Hlavní navigace

Diginovela prošla vládou, nyní míří do Poslanecké sněmovny

18. 7. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
18. 7. 2007

Vláda podle očekávání schválila na dnešním jednání návrh novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, který má odblokovat proces digitalizace televizního vysílání v České republice. Novelu kabinetu předložily ministerstva vnitra, kultury a průmyslu a obchodu. Podle serveru ČRo Digital ministři přijali novelu jednomyslně a nepadly k ní ani žádné výhrady.

Novela nyní po malých úpravách, které si vyžádala Legislativní rada vlády a které už byly zapracovány do dokumentu schváleného vládou, putuje do Poslanecké sněmovny. Dolní komora parlamentu by se jím měla zabývat na mimořádné srpnové schůzi, mezi druhým a třetím čtením návrhu vládních reforem.

Předkladatelé pravděpodobně budou navrhovat zkrácené projednání podle druhého odstavce § 90 jednacího řádu sněmovny. Poslanci se pak rozhodnou, zda vysloví s novelou souhlas už v prvním čtení. V takovém případě by k ní nebylo možné podávat pozměňovací návrhy, uvedl ČRo Digital. Pokud by zkrácené projednávání neprošlo, čekají novelu zdlouhavá tři kola projednávání s možností pozměňovacích návrhů.

BRAND24

Předkladatelé se ale chtějí tomuto procesu vyhnout, protože poslední novela vysílacího zákona procházela sněmovnou – právě kvůli velkému počtu pozměňovacích návrhů – téměř dva roky. Ze sněmovny půjde novela do Senátu a pokud ji senátoři schválí, měl by ji podepsat prezident republiky. Senát ale může novelu vrátit poslancům s vlastním návrhem úprav, které mohou poslanci přehlasovat, nebo novelu přijmout v novém znění.

Podle Cyrila Svobody (KDU-ČSL), ministra a předsedy Legislativní rady vlády, nemá novela šanci na projednání ve sněmovně dříve než v září a platit začne zřejmě až od 1. ledna 2008. Oproti tomu předseda Asociace digitálních televizí a generální ředitel hudebního kanálu Óčko Jiří Balvín se domnívá, že by diginovela mohla projít oběma komorami parlamentu v říjnu. Termín přijetí a účinnosti novely je důležitý zejména kvůli spouštění veřejnoprávního multiplexu České televize a Českého rozhlasu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).