Hlavní navigace

Desetimilionová pokuta? Skylink možná zaskočila, ale problémem rozhodně nebude

18. 7. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Udělení pokuty provozovateli největší satelitní služby může připadat astronomické, je třeba si však uvědomit, že její provozovatel působí hned v několika evropských zemích.

Skylink dostal desetimilionovou pokutu

Pokutu ve výši téměř deset milionů korun, konkrétně 9,5 milionu Kč, dostal od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) provozovatel satelitních služeb Skylink a CS Link, lucemburská společnost M7 Group. Firma byla pokutována za to, že na našem území podnikala, aniž by k tomu byla oprávněna. K této povinnosti se firma přihlásila až 28. května loňského roku, přičemž oficiálně se její činnost na našem území registruje od 1. ledna 2013. M7 Group se v podaném rozkladu hájila tím, že jednala v dobré víře a na základě přesvědčení, že příslušná ustanovení Společného předpisového rámce EU se nevztahují na jí poskytované služby, které spočívají v poskytování obsahu, uvedl regulátor.

Telekomunikační úřad v pravidelné Měsíční monitorovací zprávě, tentokrát za měsíc červen, dále uvedl, že M7 Group se spoléhala na odlišný výklad zákona, konkrétně článku 2 písm. c) rámcové směrnice (2002/21/ES), než který uvedl Soudní dvůr Evropské unie v rozsudku ve věci C-475/12 UPC DTH, tedy provozovatele konkurenční satelitní služby freeSAT. Podle ČTÚ se společnost M7 Group také bránila tím, že před spácháním tohoto prohřešku žádné podobné rozhodnutí u Soudního dvora nepadlo. S tímto tvrzením však firma neuspěla. Rozsudek konstatoval, že dodávka televizních programů prostřednictvím satelitního signálu je službou elektronických komunikací.

Lukáš Polák: Provozovatel Skylinku dostal od ČTÚ téměř desetimilionovou pokutu

Regionální síť 8 odstartuje z Cukráku

České Radiokomunikace spustí v průběhu září vysílání Regionální sítě 8 z lokality Praha-Cukrák. V aktuálním vydání pořadu Noemova pošta, kterou pravidelně vysílá křesťanská TV Noe, o tom diváky informoval manažer televize Petr Kudela. V kontaktním magazínu s diváky stanice ukázala předpokládanou mapu pokrytí, která počítá pochopitelně především se zásahem do středních Čech. Regionální síť 8 z Cukráku má vysílat na kanálu 51, tedy na stejné frekvenci, na níž již funguje pražský Žižkov. Výkon vysílače by měl být 5 kW. Kromě TV Noe jsou součástí sítě také Óčko Expres, TV Osem / Slovak Sport 2, Mňam TV a Sport 5.

Pokryjeme území hlavně na jih, jihovýchod a jihozápad od Prahy a v některých oblastech se dokonce překryjeme s vysílačem z Kletě pro České Budějovice a jižní Čechy. Mám z toho velkou radost, protože velké území Prahy pokryjeme vertikálním vysíláním z vysílače na Žižkově a i s horizontálním vysíláním z vysílače Cukrák. Co máme informace, tak Cukrák je v Praze velmi oblíbený vysílač a mnozí sem mají namířené své antény, takže se těším, že budeme mít další diváky, sdělil Kudela. Pro pokrytí středních Čech mají České Radiokomunikace připravený v záloze ještě vysílač Votice, o němž však v pořadu řeč nebyla.

Lukáš Polák: Regionální síť 8 s Mňam TV a TV Noe začne vysílat od září ze středočeského Cukráku

Mňam TV se dočká sesterské televize

Majitel lifestylové stanice Mňam TV chystá expanzi a spustí další nový televizní kanál. V rozhovoru pro server Mediahub.cz to uvedl Pál Milkovics, generální ředitel společnosti CE Media, která tuto televizi provozuje. Během tří, čtyř týdnů oznámíme název pro druhý kanál, odpověděl Milkovics na otázku, jakým způsobem chce nový hráč získat vyšší podíl na českém trhu. Spuštění Mňam TV tak označil za začátek expanze. Zdali zůstane u jedné televizní stanice, případně bude kanálů ještě více, to už v rozhovoru chybí. Směrem k šéfovi Mňam TV ani neproudila otázka, která by nový kanál mohla blíže specifikovat.

Obsah Mňam TV se postupně mění. Z původně čistě kulinářské televize už je nyní stanice, která obsahuje i lifestylové prvky. Objevil se zde nový magazín Život je fajn, jejž moderují bývalé tváře Primy a televize Metropol, chystá se i pořad Ivy Pazderkové a vlastní talk show Leoše Mareše. V úvahu by tedy připadala možná změna názvu stanice. O tom ale prý její provozovatel, firma CE Media, neuvažuje. Investice do projektu se zatím pohybují v řádu desítek milionů korun. Stanice je nejen šířena v nabídkách placených operátorů, ale i zemské Regionální síti 8 Českých Radiokomunikací a nově i v multiplexu 4 Radima Pařízka.

Lukáš Polák: Provozovatel Mňam TV připravuje další kanál, jeho jméno oznámí v horizontu týdnů

Stručně

Veřejnou konzultaci k chystané revizi Směrnice o audiovizuálních mediálních službách otevřela Evropská komise. Do 30. září letošního roku přijímá názory národních regulačních orgánů, provozovatelů vysílání, producentů, poskytovatelů obsahu telekomunikačních služeb, nevládních organizací, akademické obce a občanů na změny v regulaci provozování TV vysílání a videoslužeb.

Jan Potůček: Evropská komise vyhlásila veřejnou konzultaci k revizi Směrnice o audiovizuálních mediálních službách

Česká televize zařadila do svého HbbTV menu aplikaci s názvem „Test AV formátů“. Majitelům televizorů a set-top-boxů s podporou hybridního vysílání slouží k tomu, aby si mohli zjistit, jaké audio a video formáty jejich přijímací zařízení zvládne.

Lukáš Polák: Česká televize testuje v hybridním vysílání audio i video formáty včetně 4K

Kvůli Synot lize, nejvyšší české fotbalové soutěži, začne nový kanál O2 Sport testovat ve službách O2TV a O2TV Go již 25. července. Oficiální zahájení fungování tohoto programu je naplánováno nakonec již na 8. srpna.

Lukáš Polák: O2 Sport bude testovat už od 25. července, odstartuje nakonec 8. srpna

Nabídka satelitní služby Digi TV v České republice nezůstane ve stávající podobě. Do nabídky přibudou nejen nové stanice, ale některé z ní také zmizí. V rozhovoru pro ekonomický deník E15 to přiznal provozní ředitel operátora Vladimír Rusnák.

Lukáš Polák: Satelitní služba Digi TV vyřadí v Česku některé kanály, nahradí je atraktivnější

Plnoformátová Televize Barrandov přistoupila od tohoto týdne k nasazení HD symbolu ke své verzi s vysokým rozlišením obrazu (HDTV). Doposud značku „HD“ obsahovaly pouze nové tematické stanice Kino Barrandov a Barrandov Plus.

Lukáš Polák: TV Barrandov začala odlišovat verzi se standardním a vysokým rozlišením

BRAND24

Novou výrobní ředitelkou FTV Primy se od 1. září 2015 stane Lucia Kršáková, která do letošního června zastávala stejný post v konkurenční skupině Nova. Oficiální tiskovou zprávou o tom dnes informovala FTV Prima, podle níž Kršáková nahradí dočasného výrobního ředitele Radko Janouška, který tuto pozici zastával v posledních dvou letech.

Jan Potůček: Lucia Kršáková „zběhla“ od Novy k Primě, od září bude výrobní ředitelkou FTV Primy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).