Hlavní navigace

Digitalizace v ohrožení, Nova a Prima váhají nad bonusem

23. 8. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
23. 8. 2006

Rok a čtvrt schvalovaná digitální novela 235/2006 Sb. přiřkla televizím Nova a Prima každé po jedné bonusové licenci na další program. Stanice musí ale do 90 dnů od chvíle, kdy zákon vstoupil v účinnost, doručit Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) prohlášení, ve kterém odsouhlasí Technický plán přechodu a zaváží se analogové vysílání v souladu s termíny uvedenými v tomto harmonogramu ukončit. A kuriozní moment je tu. Ačkoli lhůta vyprší 29. srpna, tedy příští úterý, Technický plán přechodu ještě není schválený a televize tak nemají s čím souhlasit. Rozporu si všiml týdeník Euro.

Zástupci Novy a Primy zatím podle týdeníku ještě nesdělili, zda žádosti skutečně podají. V tuto chvíli nechceme nic komentovat, omezila se mluvčí TV Nova Veronika Šmítková. Vše záleží na tom, zda bude obsah Technického plánu přechodu akceptovatelný. Bude-li tomu tak, jsme připraveni obratem – poté co jej odsouhlasíme – zažádat RRTV o udělení kompenzační licence, uvedla mluvčí TV Prima Jana Malíková.

BRAND24

Bez bonusové licence nemusejí analogové komerční televize vracet nic a záleží to jen na jejich libovůli. Česká digitalizaci by tak rázem šlápla na brzdu, protože bez navrácených kmitočtů se nové multiplexy neobejdou. Scénář, který je katastrofický pro všechny, kteří chtějí mít na televizoru pestřejší výběr, hraje Primě a Nově do kapsy. Od začátku roku 2008 Česká televize prakticky přestane vysílat reklamu a o koláč televizní inzerce (11,8 miliardy korun v roce 2005) by se tak podělily jen dva subjekty s celoplošnou terestrickou licencí.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) na dokončení Technického plánu přechodu intenzivně pracuje, právě kvůli problému s Novou a Primou. Zítra se uskuteční workshop, na kterém se prodiskutují poslední připomínky k předloženému návrhu, jeho schválení je plánované na pátek. Podle Eura se řada odborníků se obává, že překotný spěch se může neblaze podepsat na kvalitě materiálu. Rovněž panují obavy z toho, že harmonogram vypínání analogu a zapínání digitálu bude obsahovat technické nonsensy. DigiZone.cz však míní, že lidé z ČTÚ nad plánem trávili dost času, mají soudnost a případné nedostatky se vyřeší za běhu. Nicméně podle některých připomínek může hrozit i to, že některé oblasti jižní Moravy budou mít po určitou dobu televizní signál vůbec – ani analogový, ani digitální.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).