Hlavní navigace

Další zájemce o provozování multiplexů musí ČTÚ odmítat

14. 8. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
14. 8. 2007

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) musí odmítat žádosti zájemců o oprávnění provozovat zemské digitální sítě pro provoz televizního vysílání a doplňkových služeb. Kromě společností Radiokomunikace, Czech Digital Group (CDG) a Telefónica O2 Czech Republic, které provozují přechodné multiplexy A, B a C, a také lokálního provozovatele DVB-T v Klimkovicích na Ostravsku tak mají všichni další zájemci zatím smůlu.

BRAND24

Tyto žádosti zatím nejsou vyřízeny kladně. Jedním z žadatelů, který se na ČTÚ obrátil v průběhu posledních týdnů, byla pražská společnost s ručením omezeným. Její žádost zatím podle dostupných zpráv telekomunikační regulátor odmítl, neboť společnost žádala jen o dílčí část kmitočtů (České Budějovice, Hradec Králové, Praha, Plzeň, atd.), uvádí na svém blogu předseda Národní koordinační skupiny pro zavádění zemské digitální televize Zdeněk Duspiva.

ČTÚ žádosti odmítá, protože dosud nebyl aktualizovaný Technický plán přechodu na zemské digitální vysílání a není jasné, jaké kmitočty budou volné. Již v minulosti se objevily reálné aktivity ze strany některých současných televizí o vytvoření vlastního subjektu pro provoz telekomunikačních a dalších datových služeb (nebo o získání významného vlivu v podobně zaměřené společnosti). K nim nepočítáme dřívější známé přímé vlastnické propojení, které bylo upraveno v souvislosti se zákonnými ustanoveními (Prima a CDG), dodal Duspiva.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).