Hlavní navigace

Dětský kanál ČT :D odstartuje 31. sprna. Od 20:00 ho vystřídá ČT art

21. 2. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

UVNITŘ GALERIE A PROGRAMOVÁ SCHÉMATA – Hned dva nové kanály, zatím však na jediné programové pozici, spustí poslední den letních prázdnin Česká televize

Nejen dětský kanál, ale i novou kulturní stanici spustí koncem letních prázdnin Česká televize. Pro dětský program nakonec zvolila název ČT :D, který zkracuje na “Déčko”. Odstartuje v sobotu 31. srpna, aby se děti, kterým budou končit letní prázdniny, mohly o posledním víkendu před školou s novou televizní stanicí podrobně seznámit. “Zvažovali jsme několik termínů startu, krom jiného 1. červen jako Mezinárodní den dětí, ale přišlo nám zbytečné vysílat jen měsíc a pak by se děti rozjely na prázdniny,” vysvětlil generální ředitel ČT Petr Dvořák.

SLEDOVALI JSME ŽIVĚ: Kavčí hory představily dětský kanál ČT :D a kulturní ČT art

Nový kulturní kanál ČT art využije stejnou programovou pozici jako ČT :D, bude ale vysílat jen večer a v noci. Začínat bude ve 20 hodin a končit dvě hodiny po půlnoci. Dětský kanál bude zahajovat vysílání v šest hodin ráno a pokračovat bude bez přestávky až do osmé večerní. Dopolední vysílání do 12:50 hod. bude věnované mladším dětem od čtyř do osmi let, odpolední školákům od osmi do dvanácti let. Na ČT :D se přesunou všechny pravidelné dětské pořady z ČT 2 a ČT 1, včetně Kavčího hnízda, Večerníčka či Studia Kamarád.

“Dětské pořady ale z ostatních programů ČT nezmizí, třeba nové pohádky si odbudou premiéru na Jedničce a potom s nimi budeme pracovat na ČT :D,” vysvětlil Petr Dvořák na dnešním setkání s novináři. Obdobné to bude s kulturními pořady na ČT 2. Podle programového ředitele Milana Fridricha se Dvojka po odchodu dětských a artových pořadů zaměří více na vzdělávací a poznávací formáty, ale i české dokumenty. Na ČT art se také ve větší míře přesunou filmy vysílané v původním znění s titulky.

K TÉMATU: Dětský kanál ČT nabídne i sport a publicistiku, prozradil jeho šéf Petr Koliha

Oba programy by měly využívat jednu programovou pozici jen dočasně do doby, než si ČT zajistí kapacitu v distribučních sítích a především financování jejich samostatného vysílání. Jasno zatím není ani o tom, v jakém pozemním multiplexu ČT :D/ČT art odstartuje. Kavčí hory vyjednávají s provozovateli celoplošných sítí 3 a 4 (v minulosti uváděly spíše multiplex 4). Síť 3 už dnes odpovídá svým pokrytím zákonné podmínce, která programům ČT ukládá, aby byly pozemní cestou dostupné alespoň 95 procentům obyvatel České republiky.

NAPSALI JSME: Dětský kanál ČT má vysílat první tři až čtyři roky v multiplexu 4, potom v DVB-T2

Tipy C

Multiplex 4, který je úzce spojen s televizí Nova, nyní pokrývá signálem 86 procent populace, ale podle jeho provozovatele Radima Pařízka je připraven v případě zájmu zvýšit pokrytí až na 97 procent obyvatel Česka. To by si ale vyžádalo dodatečné náklady, které by zřejmě nechtěla nést pouze Nova coby v podstatě jediný a hlavní platící klient. Pravděpodobně by se o ně ráda podělila právě s ČT, jejíž první program v multiplexu 4 do čtvrtka vysílal v HD kvalitě. Operátor ho ale vyřadil, protože Nova se v síti chystá šířit vedle Novy HD, Fandy, Smíchova a Telky i Fandu HD.

Programová schémata ČT :D a ČT art by potucek793

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).