace a Telefónica O2 s ochranným intervalem 1/8 a Czech Digital Group dokonce s hodnotou 1/16. Dosahují tak sice vyššího užitečného datového toku, ale jejich vysílače v jednofrekvenční síti od sebe mohou být nejvýš 33,2, resp. 16,8 kilometru daleko. Čas ochranného intervalu je u dnešních sítí také nižší: 112 nebo 56 mikrosekund.

PODÍVEJTE SE NA: Mapy zavádění zemského digitálního vysílání v ČR podle TPP

Pro vysílací sítě provozované podle jiných plánovacích parametrů … nelze přidělit pro zajištění dostatečného pokrytí jednotlivých územních oblastí další rádiové kanály přidělené České republice (závěrečným dokumentem Regionální radiokomunikační konference Mezinárodní telekomunikační unie), varuje operátory dopředu TPP.

BRAND24

Provozovatelé vysílacích sítí by teoreticky mohli dostat pro svoje dílo kmitočty, které se ČTÚ podaří se sousedními státy České republiky zkoordinovat separátně, tedy nad rámec závěrů Regionální radiokomuniční konference. Pro takovou eventualitu si ale TPP klade podmínku – v lokalitě, pro kterou by byly takové rádiové kanály určené, už musí být vypnuté analogové televizní vysílání.

Nikde v TPP ani v digitální novele naopak není napsané, že se musí vysílat ve formátu MPEG-2, ani to, že se v DVB-T nemohou objevit placené programy. K používání komprese MPEG-2 u svých digitálně vysílaných programů se zatím přihlásila pouze Česká televize. I ta si nechává ale možnost přejít po ukončení vypínání analogové televize v Česku na jiný formát (MPEG-4).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).