Hlavní navigace

Digi TV varuje před „slunečními výpadky“ satelitní televize

19. 3. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
19. 3. 2007

Pořídili jste si satelitní službu Digi TV a potýkáte se s výpadky signálu? Nevěšte hlavu. Podle provozovatele Digi TV jde o „naprosto normální jev“ zvaný sluneční výpadek. Ten se projevuje tím, že během února, března, září a října, především v době blízké jarní a podzimní rovnodennosti, způsobuje naprosté přerušení televizního signálu. Digi TV před ním varuje na svých oficiálních internetových stránkách.

Tipy C

Je to technický jev, který nastává v období měsíců únor, březen, září, říjen (během jara a podléhá rovnodennosti). Může probíhat po dobu patnácti dnů. V tomto období přibližně kolem dvou týdnů, slunce způsobuje “solární interference“ u všech geostacionárních družic, přičemž satelit prochází přímo mezi anténou zemí a sluncem, vysvětluje provozovatel Digi TV. Radiofrekvenční zvuk je v této době silnější než signál ze satelitu, a následkem tohoto jevu je krátké přerušení provozu.

Zákazníci mohou mít dojem poruchy nebo přerušování provozu. V různých oblastech bývá signál ovlivněn v jiné dny a časy. Účinky slunečních výpadků kolísají postupně z lokálních do celkových výpadků v trvání patnácti dnů, dodává firma. Podle Digi TV nastává toto rušení denně a týká se jakéhokoli satelitu, přičemž obvykle trvá okolo deseti minut: Četnost výpadků programů závisí na počtu satelitních operací, velikosti antény a polohy země.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).