Hlavní navigace

Digitalizace tématem Televizních novin i Událostí, komentářů

19. 7. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
19. 7. 2007

Schválení diginovely na středečním jednání vlády se stalo objektem zájmu hlavních zpravodajských relací televize Nova i veřejnoprávní České televize. Zatímco Nova se soustředila především na kritiku finálního textu novely (vadí jí především snížení počtu kompenzačních licencí za předčasné opuštění analogu ze dvou na jednu, s platností pouze do vypnutí analogového vysílání), ČT připravila bohatý diskusní blok v Událostech, komentářích.

VIDEO: Příspěvek Televizních novin o diginovele (TV Nova, 18.7.2007)

Náměstek ministra vnitra pro informatiku a hlavní autor diginovely Zdeněk Zajíček pro ČT upřesnil, jak to myslel se sedmdesáti televizními programy, které by mohly po vypnutí analogu vysílat v České republice v pozemních digitálních sítích: Sedmdesát pozic je teoretická kalkulace a hudba velké budoucnosti. Něco takového bych já osobně očekával možná za deset let. V tuhle tu chvíli určitě tady bude dostatek pozic, tak aby si existující televize a další televize, které přijdou na trh, mohly začít konkurovat.

VIDEO: Diskuse o diginovele v Událostech, komentářích (ČT 2 a ČT 24, 18.7.2007)

Kolik stanic bude pozemně skutečně vysílat, rozhodne podle ministra a předsedy Legislativní rady vlády Cyrila Svobody (KDU-ČSL) život. Já si myslím, že výsledek bude takový, že tady bude několik televizí nebo několik stanic, které lidi budou velmi sledovat. Potom pár se na tom přiživí a zbytek bude bojovat o přežití. To nebude tak, že najednou se všechno dramaticky změní, míní Svoboda. Šéfredaktor týdeníku Marketing a Media Daniel Koppl v redakčním příspěvku dodal, že obvyklá je existence asi sedmi silnějších televizních stanic a několika menších programů.

BRAND24

Podle Svobody i po přechodu na digitální vysílání zůstane Nově, Primě a ČT silné postavení na trhu: Budou velmi silní, to nikdo netvrdí, že se nebude pokračovat v tomto. Já myslím, že k tomu přistoupí jeden nebo dva jako skutečný konkurent, takže ta nabídka bude širší, ale podle mě se nestane něco zcela dramatického. Redaktor Marketingu a Media Juraj Gerbery v této souvislosti zmínil, že digitalizace bude znamenat větší kvantitu televizních stanic, ale ne větší kvalitu televizního vysílání.

Úpravu udělování vysílacích licencí, které bude moci podle textu diginovely získat každý, kdo si podá žádost a splní zákonné podmínky, v ČT podpořil předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Václav Žák. S nástupem digitalizace všude v Evropě, na světě se liberalizuje vstup na trh. To, že se to děje i u nás, je logický krok. Já ho vítám. A kontrola obsahu vysílání, ta zůstane a bude probíhat s většími nároky ještě než dosud, uvedl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).