Hlavní navigace

Diginovela by mohla doputovat k poslancům už v srpnu

3. 7. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
3. 7. 2007

Poslanecká sněmovna by se mohla zabývat návrhem digitální novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání už v srpnu a ne až na zářijové schůzi, jak na pondělní tiskové konferenci naznačil ministr a předseda Legislativní rady vlády Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Serveru Česká média to řekl náměstek ministra vnitra pro informatiku a jeden z autorů návrhu novely Zdeněk Zajíček.

Podle Zajíčka je nutné, aby se novela dostala na program srpnové schůze sněmovny, protože jakýkoli pozdější termín ohrozí možnost zachování reklamy ve vysílání České televize i po 1. lednu 2008. Současný zákon totiž ČT ukládá, aby od Nového roku už reklamu nevysílala (až na speciální výjimky u sportovních přenosů). Novela počítá se zachováním reklamy na všech programech ČT v rozsahu do půl procenta denního vysílacího času, ale bez možnosti kumulace těchto časů na jeden kanál.

BRAND24

Pozdější projednání a přijetí novely by podle Zajíčka také ohrozilo předpokládané datum ukončení analogového televizního vysílání v České republice, stanovené Technickým plánem přechodu (TPP) na 10. října 2010. Podle operátorů sítí trvá výstavba sítě tři roky, řekl webu Zajíček. Věřím tomu, že vše stihneme. Uděláme proto všechno.

Další úpravy novely mají být hotové do 16. července, kdy opět zasedá Legislativní rada vlády. O dva dny později by se návrhem měla zabývat přímo vláda a poté by se mohla novela objevit na programu srpnové schůze Poslanecké sněmovny. Přijetí novely ještě letos na podzim je také podmínkou pro zahájení vysílání tzv. veřejnoprávního multiplexu České televize a Českého rozhlasu, který by měl ještě v říjnu pokrýt Plzeňský a Karlovarský kraj.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).